50 éves Hollywood királynője, Cate Blanchett


bor 1

Cate Blanchett különös ismertetőjegye az IMDb szerint, a mély és bölcs hang. A cikk írójának is ez az első dolog, ami eszébe jut a színésznőről. De mi van a ma 50 éves bölcs hang mögött?

yoCatherine Elise Blanchett 1969. május 14-én született Melbourne-ben egy ausztrál tanárnő, ingatlanfejlesztő, June, és egy texasi ex-tengerész, reklám menedzser, Robert középső gyermekeként. Bátyja Robert mérnöki és húga Geneviéve a színházi tervezői pályán helyezkedett el.

Cate iskoláskorától kezdve színjátszókba és színészképzőkbe járt. Színháztörténetből és színészmesterségből szerezte diplomáját.

Ezután a Sydneyben található nemzeti színházba szerződött ahol számos felejthetetlen és katartikus szerepet alakított, az Oleanna címűben például Geoffrey Rush oldalán játszott mely kapcsolat az elkövetkezőkben is igen jövedelmezőnek bizonyult számára, ugyanis Mr. Rush ajánlásával beválogatták Hamlet Opheliájának szerepére is. A karaktert magas fokú érzékenységgel és értelemmel formálta meg, a kritikusok az egekig emelték alakítását. A siker további színházi csúcsszerepeket hozott számára a Lear király és A sirály darabokban is.

Filmes karrierje 1996-ban kezdődött. Bruce Beresford rendezésében, Glenn Close oldalán játszott a Láger az édenkertben című filmben. 1997-ben I. Erzsébet szerepében elsöprő sikert aratott, melyért Oscarra-jelölték. Ezért a szerepért elnyerte a BAFTA- és Golden Globe-díjakat. Az elkövetkezőkben A síró ember és A tehetséges Mr. Ripley filmekben nyújtott emlékezetes alakításokat. A Rossz álmokban, Billy Bob Thornton forgatókönyve alapján Annie karakterét játszotta, mely ismeretség egy újabb emlékezetes szerephez segítette. A Banditákban nyújtott alakításáért Golden Globe-ra jelölték.

2001-ben köszöntött a színésznő életébe a széleskörű világhír. Galadrielként érzéki alakításával nagyon szerettük A Gyűrűk Ura-filmekben is. 2005-ben kapta első Oscar-díját az Aviátorban nyújtott alakításáért. 2006-ban Brad Pitt oldalán játszott a Bábelben, majd 2007-ben főszerepet játszott Judi Dench oldalán az Egy botrány részletei című filmben. Ebben az évben bekerült a színésznő a Times válogatásában a 100 legsikeresebb ember listájára, a Forbes magazin az egyik legsikeresebb személyként mutatta be a színésznőt.

2013-ban Woody Allen rendezésében felejthetetlen és felkavaró alakítást nyújtott a Blue Jasmine című filmben. A szerep elhozta neki második Oscar-díját, így ő az első ausztrál színésznő aki mellékszerepért és főszerepért is kapott Oscar-díjat. 2015-ben Rooney Marával játszott a Carol című filmben, szerepéért újabb Oscar-jelölést kapott. A Manifesztumban nyújtott számtalan alakítása kimagasló és emlékezetes elem a filmográfiájában. Az alkotás teljes mértékben bizonyítja a színésznő sokoldalú és fáradhatatlan művészi munkáját.

cc
Cate Blanchett és férje, Andrew Upton

Cate a Marvel-moziuniverzumában is maradandót alkotott, Helaként nagy sikert aratott a nagyérdemű köreiben. Az Ocean’s Eight karaktermunkáját és a Maugli, valamint az Így neveld a sárkányodat 2. és 3. részében szinkronhangként is bizonyította tehetségét. 2019 augusztusában jön következő főszerepe, a Whered’ You Go Bernadette című filmben, melyben egy anyát játszik, aki egyik pillanatról a másikra feladja régi életét, az önfeláldozó és a munkában eltűnő anyaként és nőként, hogy aztán egy olyan kalandba vágjon bele, ami mindenki létét fenekestül felforgatja.

A színésznő munkáját jelen pillanatig több, mint 180 filmes és színházi díjjal ismerték el. Elmondása szerint imád listákat írni. Egy interjúban azt nyilatkozta, hogy a színház és a film világában nem a hírnév vonzotta, hanem a változatosság, az izgalom és a sokszínűség. Micsoda szerencsénk van, hogy ezt a pályát választotta! Köszönjük Cate, Isten éltessen sokáig!

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A ma 75 éves George Lucas portréja
Következő cikk Bill Murray zombi aprítós filmjénél jobb nem is történhetett volna a műfajjal