A film rövid története 11. rész


filmes coverStephen Hawking műve nyomán készült A film rövid története, amiben A Hetedik Sor Közepe csapata megkísérli azt, ami másoknak csak hosszú könyvciklusokban sikerült: írásba foglalni a film, talán nem is olyan rövid történetét. A legelső mozivetítéstől kiindulva, érintve, többek közt az iráni új-hullám és a tajvani mozi érdekfeszítő világát, eljutva napjaink mainstream filmgyártásáig. Mindezt alig száz oldalba foglalni persze valóságos filmteoretikai harakiri, így figyelmeztetünk mindenkit! Írásunk lényegre törő, inkább csak rövid betekintés, mintsem tényleges mozitörténeti értékezés, ámde reméljük, kiváló alapanyaga lesz a későbbi elmélyülésnek.
Az 1., 2., 3., 4., 5. és a 6.  7.  8.  9.  10. rész itt >>>leni riefenstahlFilmgyártás a II. világháború alatt Európában 

A II. Világháború borzalmai persze nem csak az amerikai társadalomra gyakoroltak hatását. Európa, ahol a tényleges hadi tevékenységek túlnyomó többsége zajlott, sem maradt adós a kulturális reakcióval.

Igaz, a hagyományosan domináns francia filmipar mind a megszállt északi részen, mind a kollaboráló Vichy-kormány impériuma alá tartozó területeken indiszponált volt, nem alakulhatott ki tényleges értéket teremtő alkotói közeg. A Szovjetunióban pedig, ahol a művészi önkifejezés már sztálinizmus idején is a traktorok ábrázolására korlátozódott, a pillanatnyi túlélésen kívül nem sok mindenre jutott erőforrás.

Angliában azonban állami megrendelésre gyártották az olyan, a brit nemzet pátoszt magasztosító propagandamozikat, mint a 48 Óra (1942) és a Rendületlenül (1942) a Harmadik Birodalomban pedig Leni Riefenstahl revelációi forradalmasították a dokumentumfilm műfaját a Berlini Olimpia (1938) és Az akarat diadala (1934) formájában.

A háború lenyomata azonban mégis Olaszország mozijában lesz a leginkább tetten-érhető.

másvil2(A 48 óra Britannia náci megszállásának víziója)

A legfontosabbak…

Az akarat diadala (1935)

A berlini olimpia (1936)

48 óra (1942)

Kapcsolódó:

Adolf Hitler kedvenc filmrendezője, Leni Riefenstahl

A legutóbbi rész:

A film rövid története 10. rész

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A Ragyogás hoteljében megszállt a rémisztő filmtörténelem
Következő cikk A 100 leghíresebb filmidézet vicces animációval kísérve