A Volt egyszer egy Hollywood szereplői a valóságban


Quentin Tarantino kilencedik filmje, a Volt egyszer egy Hollywood a nyár egyik legjobban várt filmje. A rendező híres megszállottsága a filmek iránt itt is érvényesül, hiszen az 1969-es év nyarára kalauzol el bennünket Los Angelesbe. A történetben megismerhetjük a Leonardo DiCaprio által alakított Rick Daltont, aki megrekedt tv-sztárként szeretne a nagyvászonra felkerülni, valamint Brad Pittet, mint Cliff Booth-t, Dalton kaszkadőrét.

brad és leo

Amíg Dalton és Booth mindketten kitalált karakterek (még ha részben Burt Reynolds-ról és Hal Needhamről is mintázták őket), a Volt egyszer egy Hollywood egy nagyon is valós – és nagyon is sötét – időszakában zajlik a történelemnek. A Charles Manson és követői által elkövetett hét brutális gyilkosság árnyékot vetett Los Angelesre. Köztük volt a színésznő Sharon Tate, Roman Polanski felesége is. Erről a forró és halálos nyárról szól Tarantino legújabb rendezése, rengeteg valós hollywood-i figura felsorakoztatásával. A következőkben olvasható minden, amit tudni lehet róluk:

Margot Robbie, mint Sharon Tate

margot robbie

A leghíresebb áldozata a Manson család gyilkosságainak. Sharon Tate-t, még feltörekvő színésznőként érte a halál 1969-ben. Rengeteg tv-s szerep után a legismertebb filmszerepe a Valley of the Dolls-ban volt, amiért Golden Globe-ra is jelölték. Emellett fontos még a Vámpírok bálja, amelyet későbbi férje, Roman Polanski rendezett. A pár a Cielo Drive-on élt a Benedict Canyonban. Otthonukban érte a vég négy másik emberrel együtt 1969. augusztus 9-én.

Damon Herriman, mint Charles Manson

charles manson

Charles Manson tervelte ki a Tate-LaBianca gyilkosságokat és ezzel együtt ő volt a karizmatikus vezetője a szektának, amire ő, mint a családjára hivatkozott. Bár nem volt jelen Polanskiék otthonában, részt vett Leno és Rosemary LaBianca megölésében a következő éjjel. Mielőtt a szaftos bűntényre sor került volna, Manson becsvágyó énekes-dalszerzőként dolgozott. A Dennis Wilsonnal való ismeretsége miatt egyik dalát a Beach Boys játszotta le 1968-ban.

Rafał Zawierucha, mint Roman Polanski

polanski

1969-ben Polanski már elismert rendező volt, akinek első nagyjátékfilmje, az 1962-es Kés a vízben rögtön Oscar-jelölésig jutott Legjobb idegennyelvű film kategóriában. Ezt követte az 1965-ös Iszonyat és az 1968-as Rosemary gyermeke. Két horrorfilm melyekben a főszereplő nő paranoiás állapotba kerül. A Vámpírok bálja rendezése közben találkozott és szeretett bele Sharon Tate-be. Londonban volt azon az estén, amikor feleségét meggyilkolták.

Emile Hirsch, mint Jay Sebring

sebring

Egyike az öt áldozatnak a Polanski-házban. Jay Sebring forradalmasította a férfi fodrászatot, megtörve a férfi szépségápolást övező tabukat. Emellett $50-t kért el egy hajvágásért a Jay Sebring Salonban, Los Angelesben. A kliensei között megfordult többek között Frank Sinatra, Sammy Davis Jr, Steve McQueen, Jim Morrison és Warren Beatty is (akinek az 1975-ös Sampon-beli karaktere részben Sebringről lett mintázva). Sebring emellett segített beindítani Bruce Lee karrierjét is. Sebring és Sharon Tate egy ideig viszonyt folytattak, mielőtt a nő találkozott volna Polanskival. A viszony elmúlt, de a szoros barátság megmaradt a házasságkötés után is.

Samantha Robinson, mint Abigail Folger

folger

1969. augusztus 8-a éjjelén Abigail Folger a híres El Coyote étteremben vacsorázott Tate-vel és párjával, Wojciech Frykowski-val. A Folger Coffee Company örököse korábban dolgozott szociális munkásként is és jó barátságban állt a Polanski házaspárral. Ő és Frykowski vigyázott például a pár házára, míg ők Európában voltak és ott maradtak a házban, amikor Tate visszatért. Úgy tervezte, hogy az édesanyjával fog találkozni a meggyilkolása utáni reggelen San Francisco-ban.

Costa Ronin, mint Wojciech Frykowski

frykowski

Régi barátja Polanskinak, nagyreményű forgatókönyvíró, aki részt vett Polanski egyik korai rövid filmjének és a Kés a vízbennek a munkálataiban is. Szerelmével, Abigail Folgerrel a lengyel író, Jerzy Kosinskin keresztül ismerkedett meg, és a pár együtt élt Los Angelesben 1968-1969 között.

Dakota Fanning, mint Lynette “Squeaky” Fromme

lynette

Vitathatóan a leghíresebb tagja a Manson családnak, Squeaky Fromme nem vett részt a gyilkosságokban. Viszont a későbbi tárgyalások során a Család tagjaiból álló csoportot vezetve tüntetett a bíróság előtt minden nap és utánozta Manson és „seregének” mozgását. Amikor a férfi és a lányok megjelentek a bíró előtt leborotvált fejjel és homlokukra rajzolt X-ekkel, Fromme ezt is átvette tőlük. Sok évvel később, 1975-ben ismét híressé vált a Gerald Ford elnök ellen tervezett sacramento-i merénylete miatt.

Damian Lewis, mint Steve McQueen

mcqueen

Egyike a legnagyobb hollywood-i csillagoknak az 1960-as, ’70-es években, bizonyos időben a világ legjobban fizetett sztárja a világnak. Ő volt McQueen a mozi és a stílus legnagyobb ikonja. Ő is Manson célkeresztjébe került, mikor az megfelelő célpont után kutatott a legjelentősebb hollywoodi hírességek között. Egyébként Jay Sebring közeli barátja volt, ő mondta a búcsúbeszédet a férfi temetésén. Éppen csak elkerülte az augusztus 9-ei mészárlást, mivel meg volt hívva a Cielo Drive-ra ő is azon az estén.

Mike Moh, mint Bruce Lee

bruce lee

A hong-kong-i, amerikai színész, Bruce Lee az egyik legjobban, nemzetközileg is elismert művelője a különböző harcművészeteknek a popkultúrában. Az ő sikerének köszönhetően rengeteg akciófilm készült az 1970-es években. Mielőtt mozisztár vált volna belőle, a Zöld dongó (The Green Hornet) című tv-sorozatban szerepelt, mint Kato, a főhős bajtársa 1966 és ’67 között. Emellett kaszkadőrködött és megkoreografálta Dean Martin 1968-as filmjének, a The Wrecking Crew-nak az akciójeleneteit.

Austin Butler, mint Charles “Tex” Watson

A Manson család sok tagjához hasonlóan Tex Watsont is a 60-as évek drog és zenecentrikus kultúrája vonzotta a nyugati partra. Miután találkozott több hölgytagjával a Manson családnak, ő is csatlakozott. Mind a Tate, mind a LaBianca gyilkosságokban is részt vett. Külön tartották a tárgyalását a három női vádlottól és gyorsan el is ítélték. Azóta is börtönben ül.

Bruce Dern, mint George Spahn

spahn

Manson és követői Spahn Ranch-on laktak, nagyjából egy órányi útra északnyugatra a Polanski-Tate rezidenciától. A George Spahn tulajdonában álló birtok a 20. század elején épült és gyakran alkalmazták westernfilmek forgatásakor. 80 évesen és vakon megengedte a Manson családnak, hogy ingyen béreljék a területet, cserébe segítettek a lovas üzletében.

Lena Dunham, mint Catherine Share

lena dunham

Bár nem volt részese a gyilkosságoknak, Catherine Share 1970-ben tanúskodott a tárgyaláson arról, hogy a fő szemtanú, Linda Kasabian (, aki ott volt a LaBianca-mészárlásnál, de állítása szerint nem tett semmit) áll a bűntények hátterében. Squeaky Fromme és több Manson követővel együtt, Share-t letartóztatták szándékos emberölés gyanújával (később ezt csökkentették szemtanú eltántorítására szervezett összeesküvésben való részvételre), mivel a Manson család egyik tagját elhallgattatták mielőtt tanúskodni tudott volna az ítélőszék előtt. A 70-es években aztán öt évet ült, fegyveres rablás miatt. Szabadulása után megtagadta Mansont és követőit.

Rumer Willis, mint Joanna Pettet

joanna pettet

Pettet angol színésznő, aki Mary McCarthy regényének, a The Group-nak a népszerű adaptációjában debütált. Ezt több filmszerep követte, beleértve James Bond lányának karaktere, Mata Bond a Casino Royale-ban. Pettet jó barátja volt Sharon Tate-nek és együtt is ebédeltek augusztus 9-én, a szörnyű tragédia előtt.

Forrás: Esquire

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Kegyetlen zsaruk (Dragged Across Concrete) - kritika
Következő cikk Ian McKellen szemei több érzelmet tartalmaznak, mint bármilyen szöveg