9 érdekesség a Ponyvaregényről


21 1

A Ponyvaregény minden idők egyik legnagyobb klasszikusa, a film ami egy generáció számára definiálta lazaság fogalmát. Egy technikailag rendkívül igényes, ugyanakkor a végletekig szórakoztató darab, aminek legendás idézetei a modern popkultúra szerves részévé váltak. Erről a kultikus alkotásról gyűjtöttünk össze 9 olyan érdekességet, ami még a legnagyobb rajongók számára is újdonság lehet.

1. A John Travolta által megformált Vincent karaktere heroinfüggő, így a Grease sztárja a szerep kedvéért felkeresett egy valódi heroinistát. A férfi instrukciói alapján Travolta tequilától részegen egy kád meleg vízbe feküdt, így reprodukálva a kábítószer megközelítőleges hatását.

22

2. A Ponyvaregény telis-tele van filmes kikacsintásokkal, ilyen például Vincent és Mia ikonikus tánca is. A jelenetet Fellini 8 ½ -ből vették át, ahol Gloria Morin és Mario Mezzabotta bugizott egy jót.

23

3. Kronológiailag Butch és Fabienne azon jelenete zárja a filmet, ahol a páros egy motorbiciklin ülve vág neki a végetlennek. Tarantino forgatókönyvét dicséri, hogy a filmben hallható első zaj is a járgány búgása.

24

4. A 153 perces játékidő során 264 alkalommal hangzik el a fuck szó. Ez percenként 1,72 –ot jelent.

5. A jelenet ahol Vincent adrenalin fecskendőt szúr Mia mellkasába, megfordítva került a filmbe. A felvételen Travolta igazából kihúzza a tűt, ezt pedig utólagosan visszatekerték. Tarantino a megoldást Terrence Malick 1978-as Mennyei Napok című filmjéből vette át.

26

6. Habár Tarantino kifejezetten Samuel L. Jakscon köré írta Jules karakterét, azonban sokáig úgy tűnt, hogy a szerepet mégsem a Django elszabadul sztárja kapja. Ugyanis Paul Calderon olyan jól teljesített a meghallgatásokon, hogy Tarantino komolyan megfontolta a színészcserét. Azonban ennek hallatára Jackson személyes repült Los Angelesbe, hogy meggyőzze a rendezőt. Végül Calderonnak be kellet érnie egy kisebb szereppel, igaz Paul karakterének megszemélyesítése is irigylésre méltó feladat.27

7. A Wallace által meglőtt ártatlan bámészkodott ugyanaz a statiszta alakítja, akit a Kutyaszorítóban Mr. Pink ellökött a kocsijától.

28

8. Marcellus és Butch találkozása Alfred Hitchcock Psycho című munkájából lett átemelve. A négy Oscarra-jelölt mesterműben a lopott pénzzel menekülő Marion kísértetiesen hasonló körülmények között fut össze főnökével.29

9. Tarantino filmjeinek szűkös költségvetését jól mutatja, hogy a Butch által használt Honda Civic később még a Jackie Brownban és a Kill Bill második részében is feltűnt.

30

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Fák jú Tanár úr! 3. - kritika
Következő cikk Elkaszálták az Agymenők sorozatot