50 érdekesség az 50 éves Denis Villeneuve rendezőről


Korunk egyik legtehetségesebb rendezője, Denis Villeneuve ma tölti az ötödik x-et. 23 éves karrierje során 70 díjat tudhat a háta mögött, filmjei pedig mindig egyet jelentenek a minőségi mozizással, nem csoda, hogy Christopher Nolanhez hasonlítják, mely végleg beigazolódhat a Szárnyas fejvadász 2049-el, ugyanis Ridley Scott neo-noir klasszikusának méltó folytatásaként aposztrofálják a tengerentúlon. Az egyedi szemléletmódú direktorról összeszedtünk 50 érdekességet, melyek bizonyítékként is szolgálnak a nagyvászon iránti tiszteletéről és szeretetéről.

1. 14 éves korában döntötte el, hogy filmrendező lesz, miután látta a Szárnyas fejvadászt.

2. Legtöbbször Jake Gyllenhaal színésszel és Roger Deakins operatőrrel dolgozott együtt.

3. A filmjei első vágásánál sosem használ zenét, ami azt jelenti, hogy a filmjeinek első változata a zene bevonása nélkül születik meg.

4. A keresztnevét “Denny”-nek kell ejteni.

5. Kedvenc filmje a 2001: Űrodüsszeia.

6. Villeneuve és Heisserer forgatókönyvíró csapatával az Érkezéshez egy teljesen működő vizuális nyelvet hozott létre.

Érkezés forgatási kép

7. A logogram bibliájuk összesen 100 különböző operatív szót tartalmazott, melyekből az Érkezében összesen 71 szerepelt belőlük.

8. Az űrhajó belsejében a gravitáció megváltoztatása és a falak oldalra fordítása nyilvánvaló és kényelmes megoldás volt a rendezőtől: egyszerűen nem tudott olyan belső teret elképzelni az idegenek járművében, amelyben könnyedén tudnak közlekedni az emberek a meredek és függőleges falakon.

9. Villeneuve azt szerette volna, ha az Érkezés olyan érzéseket kelt nézőjében, mintha egy rossz keddi reggelen történne mindez. Pontosan azt, amit ő érzett, amikor gyerek volt és egy esős napon az iskolabuszon ülve az ablakon kifele bámulva álmodozott.

10. Amint a direktor befejezte az Érkezés munkálatait azonnal nekilátott a Szárnyas fejvadász 2049-hez.

11. Sokáig ellenezte, hogy egy akkora klasszikus, mint Ridley Scott neo-noir sci-fi-je folytatást kapjon. A véleménye akkor változott meg, amikor elolvasta a forgatókönyvet. Azonnal igent mondott, hogy ő csinálhassa meg.

12. A Szárnyas fejvadász folytatását tartja karrierje legkockázatosabb vállalkozásának, mivel tudja, hogy a rajongókat szinte lehetetlen lesz lenyűgöznie.

13. Villeneuve kedvenc változata, az összesen 8 különböző Szárnyas fejvadász közül a legelső, amit Ridley Scott utál.

14. A rendezőnek egyetlen kikötése volt a szereposztás kiválasztásánál: Ryan Goslingot akarta főszereplőnek, már a karaktert is kimondottan rá írták.

15. Denis Jared Leto szerepét eredetileg David Bowie-nak szánta, halála után azért esett Letora a választása, mert hasonló rocksztár tulajdonságokkal bír, mint az elhunyt legenda.

16. Bár az eredeti verzióját kedveli a legjobban a Szárnyas fejvadásznak, filmje a 2007-es “végső verziót” fogja folytatni.

17. A 2013-as Ellenség című filmjének főszerepére meghallgatás nélkül vette fel Jake Gyllenhaalt.

18. Az Ellenségben felbukkanó fikciós mozi, a “Where There’s a Will, There’s a Way” egy régi emléke a rendezőnek a középiskolai tanárával kapcsolatban, amely emlékezteti őt arra, hogy az életben mindig keményebben kell dolgoznia.

19. A Fogságban című filmje először NC-17-es besorolást kapott hangvétele és témája miatt. A film kínzási jeleneteit később pár kockával rövidebbre vágta a pedofíliát sugalló jelenetekkel együtt, így megkapta az R-besorolást.

20. A Fogságban első verziója 3 órás volt.

21. A film forgatókönyve szerepelt a 2009-es Feketelistán, az év legkedveltebb, mégis nem elkészített szkriptjeinek listáján.

22. Dennis Villeneuve a Fogságban című filmjénél Ryan Gosling helyett inkább Jake Gyllenhaal mellett döntött.

23. Amikor a Felperzselt földdel elnyerte 2011-ben az Adelaide Filmfesztiválon a Legjobb filmnek járó díjat, hálaként megígérte, hogy következő filmjének egyik szereplőjét Adelaide-nek fogja hívni.

24. Polytechnique filmjét fekete-fehérben forgatta le, hogy ezzel elkerülje a vér jelenlétét a képernyőn.

25. Mielőtt a nagyközönség elé tárta volna a Polytechnique alkotását, az áldozatok családtagjaival megnézette és áldásukat kérte rá.

26. Maelström filmjében láthatjuk utoljára Raymond Bélisle színészt.

27. Villeneuve csillagjegye mérleg.

28. 1991-ben részt vett a La Course Europe-Asie ifjúsági filmes versenyen, aminek fődíját meg is nyerte.

29. Karrierjét operatőrként kezdte dokumentumfilmekben.

Villeneuve a Szárnyas fejvadász 2049 forgatásán elmélkedik

30. Öccse, Martin Villeneuve forgatókönyvíró, rendező, színész, producer, művészeti vezető és 2013-ban a TED hangja volt.

31. Denis eredetileg tudományos vonalon tanult, majd a filmek iránti szeretete miatt elfordult ettől és filmes tanulmányokba kezdett az Université du Québec à Montréal-ban.

32. Villeneuve valódi áttörését a kanadai Maelström című film (2000) jelentette, melyet ő írt és rendezett is egyben, Marie-Josee Croze-val. A film különböző fesztiválokon mutatkozott be, összesen nyolc Jutra díjat nyert, 5 Genie Awards-ot és a “legjobb kanadai film” díját is elhozta a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválról. Világ körüli bemutatója során  összesen 23 díjat kapott.

33. Felesége Tanya Lapointe kulturális újságíró.

Villeneuve és felesége Tanya Lapointe

34. A Szárnyas fejvadász 2049 után két regényadaptációval jelentkezik majd, az egyik a Dűne újbóli feldolgozása, míg a másik a The Son.

35. Amikor az 1980-as évekre gondol, az első dolog ami beugrik neki róla, az a sárgás barna szín.

36. Személyes hőse, Steven Spielberg, mert csodálja az általa alkotott világokat és a lenyűgöző történetmesélését.

Canadian Screen Awards – Legjobb teljesítmény – rendezés kategória díjának megnyerése után, 214-ben

37. Villeneuve amikor erőszakot ábrázol a filmjeiben csak a hatalom hatását fejezi ki vele.

38. Nem szeret forgatókönyvet írni, mert időigényes munka és nagyon lassan halad vele.

39. Imádja a James Bond filmeket, a jövőben szívesen rendezne is egyet, mivel saját bevallása szerint az akció műfaja maga a mozi, ugyanis ha egy látványos film jól sikerül, akkor nagyon költői tud lenni.

40. A Kanadában született direktor kényelmetlenül érezte magát gyerekként, mert hazájában a jégkorong az emberek mindene, minden e körül forog, ő viszont pokolian rossz volt ebben a sportágban, ugyanis a jégen folyton elkalandoztak a gondolatai.

41. Érzékenyen érinti az a tény, hogy sokak szerint a mai napig nincsenek erős és értékelhető női karakterekre építő filmek a nagyvásznon.

42. Denis Villeneuve szociáldemokratának tartja magát.

43. Hollywood szerinte mindig is egy szuperhősgyár volt.

44. Szerinte a mozival az a “probléma”, hogy sohasem lehet megjósolni mi fog történni benne.

45. Alkotásai gyakran sötét hangvételre és erőszakra építenek, de ezekben mindig akad egy reménycsóva, egy fény, amik többnyire a nőkből származnak.

46. Kedvenc könyve egy szótár.

47. “A költészet megalkotása egy kamera segítségével” – ezt tartja a leglényegesebb dolognak a munkája során.

48. Leggyakrabban a Radiohead dalait használja filmjeiben.

49. 23 éves pályafutása során alkotásaival összesen 60 jelölést és 70 díjat zsebelt be.

50. Állandó zeneszerzője Jóhann Jóhannsson.

Villeneuve, Ridley Scott, Ford és Gosling a Szárnyas fejvadász 2049 promócióján

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A Terápia 3. évadának teljes előzetese
Következő cikk Magyar nyelvlecke Hollywoodban