15 későbbi világsztár, aki horrorban adta vérét


22494487 1442005935847214 422504976 o

A színészeknek is el kell valahonnan indulniuk, és ez a hosszú út többnyire nem egy Oscar-díjas, nagy költségvetésű filmmel kezdődik, hanem például a horror műfajában mozgó alkotásokkal. Ezeket kevésbé övezi akkora elismerés, mint a más műfajú alkotásokat, éppen ezért nehéz a feltörekvő színészeknek ebben a stílusban felhívni magukra a figyelmet. De a kezdők nem válogathatnak, rengeteg Oscar-díjas színész pedig az ijesztgetésre szakosodott filmekben kezdte karrierjét vagy ez jelentette számára az ugródeszkát. Összeszedtünk 15 ma már A-listásnak számító színészt, akiről kezdőként sosem gondoltuk volna horrorfilmbéli szerepeiket látva, hogy a legjobbakká válnak a szakmában. Charlise Theron egyetlen szótlan jelenettel kezdte, Johnny Depp a vízágy üzletet tette tönkre, míg Jennifer Anniston az Emmy- és Golden Globe-díjainak megszerzése előtt egy évvel, a Gyilkos kobolddal ölte meg a nézőben, a mozi iránti szeretetét.

Matthew McConaguhey és Renee ZellwegerA texasi láncfűrészes gyilkos visszatér (1993)

A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér című filmnél jobb példát keresve sem találhatnánk arra a jelenségre, amiről éppen beszélünk. A két A-listás, ekkoriban még ismeretlen színész 93-ban kétszer is szerepeltek már együtt filmben, a Tökéletlen időkben és a A barátom a halálom romantikus komédiában, igaz az utóbbiban a színésznőnek kivágták a jeleneteit. Valószínűleg napjaink két hollywoodi csillaga is azt kívánja, bárcsak utólag meg nem történtté tehetnék a láncfűrészes negyedik részben való szereplésüket, amely kihatott karrierjükre is a kezdetekben. A bemutatót követően két évvel elkezdtek felfigyelni rájuk, ezt a Sony kihasználva újra mozikba akarta küldeni a 600.000 dollárból készült és még így is nagyot bukó filmet, természetesen ezt a két színész ügynöksége nem hagyhatta szó nélkül és perrel fenyegették meg a céget, akik végül csak a címen módosítottak az újrázáskor és a The Return of the Texas Chainsaw Massacre-t Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation-re változtatták.

Viggo Mortensen / Bőrpofa – A texasi láncfűészes mészárlás folytatódik 3. (1990)

Nem Matthew McConaughey és Renée Zellweger voltak az első jövőbeni A-listás sztárok, akik egy Texasi Láncfűrészes filmben szerepeltek. Viggo Mortensen az 1990-ben bemutatott Bőrpofa – A texasi láncfűrészes mészárlás folytatódik 3.-ból vette ki a részét, Eddie “Tex” Sawyer bőrébe bújva. A film azon alkotások egyike, amit az MPAA (Motion Picture Association of America) eredetileg X-minősítéssel látott el, de a stúdió addig vagdosta a jeleneteket, míg végül az R-besorolást megkapta. A Bőrpofa volt az utolsó olyan nem pornó film, melyet az NC-17-es minősítés bevezetésének megkezdése előtt X-el láttak el.

Charlize Theron / A kukorica gyermekei 3. – Az aratás (1995)

A dél-afrikai híresség mindössze 20 éves volt, amikor csatlakozott a A kukorica gyermekei 3. – Az aratás horror franchise-hoz, ami egyben színészi debütálása is volt a nem túl hiteles diáklány képében. Képzeld el, mit tehetett volna Furiosa a kukoricásban megbúvó szörny ellen, ha rá osztják a főszerepet.

Naomi Watts / A kukorica gyermekei 4. – A gyűlés (1996)

A kukoricásból nem csak Theron jutott el a vörös szőnyegig, a 96-os A kukorica gyermekei 4. – A gyűlés című horrorfilmben, hős orvostanhallgatóként mentett meg egy teljes falut a lemészárlástól.

Chris Hemsworth / Ház az erdő mélyén (2011)

Az ausztrál színész biztosan örült volna, ha a Ház az erdő mélyén című filmben birtokba vehetti asgardi képességeit és a mindent áttörő Mjölnir kalapácsát, így talán Curt Vaughn karaktere nem a harmadikként halálozik el, és a motoros ugratása során a különös erővel védett falat is áttöri. De akkor hamar vége szakadt volna a menekülésnek.

Jennifer Aniston / Gyilkos kobold (1993)

Egy évvel a Jóbarátok sorozattal bezsebelt Emmy- és Golden Globe-díj előtt, Anniston a Gyilkos kobold című horrorban egy aranyra éhező zöld manóval küzdött meg. Igaz a mondás, miszerint mielőtt híressé válasz, a poklot is megjárod, érdekes viszont, hogy a slasher horrorfilm ügyesen ötvözte a műfajt a komikus jelenetekkel, így sikerként könyvelhették el a készítők, nem csoda, hogy az elmúlt több mint két évtizedben, összesen 5 folytatása illetve 1 rebootja készült.

Joseph Gordon-Levitt, Michelle Williams és Paul Rudd / Halloween H20 – Húsz évvel később (1998)

Fontos momentum volt a Halloween franchise számára, amikor Jamie Lee Curtis visszatért a Halloween H20 – Húsz évvel később című kaszabolásban, melyben véglegesen elpusztította Myers-t. Persze azóta tudjuk, hogy ezek a tények már mit sem számítanak, hiszen ha van még benne nézőcsalogató potenciál, akkor Curtis sem állhat a maszkos sorozatgyilkos visszatérése útjába. De nagy valószínűséggel, csak ismét megpróbálhatja legyőzni őt, mivel arról szól a fáma, hogy a színésznő visszatér az újabb borzongással teli történetben, 2018 október 19-én. A H20-ban Joseph Gordon-Levitt és Michelle Williams is az életükért futottak, három évvel korábban pedig Paul Rudd (vagyis itt még Stephen Rudd), Az átok beteljesül alcímet viselő részben hitte azt, hogy sikerült végleg megölnie Myers-t.

Johnny Depp / Rémálom az Elm utcában (1984)

Az átalakulóművész, aki Ollókezű Edwarddal és Jack Sparrow-al örökre beírta magát a filmrajongók szívébe, Wes Craven Rémálom az Elm utcában horrorfilmjében mutathatta meg először tehetségét. Nancy barátját, a gimis lányok álmát, Glen-t játszotta. Tény, hogy ha már akkor a maszkok nagymestereként veszi fel a harcot Freddy ellen, valószínűleg túléli a rémálmait és fiának fogadja a túlvilági lény, ahogy az is egyértelmű, hogy az akkoriban igencsak menőnek számító vízágyak korszakának hanyatlásához is hozzájárult Glen, Freddy általi kreatív meggyilkolása. Az ifjú hölgyek körében akkoriban biztosan okozott néhány lidérces álmot a jelenet.

 Kevin Bacon / Péntek 13 (1980)

A Péntek 13-ban figyelhettünk fel először, az itt még csak 22 éves Kevin Baconre, bár ezúttal nem a hokimaszkot viselő Jasontől kellett menekülni, hanem az anyjától, viszont a horrorfilmek kaszabolós változatára jellemző elemek már itt is megvoltak. Vagyis a hormonoktól fűtött középiskolás banda, akik ellátogatnak ökörködni pont abba a tóparti kempingbe, ahol Jason vízbe fulladt. Bacon számára kimondottan kegyetlen halál adatott meg a Péntek 13-ban, ugyanis a szex utáni pihenőt élvezné, amikor az ágy alatt sunyin megbújt sorozatgyilkos egy nyílvesszővel átdöfi a torkát. Nem várt pillanat ez.

Demi Moore / Parazita (1982)

Moore-nak nagy szerencséje volt, hogy nem az 1982-ben bemutatott második filmje, a Parazita alapján ítélték őt meg a későbbiekben, ugyanis a kiköpött Alien sztorira hajazó horrorfilmben, harcos amazonként veszi fel a küzdelmet egy balul elsült kísérlet miatt elszabadult élősködő fajjal. Az emberi testben fejlődő lény, a megfelelő időben szó szerint kirobban gazdatestéből. A stábnak hatalmas mázlija, hogy az ismerős szörnyeket az a Stan Winston álmodta meg, aki többek között a Terminátor 2-ért és a A bolygó neve: Halál-ért is Oscar-díjat kapott. Ezen kívül több pozitívumot akkor sem tudnánk mondani róla, ha kést szorítanának a torkunkhoz.

Leonardo DiCaprio / Rémecskék 3

A 80-as évekről filmrajongóként mi más is ugorhatna be a horrorrajongók fejében, mint Joe Dante nagy sikerű Szörnyecskék alkotása, ami akkora sikert könyvelhetett el 1984-ben, hogy a New Line stúdió azonnal neki is látott lekoppintani, így született meg a pofátlanul, Rémecskék címre keresztelt gyenge másolata. A nézhetetlen horror több részéből egyedül a harmadik felvonás bír nagyobb jelentőséggel, mivel ebben debütált a nagyvásznon a kölyök képű, ekkor még Oscart nem hajkurászó Leonardo DiCaprio.

Tom Hanks / Gyilkos randevú (1980)

El sem hisszük a 2 Oscar-díjas színészről, hogy a 80-as évek elején a Gyilkos randevú címre keresztelt gyengécske slasherben kezdte pályafutását. A kimondottan butácska horrorban egy sorozatgyilkos, menyasszonyokat és a hozzá közel állókat vadássza le. Hanks a filmben csak mellékszereplőként, egy röpke jelenet erejéig bukkan fel, bár a nagyvásznon folyton katasztrófát átélő színész megjelenése ezúttal sem sejtet sok jót, mégsem végzi holtan a Gyilkos randevúban. Szerencsére ő maga sem tagadja, hogy karrierjének egyik legnagyobb baklövése volt ez a vendégszereplés.

Ti ismertek még olyan horrorfilmeket, amiben feltörekvő színészek szerepeltek? Ha igen írjátok meg kommentben!

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk The Weinstein Company egy másik szemszögből
Következő cikk A hét röhögései (213).