93 év 93 film Clint Eastwooddal vagy nélküle  


clint eastwood1930. május 31-én megszületett Clint Eastwood, arcán az élő filmtörténelem. Mindenki tudja, ki ő, és szinte mindenki szereti. Mindenki látott vele vagy tőle filmet. Ma őt ünnepeljük, mert, amíg velünk van, addig a mozi és a világ is gazdagabb.
Igazi ikon, számítógépes játékok, képregényhősök, filmes karakterek, dalok ihletője. Filmes karrierje során több műfajban is kipróbálta magát, hol több, hol kevesebb sikerrel, színészként, producerként és rendezőként is megállja a helyét (sőt!), filmjeihez dalokat szerez, zenét ír, amit sokszor maga ad elő. Feszes, precíz munkatempója ellenére (vagy éppen ezért) mindenki szeret vele dolgozni, mert általában mindenkiből a legtöbbet és legjobbat hozza ki.
Kismillió filmes elismerése van, köztük egyre több életműdíj. 10 alkalommal jelölték Oscar-díjra (plusz az életműdíj), 4-szer meg is kapta. Azon kevesek közé tartozik, akik a legjobb film és legjobb rendező kategóriában is el tudták hozni az Oscart (Levelek Ivo Dzsimáról jelölés, Titokzatos folyók jelölés, Millió dolláros bébi díj, Nincs bocsánat díj). Színészként csak jelölése van.eastwood 3Nagy életet élt, de valahogy mégis sikerült elkerülnie az igazán nagy botrányokat, hazafias érzelmű filmjei ellenére szabadelvű fickó, aki inkább az élni és élni hagyni elvet követi. Mogorva, félelmet nem ismerő, magányos karakterei révén vált naggyá, ám sokkal inkább társasági ember, aki jókedélyű és humoros. Nem egy balhés típus, alkohol- és drogproblémákról, molesztálási ügyekről, sztárallűrökről, nagy összetűzésekről és zsarnoki viselkedésről nem nagyon olvashattunk. Azt hihetnénk, régi vágású, de sosem félt kipróbálni a legújabb technikákat, technológiákat a filmezés terén.

Azt mondják, a házasságok a Mennyben köttetnek. De onnan jön a mennydörgés és a villámlás is.

Kétszer nősült, kapcsolataiból öt lánya és két fia született. Szállodája van, klubot működtet, aktívan politizál, még polgármester is volt.clint zongoraEastwood kezdetben a zene és a műszaki dolgok után érdeklődött, különféle tanulmányok és (alantas) munkák mellett a sereget is megjárta, a húszas éveiben végül a színészkedésnél kötött ki. Először B filmekben tűnt fel, a máig is tartó siker csak később jött el számára. Arról, hogy pontosan ki és mikor fedezte fel, eltérő információk állnak rendelkezésre, ami biztos, 193 centiméteres magasságát lehetetlen volt nem észrevenni. Az első meghallgatások alkalmával meglehetősen ügyetlenül viselkedett, így kénytelen volt leckéket venni színészetből, 1954-ben mégis heti 100 dollárért szerződtették. Ebben az időben sokat kritizálták merevségéért és a szájhúzásért, később éppen ezek váltak a védjegyévé. Fejlődés ide vagy oda, az Universal 1955-ben szerződést bontott vele. Ezt követően több ügynök, tanácsadó és stúdió között lavírozott. Több évtizedes pályafutása alatt nem lett Rambo, sem Superman és Tommy Lee Jones is több szerepet elcsaklizott előle, Beyonce-t sem rendezte, ugyanakkor lehet, hogy nélküle soha nem készül el a Deadpool.

  1. A Six Bridge to Cross (1955) volt az első meghallgatása 1954-ben, de nem kapta meg a szerepet. Az egyik főszereplő Tony Curtis lett, ekkor már tucatnyi filmmel a háta mögött.
  2. A Fekete Lagúna rémének bosszúja (1955) című sci-fi – horrorban egy laboratóriumi asszisztenst alakított, neve a stáblistára ekkor még nem került fel. A film A Fekete Lagúna szörnye (1954) folytatása és afféle bűnös élvezet a sci-fi – horror műfaj kedvelőinek körében (a 2010-es években lemezen is megjelent egy klasszikus válogatás darabjaként). A nyúlfarknyi szerepet megannyi sikertelen meghallgatás után kapta meg.
  3. Az Óriáspók (1955) volt a második kredit nélküli filmje, a sci-fi – horrorban egy vadászpilótát alakít. A főszereplő pók szerepelt még a The Incredible Shrinking Manben (1957), míg az ólomüveg ablakot Hitchcock Psychojában (1960) láthattuk viszont. Ez a film ugyancsak a már említett klasszikus válogatás darabja.
  4. A Lady Govida of Coventry (1955) a XI. századi Angliában játszódik. Eastwood (Alfred az íjkészítő szerepében) neve itt sem olvasható a stáblistán, 2019-ben ő volt a film egyetlen, még élő szereplője. Három hétig dolgozott a stábbal.
  5. A Francis in the Navy (1955) az első, ahol a neve már szerepel a stáblistán, a tengerész Jonesy megformálásért 300 dollárt kapott. A Vissza a jövőbe harmadik részében (1990) ez az egyik film, ami éppen műsoron van a Hill Valley-i Pohatchee autósmoziban 1955-ben.
  6. A Never Say Goodbye (1956) egyetlen jelenetében játszott, Will kredit nélküli szerepe négyórás forgatást jelentett számára. Partnere Rock Hudson volt, aki nehezményezte, hogy bár ő alakítja az orvost, mégis Eastwood visel szemüveget. A rendező végül megkérte Eastwoodot, hogy adja át Hudsonnek a szemüvegét, aki azt kizárólag ebben az egy jelenetben viselte.
  7. A Star in the Dust (1956) ugyancsak egy kredit nélküli alkotás, ugyanakkor ez az első westernje (Tom szerepében). 75 dollárt kapott a munkájáért.
  8. A The First Travelling Saleslady (1956) volt a második filmje, ahol a nevét már feltüntették a stáblistán (Jack Rice hadnagy szerepében) és 750 dollárt fizettek neki. Érdekesség, hogy ez a film egészen 2019-ig semmilyen „házi” formátumban nem jelent meg.clint young
  9. Az Away All Boats (1956) egy háborús film, melyben egy kisebb szerepet kapott, ráadásul a hangját egy másik színész kölcsönözte. A film egyik érdekessége, hogy fekete-fehérből vált át színesbe, a másik, hogy látszik William Reynolds csupasz mellkasa (ami egyébként szinte soha).
  10. Az Escapade in Japan (1957) című filmben, Jumbot, a pilótát alakítja. A stáblistára nem fért fel a neve, érvényes szerződés nélkül forgatott. Ez az első olyan háború utáni film, ahol a japánok nem gonoszként vannak megjelenítve.

    Szigorú elveket vallok a fegyvertartással kapcsolatban: ha van egy fegyver valahol a közelben, azt én akarom tartani.

  11. Az Ambush at Cimmaron Pass (1958) Eastwood (Keith Williams szerepében) szerint a valaha készült legvacakabb western és karrierje mélypontjának tartja. A 8 napos forgatásért 750 dollárt kapott, a főszereplő Scott Brady 25 ezret. Mikor a hatvanas években befutott, a stúdió újra moziba küldte a filmet, mely 1867-ben játszódik és a jenkik, valamint néhány ex-konföderációs katona csatájáról szól az apacsok földjén.
  12. Az Egy maréknyi dollárért (1964) főszerepét úgy kapta meg, hogy azt Eric Fleming elutasította. Fleminggel egy sorozatban játszott együtt és a színészt nem vonzotta a spanyolországi forgatási helyszín, valamint az akkor még alig ismert olasz rendező személye. Végül Richard Harrison ajánlotta be Leonénál, aki már látott tőle meggyőző alakítást cowboy szerepben. 15 ezer dollárért (és egy Mercédeszért) írt alá a 11 hetes munkára, amiről úgy gondolta, hogy végre meghozza sikert és szakíthat a sorozatokkal.
  13. Leonéval a munka gyümölcsözőnek bizonyult, a spagettiwestern műfaj és „man with no name” karakter újabb filmeket eredményezett. A Pár dollárért többet (1965) ünnepelt sztárrá tette őt Olaszországban, egyúttal az amerikai westernfilmek sztereotípiáit is sikerült lerombolni.
  14. A Jó, a Rossz és a Csúf (1966) forgatókönyvét már Luciano Vincenzoni írta, aki 1954 és 2000 között 65 filmet jegyzett és akit „forgatókönyv doktor”-ként szokás emlegetni. A trilógiát a United Artists vitte át az Egyesült Államokba és 900 ezer dollárt fizetett érte.
  15. Dino De Laurentiis olasz producer a Boszorkányok (1967) című filmben ajánlott fel neki szerepet, választhatott, hogy 25 ezer dollárt kér készpénzben vagy 20 ezret és egy Ferrarit. Az utóbbi mellett döntött, mert így az ügynöke az autó 10 %-át nem tudta elvenni tőle.
  16. A Volt egyszer egy Vadnyugat (1968) három főszereplőjének Sergio Leone eredetileg őt, Eli Wallachot és Lee Van Cleefet akarta, ám másokkal kellett beérnie. Laurentiis ugyanis nem a westernben látta a jövőt, öt filmet akart vele forgatni más műfaj(ok)ban, de ahogy a trilógia átkerült a tengerentúlra, megváltozott a helyzet.clint face
  17. A Szökevények nyomában (1968) már Arizonában forgott, a zeneszerző az a Lalo Schifrin, akivel a hetvenes és nyolcvanas években több filmen is együtt dolgozott. A filmet azelőtt kezdték el forgatni, hogy a forgatókönyv teljesen elkészült volna. 1 milliót kapott a szerepért.
  18. Az Akasszátok őket magasra (1968) egy újabb western, 400 ezret kért érte és a bevétel 25 %-át. Pedig az Egyesült Államokban még nem volt akkora sztár, filmbeli partnere még csak nem is hallott róla, 38 évesen ez volt az első hollywoodi főszerepe. Eastwood a nagy költségvetésű Mackenna aranyáról (1969) mondott le a szerep miatt.
  19. A Kémek a sasfészekben (1968) háborús mozi már egy 750 ezer dolláros csekket jelentett számára.
  20. Mikor Sean Connery 1967-ben elhagyta a James Bond franchise-t, a producerek őt akarták a helyére és rengeteg pénzt ajánlottak neki. Az Őfelsége titkosszolgálatában (1969) végül George Lazenbyvel forgott, akit Roger Moore követett (1973 és 1985 között). Eastwood úgy gondolta, Bondot kizárólag brit színész alakíthatja.james bond
  21. A fesd át a kocsid! (1969) az első és utolsó musical, amiben szerepet vállalt. A 20 milliós költségvetés meglehetősen soknak számított akkortájt, de a pénz nem minden, a film nem aratott osztatlan sikert. A szakma ugyanakkor szerette, a zenés film Oscar- és Golden Globe-jelölést kapott.
  22. A Két öszvér Sara nővérnek (1970) egy mérsékelt sikerű western, melyben Shirley MacLaine volt a partnere.
  23. A Kelly hősei (1970) minden idők egyik legjobb háborús filmje, melyhez annyi sztori létezik, hogy egy külön cikk sem lenne elég. Ez volt az utolsó olyan film, melynek gyártásában Eastwood cége, a Malpaso nem vett részt. 1 milliót kapott a szerepért.
  24. A tizedes háreme (1971) nem aratott akkora sikert, de hangulata miatt a franciák imádták. Románca filmbéli partnerével, Jo Ann Harisszel a forgatás után is folytatódott.
  25. A Játszd le nekem a Mistyt! (1971) egyben rendezői debütálása is. Filmbeli partnerét, Jessica Waltert Golden Globe-díjra jelölték.
  26. A Piszkos Harry (1971) talán a legemlékezetesebb alakítása. Nem használt kaszkadőrt, a legtöbb jelenetnél az arca jól kivehető. Ez az első filmje a sok közül, melyet szülőhelyén, San Franciscoban vettek fel és ez volt édesanyja kedvenc filmje is.
  27. A Joe Kidd (1972) című filmjét Reies Lopez Tijerina élete inspirálta. A mexikói aktivista rengeteg érdeme mellett azzal vált híressé (hírhedtté), hogy fegyveres támadást intézett egy bíróság ellen.
  28. A Fennsíkok csavargója (1973) első western rendezése, melyen erősen érződik Leone hatása. John Wayne elutasította a főszerepre való felkérést, döntését később levélben indokolta meg (Egy városlakó nem képviselheti az úttörők valódi szellemét, azt a szellemet, ami Amerikát naggyá tette.).
  29. A Szerelem korhatár nélkül (1973) forgatása során találkozott Sondra Locke színésznővel, aki később hat filmjében is játszott és fontos szerepet töltött be az életében.
  30. A Magnum ereje (1973) a Piszkos Harry sorozat következő darabja. A film hatalmas közönségsiker lett, 58.1 millió dolláros bevételt ért el az Egysült Államokban, a kritikusok reakciója ennél jóval visszafogottabb volt.
  31. A Villám és Fürgelább (1974) egy krimi-vígjáték a fiatal Jeff Bridgesszel az oldalán. A Michael Cimino road movie-jában nyújtott alakításáért Bridgest Oscar-díjra jelölték.
  32. A Bosszú az Eiger csúcsán (1975) az azonos című kémregény alapján készült. Eastwood Don Siegelt kérte fel rendezőnek, mert nem érezte elég felkészültnek magát egy akciófilmhez. Elég volt egy hosszabb beszélgetés, hogy mégis belevágjon. A Yosemite Nemzeti Parkban egy profi hegymászó készítette fel, mielőtt Svájcban forgattak volna. A figyelmeztetések ellenére ragaszkodott minden hegymászó- és akciójelenethez, ami számos sérüléssel, balesettel, sőt, halállal is járt. A siker elmaradt, amiért a Univeralt okolta, hogy nem csinált elég nagy reklámot a filmnek és átment a Warnerhez. Ez a munkakapcsolat a mai napig tart.Clint Eastwood assassinio sull eiger
  33. A törvényenkívüli Josey Wales (1976) egy saját rendezésű western, mely a polgárháború idején játszódik és Asa Carter azonos című, 1972-ben megjelent regényén alapul. A forgatás Philip Kaufman irányítása alatt kezdődött, de őt a producer kirúgta. A rendezők céhe ekkor hozta meg azt a döntését, amit azóta is Eastwood szabályként ismernek, mely szerint a már résztvevő stábtagok közül senki nem léphet a rendező helyébe. A filmért sok elismerést kapott, ugyanakkor a stábtagok nem győzték hangsúlyozni, hogy a munka oroszlánrészét Kaufman végezte, a helyszínt és a jelmezeket is ő választotta és az indián származású Chief Dan George-ot is ő hozta a filmbe, miután látta a Kis nagy emberben (1970). George hajlott kora miatt nehezen boldogult a szöveggel, Eastwood segített neki, aki egyébként 55 embert öl meg a filmben. A film zenéjét Oscarra jelölték.malpaso
  34. Az igazságosztó (1976) a Piszkos Harry sorozat része és 100 millió dolláros bevételt ért el, egyben az első, melyben Eastwood szájából elhangzik a f…ck szó.
  35. A vesszőfutás (1977) egy saját rendezésű film melyet a közönség túl erőszakosnak talált, pedig nem öl meg benne senkit. A főszerepet eredetileg Steve McQueen és Barbra Streisand játszották volna, de – a hatalmas egójuk miatt – nem jöttek ki egymással.
  36. A Mindenáron vesztes (1978) komédiában Geoffrey Lewis és egy orángután voltak a társai. Meglepő módon akkortájt ez volt a legsikeresebb filmje és a második legnagyobb bevételt érte el 1978-ban. Eastwood 16 milliót kapott a bevételek után.
  37. Ha Superman (1978), akkor Christopher Reeve, pedig a szerepet eredetileg neki szánták. Eastwood később azt nyilatkozta, hogy bár a szuperhősök emberfeletti dolgokra képesek, közelebb állnak hozzá a Piszkos Harry típusú karakterek.eastwood superman
  38. Az Apokalipszis most (1979) Benjamin Willard kapitányjának szerepére Coppola őt szemelte ki, miután Steve McQueen nemet mondott, ám a filmben Martin Sheent láthatjuk. Eastwood nem akart négy hónapig forgatni a Fülöp-szigeteken, míg más források szerint egyszerűen túl „sötétnek” találta a karaktert.
  39. A Szökés Alcatrazból (1979) volt az utolsó filmje, amit Don Siegel rendezett (Siegel ezt követően már csak két filmet forgatott). A cselekmény valós eseményeken alapul, 1962-ben hárman valóban megszöktek a börtönszigetről. A film hatalmas siker volt.
  40. A Bronco Billy (1980) egy idealista, modernkori western, melyet ő maga rendezett. A mozi pénztáraknál gyengén muzsikált, de a kritikusok szerették, állítólag minden benne van, ami Eastwood.
  41. A Bármi áron (1980) a Mindenáron vesztes folytatása, mely a nem túl hízelgő kritikák ellenére bekerült a top ötbe a bevételeket tekintve. Az orángutánt le kellett cserélni, mert két év alatt hatalmasra nőtt. Eastwood a film egyik betétdalát Ray Charles-szal közösen adja elő.eastwood 1
  42. A Rambo (1982) igazán érdekes lett volna vele, de voltak még nála is érdekesebb kiszemeltek: Al Pacino, Kris Kristofferson, James Garner, Robert de Niro, Paul Newman, Steve McQueen, Powers Boothe, Nick Nolte, Michael Douglas, Chuck Norris, Dustin Hoffman, de még Terence Hill is esélyesnek tűntek a főszerepre (néhány név talán túl öregnek tűnik hozzá, de a filmet már a hetvenes években meg akarták csinálni). Érdekesség, hogy Stallone ebben az időben egy másik forgatókönyv iránt is érdeklődött, melynek kapcsán Eastwood neve ugyancsak felmerült. A katona végül csak 1998-ban készült el Kurt Russell főszereplésével.
  43. A Tűzróka (1982) szintén saját rendezés és a második filmje, amiben pilótát alakít. A cselekmény Craig Thomas öt évvel korábban megjelent regényén alapul. A film részben Ausztriában forgott, a pilótafülke a Kék villámban (1983) köszön vissza, egyes felvételeket pedig a Vissza a jövőbe II-nél (1989) hasznosítottak újra. Eredetileg egy JA 37 Viggen harci repülőgépet használtak volna, de ezt kérést a svéd kormány elutasította. A filmbéli MiG-31 sokkal inkább hasonlít a Concorde-ra hajazó Tu-144-hez, mint az eredeti géphez (9 makett készült, ebből egy életnagyságú, ami gurulni is tudott). A trükkök ugyanazzal a kék háttér technikával készültek, amit A Birodalom visszavág (1980) forgatása során használtak. A sajtó Eastwood karakterét Luke Skywalker és Piszkos Harry egyvelegének titulálta. 3 milliót kapott plusz a bevételek 10 %-át.
  44. A Lebújzenész (1982) a Tűzrókánál mérsékeltebb sikert elérő (kilencedik) saját rendezés (második alkalommal vett részt produceri minőségében is), melynek betétdalát Arany Málnára jelölték. Eastwood maga gitározott és énekelt. Fia, Kyle is játszik a filmben, akit a szerepre Sondra Locke készített fel. Kyle ezt követően elment a Karate kölyök (1984) meghallgatására, de a szerepet végül Ralph Macchio kapta meg. A Smokyt alakító Marty Robbins countryénekes a bemutató előtt nem sokkal hunyt el egy szívrohamot követően.
  45. Az igazság útja (1983) a Piszkos Harry sorozat legsötétebb és legerőszakosabb darabja és az egyetlen, amit ő rendezett. Az eredeti forgatókönyv szerint ez a film nem a Piszkos Harry sorozat része lett volna. Albert Popwell eddig mindegyikben szerepelt és mindig más karaktert alakított. Gázsija és a bevételekből való részesedése együtt 30 millió dollárt tett ki.clint roles
  46. A Kötéltánc (1984) thrillert New Orleansban vették fel, hogy ne lehessen összekeverni a Piszkos Harry filmekkel. Eastwood kilenc évvel volt idősebb filmbéli karakterénél. Lánya, Allison neve előszőr tűnik fel a stáblistán, ezt megelőzően a Bronco Billyben szerepelt. Sondra Locke hat filmet forgatott vele, de ebben és az ezt követő ötben már nem kapott szerepet, pedig még egy pár voltak. Úgy vélték, a közönség már unná a közös filmjeiket. 5 milliót kapott a filmért.
  47. A Párbaj a városban (1985) krimi komédiában Burt Reynolds volt a partnere. A film talán még jobban muzsikált volna, ha nem ebben az évben mutatják be a Beverly Hills-i zsarut.
  48. A Fakó lovast (1985) korának legjobb westernjeként tartották számon. A film az 1953-as Idegen a vadnyugaton feldolgozása. 6 milliót kapott a filmért.
  49. A Halálhágó (1986) az 1983-as grenadai invázióról szól és egy tengerészgyalogost alakít benne, aki megjárta Koreát és Vietnamot is. A film elkészítése ellentéteket szült közte és régi barátja, a producer Fritz Manes, valamint a hadügy között. A Halálhágót a legjobb hang kategóriában Oscar-díjra jelölték és idővel klasszikussá vált a katonai témájú filmek kedvelői körében. 10 millióért vállalta a szerepet.
  50. A Segítség, felnőttem! (1988) főszerepében Tom Hankset láthatjuk. Talán furcsa, hogy Eastwood egy ilyen filmre is bejelentkezett, de ezzel nem volt egyedül: Jeff Bridges, Robert De Niro, Robin Williams, Gary Busey, John Goodman, Bill Murray, Albert Brooks, Judge Reinhold, Michael Keaton, Steve Guttenberg, Harrison Ford és John Travolta is sorszámot húztak Josh szerepéért.
  51. A Holtbiztos tipp (1988) egy újabb Piszkos Harry történet, melyben feltűnik egy James Carrey nevű kezdő színész is. A képregényes Rob Liefeld elárulta, hogy ez a film inspirálta a Deadpool megalkotására. Az eredeti cím: The Dead Pool.
  52. A Drágán add az életed! (1988) alapjául szolgáló regény jogai nála voltak, így adta volna magát a főszerep, de az élet végül máshogy hozta. (Stallone, Schwarzenegger és a többi akcióhős neve mellett még Sinatráé is felmerült.)
  53. A Bird – Charlie Parker élete (1988) a híres szaxofonosról szól és Eastwood jazz iránti rajongásának eredményeként született. Anyagilag bukás volt, de a hangért Oscar-díjra jelölték, Forrest Whitaker és Diane Venora Golden Globe-jelölést kapott, míg a rendező elhozta a díjat. A sort még lehetne folytatni, többek között César, Sant Jordi, BAFTA, Arany Pálma jelölésekből és díjakból is kijutott.
  54. A Rózsaszín Cadillac (1989) üzletileg és kritikailag is mélypontot jelentett. James Carrey ezúttal Elvis imitátorként tűnik fel. Franches Fisherrel a forgatáson ismerkedett meg és további három közös filmjük készült, mialatt egy párt alkottak.
  55. Az elefántvadászban (1990) John Huston alteregóját alakítja, aki éppen az Afrika királynőjét (1951) forgatja. A szerepre való felkészüléshez a rendező lányával, Angelica Hustonnal is találkozott. A hajó ugyanaz, mint amit Humphrey Bogart is vezetett az 1951-es filmben és Angliából szállították Zimbabwébe.
  56. A zöldfülű (1990) egy buddy cop mozi Charlie Sheennel az oldalán. A film elkészítésében 80 kaszkadőr vett részt, kétszer annyian voltak, mint a színészek. Eredetileg Sean Conneryre írták a forgatókönyvet.eastwood
  57. A Nincs bocsánat (1992) visszatérés a western műfajához (újabbat azóta sem készített). 9 Oscar-jelölésből 4-et váltott aranyszoborra (legjobb film, legjobb férfi mellékszereplő, legjobb rendező, legjobb vágás). A filmet Sergio Leonénak és Don Siegelnek ajánlotta. A forgatókönyvet a nyolcvanas évek elején Francis Ford Coppola megmutatta John Malkovichnak, aki komolytalannak tartotta a felkérést és egyedül Eastwoodot tudta elképzelni a szerepben. A legtöbb top tízes western ranglistán ott van.
  58. A Célkeresztben (1993) főszerepére Robert Redford, Tommy Lee Jones, Gene Hackman, Sean Connery, Dustin Hoffman és Val Kilmer is esélyesek voltak, a 62 éves Eastwood kezdetben nem érdekelte az 50 év körüli karakter (az elnöki testőrségtől 52 évesen szokás nyugdíjba vonulni). Wolfgang Petersent már ő választotta személyesen rendezőnek. Ez volt az első közös munkája a Columbia Picturesszel. A filmet 3 Oscarra jelölték, csak az Egyesült Államokban 100 milliós bevételt hozott. 7 millió volt a gázsija.
  59. A Tökéletes világ (1993) a hatvanas években játszódik, Kevin Costner elrabol egy gyereket és a texas rangert alakító Eastwood üldözi őt. A filmet eredetileg Steven Spielberg rendezte volna, amikor Eastwood neve felmerült, Butch szerepére először Denzel Washingtont gondolta. Később Costner beszélte rá arra, hogy ne csak rendezze (a film producere is), szerepeljen is benne.
  60. A Mindörökké Batman (1995) befutója végül Tommy Lee Jones lett Harvey Dent/Kétarc szerepére. Eatswood neve a soha el nem készült sorozat kapcsán is felmerült még a hatvanas években.
  61. A Casperben (1995) cameozik egyet.
  62. A szív hídjait (1995) Robert James Waller regényén alapul és eredetileg Robert Redford rendezte volna és ő is játszott volna benne, de sok más név is felmerül a rendező, illetve a női főszereplő személyét illetően (Bruce Beresford, Sidney Pollack, illetve Jessica Lange, Isabella Rossellini, Catherine Deneuve). A történet szerint Robert Kincaid, a National Geographic fotósa Iowába megy, hogy hidakat fotózzon és itt ismerkedik meg az olasz származású farmer feleséggel, Francescával. Eastwood partnere, Meryl Streep Oscar-jelölést kapott. A film számtalan egyéb díjat és jelölést tudhat a magáénak. A filmbéli híd 2002-ben leégett, egy évvel később a Francesca házául szolgáló épület is.
  63. A Men in Black – Sötét zsaruk (1997) K ügynöke sem ő lett, pedig Tommy Lee Jones-nak kezdetben nagyon nem akart átmenni a film humora.
  64. Az Államérdek (1997) David Baldacci azonos című regénye alapján készült (egy évvel annak megjelenése után). Főszereplője egy idősebb mestertolvaj, aki az Egyesült Államok elnöke által elkövetett gyilkosság szemtanúja lesz és a titkosszolgálat célpontjává válik. Az elnököt Gene Hackman, a nyomozót Ed Harris alakítja. A filmben két lánya, Kimber és Alison is kapott egy-egy kisebb szerepet. A kórházi jelenetet a Vészhelyzet díszletei között vették fel. Vegyes kritikákat kapott.clint
  65. Az Éjfél a jó és a rossz kertjében (1997) John Berendt regénye alapján készült John Cusack, Kevin Spacey és Jude Law szereplésével. A transznemű Lady Chablis saját magát alakítja a könyvből.
  66. A Sivatagi cápák (1999) egyik főszereplője eredetileg egy idősebb karakter lett volna, így került szóba a neve, ám végül Archie Gates szerepét George Clooney játszhatta el. A forgatókönyvíró-rendező David O. Russell nem is akarta Clooney-t, Eastwood mellett Jack Nicholson, Mel Gibson, Nicolas Cage és Dustin Hoffman neve jutott az eszébe.
  67. Az igazság napja (1999) főszereplője egy kiégett, nőcsábász, alkoholista, cinikus újságíró, aki balesetet szenvedett kollégája helyett ugrik be és egy gyilkosság miatt halálra ítélt férfiről kell írnia. Az anyaggyűjtés során az újságíró furcsa dolgokra lel. Afféle családi mozi, szerepel benne Frances Fisher, akitől lánya, Francesca Eastwood született, valamint akkori felesége Dina Eastwood is. Költségvetésének valamivel több, mint a felét hozta vissza.
  68. Az Űrcowboyokat (2000) nem csak megrendezte és szerepelt benne, hanem a zenéjét is ő írta. A NASA felajánlotta azt a repülőgépét, amivel a súlytalanság állapotát szokták előidézni (az Apolló-13 forgatása során is ezt használták), de Eastwood félt, hogy az idős színészek rosszul lesznek. A filmet a legjobb hangvágás kategóriában Oscar-díjra jelölték. Ebben debütált John Hamm.
  69. A Jelek (2002) Graham Hessének karaktere eredetileg idősebb lett volna, a szerep kapcsán Paul Newman és Eastwood neve merült fel, végül Mel Gibson játszhatta el. Joacquin Phoenix Mark Ruffalot váltotta.
  70. A Véres munka (2002) Michael Connely regénye alapján készült, a jogokat Eastwood vette meg. Ez már a sokadik mozi, ami munkatempójának köszönhetően jóval a megadott határidő előtt és a megadott költséghatáron belül készülhetett el. A gyilkost Jeff Daniels alakította. Bár a film a költségvetésének csak a felét hozta vissza, Velencében nyerni tudott.clint eastwood 1

    Ha garanciát akarsz, vegyél kenyérpirítót!

  71. A Titokzatos folyó (2003) Dennis Lehane regényéből készült és három gyerekkori barátról szól. Dave-et még gyerekként két férfi elrabolta és molesztálta, hogy pontosan mi történt, arról soha senkinek nem beszélt. 25 év után eltávolodtak egymástól, ám ekkor Jimmy legidősebb lánya gyilkosság áldozata lesz. Az ügyben Sean nyomoz, aki Dave-re gyanakszik. Sean Penn, Kevin Bacon és Tim Robbins a létező legjobbat hozták ki magukból. A filmet 6 Oscarra jelölték, Pen és Robbins meg is kapták az aranyszobrot. Lemondott a gázsijáról, a zeneszerzésben is részt vett.clint penn
  72. A Millió dolláros bébi (2004) bokszdrámát 7 Oscar-díjra jelölték, ebből 4-et meg is nyert (legjobb film, legjobb női főszereplő, legjobb férfi mellékszereplő, legjobb rendező). 6 és fél hónapig tartották műsoron a mozik. Sandra Bullock lett volna a női főszereplő, de ő inkább a Beépített szépség 2: Csábítunk és védünket (2005) választotta. Hilary Swank lett a befutó. A Rocky (1976) mellett ez a másik bokszfilm, amelyik Oscart nyert a legjobb film kategóriában. A zeneszerzésben is részt vett.
  73. A Dicsőség zászlaja (2006) annak a hat katonának az életét meséli el, akik Iwo Jimán felállították az amerikai zászlót (a Suribachi-hegyen). Ebben a filmben debütál Scott Eastwood. A filmet csak a hangvágás és hangkeverés kategóriában jelölték Oscarra, ugyanakkor Eastwoodot Golden Globe-díjra jelölték a rendezésért. A zeneszerzésben is részt vett.
  74. A Levelek Ivo Dzsimáról (2006) a második világháború csendes-óceáni eseményeit japán szemszögből meséli el, elsőként az amerikai filmgyártás történetében. A filmet 4 Ocrarra jelölték, ebből egyet váltott díjra (legjobb hangvágás). Eastwoodot ezért a filmjéért is jelölték Golden Globe-díjra. A legjobb idegennyelvű film kategóriában kapta meg az Arany Glóbuszt, tekintettel arra, hogy mindvégig japánul beszélnek benne.
  75. Az Elah völgyében (2007) forgatókönyvírója-rendezője Paul Haggis Hank Deerfield karakterét rá írta, a szerepet végül mégis Tommy Lee Jones játszhatta el.
  76. A bakancslista (2007) Edwardjának szerepére is esélyes volt, végül Rob Reinernek és Morgan Freemannek sikerült meggyőznie Jack Nicholsont, akit ezt követően már csak a Honnan tudod?-ban (2010) láthattunk.
  77. A Gran Torino (2008) főszereplője, rendezője és producere is, valamint egyik fiával Kyle-lal a zeneszerzésben is közreműködött (Golden Globe-díjra is jelölték érte). Másik fia, Scott Treyt alakítja. Harmadik alkalommal alakít koreai veteránt, de soha nem harcolt ott. Fegyverét csak egyszer süti el, akkor is véletlenül. Száját összesen 53 sértés hagyja el, autóját, a Gran Torinot egyszer sem vezeti (csak Thao). A film 30 millióval nyitott és 268 millió dolláros összbevételt ért el. Úgy tartják, Eastwood ebben a filmjében a legeastwoodabb.
  78. Az Elcserélt életek (2008) egy húszas évekbeli igaz történeten alapul Angelina Jolie-val a főszerepben. A film 3 Oscar-, 2 Golden Globe- és 8 BAFTA-jelölést kapott. A zeneszerzésben is részt vett.
  79. Az Angyalok és démonok (2009) megrendezése is érdekelte volna, de Ron Howardot szerződés kötötte a produkcióhoz az első rész kapcsán.clint old

    Ez egy 31 millió dolláros film. Ennyi pénzből már megszállhatnék néhány országot.

  80. Az Invictus – A legyőzhetetlen (2009) a dél-afrikai rugby válogatott 1995-ös világbajnoki szereplését meséli el. Nelson Mandela 27 év után szabadult a börtönből és az apartheid rendszer bukása után ő lesz az ország első fekete elnöke. Meghívja a rugby válogatott fehér csapatkapitányát és arra kéri, tegyen meg mindent a győzelem érdekében. Morgan Freeman és Matt Damon Oscar-jelölést kapott az alakításáért. 6 milliót kapott a filmért.
  81. Az Azután (2010) három olyan emberről szól, akit megérint a halál, de mindannyian életben maradnak. A filmet a vizuális effektjeiért jelölték Oscarra. Ismét Matt Damonnal dolgozott együtt. 6 milliót kapott a filmért, a zeneszerzésben is részt vett.
  82. Az Atlasz megremegett régóta mozgatta a filmesek fantáziáját, a hetvenes években sorozatot akart csinálni belőle az NBC. A keresztapa (1972) producere Al Ruddy éveket töltött azzal, hogy filmre vigye a regényt, Eastwood, Robert Redford és Faye Dunaway is érdeklődött a szerepek iránt. Végül 2011-ben és 2012-ben készülhetett el alacsony költségvetéssel, rengeteg cserével (a drágább sztárok helyett sorra jöttek az olcsóbbak, de a második részre még őket is lecserélték még olcsóbbakra) és csak lemezre, valamint a tévébe jutott belőle.
  83. A J. Edgar – Az FBI embere (2011) J. Edgar Hoover FBI igazgató életét meséli el. Leonardo DiCaprio Golden Globe-jelölést kapott alakításáért. A sztori korábban Coppola érdeklődését is felkeltette. A zeneszerzésben is részt vett.eastwood 3 1
  84. Az utolsó csavar (2012) egy baseball mozi, melyben egy játékosfigyelőt alakít, akinek már régen vissza kellett volna vonulnia és munkája miatt a lányától (Amy Adams) is elhidegült. Eastwood úgy gondolta, a Gran Torino lesz az utolsó filmje színészként és 17 év után úgy szerepelt egy filmben, hogy azt nem ő rendezte (19 év telt el főbb szerep óta). Ebben az időben a Csillag születik (1954) remake-jének rendezése foglalkoztatta, de Beyoncé terhessége miatt ez végül nem valósult meg. Ez volt a negyedik közös filmje fiával, Scottal. A fiatalkori flashback a Tűzrókából van.
  85. A fiúk Jersey-ből (2014) a Tony-díjas Broadway musicalen alapul és a The Four Seasons zenekar történetét meséli el.
  86. Az amerikai mesterlövész (2014) elsősorban rendezőként juttatja őt eszünkbe, pedig szerepel is benne, még ha ez a stáblistáról nem derül ki. A film a Navy S.E.A.L. mesterlövész Chris Kyle-nak állít emléket, akit Bradley Cooper alakít. Cooper egyszer beszélt Kyle-lal telefonon (a cipőjét viselte a filmben), mielőtt megölték volna és találkozott A túlélő (2013) Marcus Lutrelljével is. Kevin Lacz Kyle társa volt és tanácsadóként vett volna részt a produkcióban, de Cooper rábeszélte, hogy játssza el saját magát. A filmet 6 Oscarra jelölték, egyet meg is kapott (legjobb hangvágás).eastwood as
  87. A Sully – Csoda a Hudson folyón (2016) igaz történeten alapul. Chesley „Sully” Sullenberger kapitány 2009. január 15-én a Hudson-folyón landolt Airbus gépével (US Airways 1649-es járata), miután madárrajjal ütköztek. Az 5 fős személyzet és a 150 utas megmenekült. Tom Hanks fél napot töltött Sully otthonában a forgatás előtt. Első tisztjét Aaron Eckhart alakította. A filmet a legjobb hangvágás kategóriában jelölték Oscarra.
  88. A párizsi vonat (2018) ugyancsak igaz történeten alapul, 2015-ben három fiatal amerikai (katona) akadályozott meg egy terrortámadást egy vonaton. A fiatalok a filmben saját magukat alakítják.
  89. A csempész (2018) egy 90 éves koreai veteránról szól, aki a mexikói drogkartell alkalmazásába áll, hogy szerény nyugdíját kiegészítse. Leo „Tata” Sharp egy létező személy. Eastwoodot Bradley Cooper szeretné elcsípni. A drogbárót alakító Andy Garcia bármilyen szerepet hajlandó lett volna elvállalni, ha a filmet Eastwood rendezi.
  90. A Richard Jewell balladája (2019) arról a biztonsági őrről szól, aki 1996-ban az atlantai olimpián meghiúsított egy bombamerényletet, ám később őt magát gyanúsították a terrorcselekménnyel. Kenny Rogers, akinek a koncertje látható a filmben, négy hónappal a premier után hunyt el. Az olimpiai ötkarika ábrázolásához a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem járult hozzá, ezért az még az atlantai olimpia logójából is hiányzik. A főszereplő anyját alakító Kathy Bates Ocsar-jelölést kapott.

91. A Cry Macho westernjében nem csak rendező, hanem ismét a főszerepet is elvállalta. Az N. Richard Nash 1975-ben megjelent regényéből készült filmben, egy egykori rodeósztárt és lótenyésztőt alakított, akit egy korábbi főnöke azzal bíz meg, hogy vigye haza hozzá a fiát, akinek anyja alkoholista. A Mexikóból Texason átutazó párosnak számos váratlan kalandban van része, és közben nemcsak a fiú tanul sokat a tapasztalt lovastól, hanem az idős ember is megtalálja lelki békéjét. A film kritikailag és anyagilag is várakozáson alul szerepelt.clint eastwood92. Szűk két éves szünet után nyáron kezdi forgatni a jelenleg Juror #2 (A 2-es számú esküdt) címen futó moziját. A 93 éves Clint rendezéséhez már aláírt: Nicholas Hoult, Toni Collette, Kiefer Sutherland, Zoey Deutch, Gabriel Basso. A film középpontjában egy gyilkossági per áll, az egyik esküdt – őt alakítja Hoult – rájön, hogy talán ő okozta az áldozat halálát. El kell döntenie, manipulálja-e az esküdtszéket vagy menti magát. Collette az ügyész szerepében tűnik majd fel.clint 2
93. Jaaa… és ha hinni lehet a pletykáknak és az imdb-nek, akkor a Juror #2 (A 2-es számú esküdt)-ben nem csupán direktorként, hanem még színészként is szerepel majd a stáblistán.

Visszavonulását több alkalommal is bejelentette, szerencsére azonban ez még várat magára. Fia, Scott – aki kísértetiesen hasonlít rá – ugyancsak színész, karrierje elején két filmjében is játszott, azóta egy tucat filmben láthattuk őt.scott clintSoha nem találkoztam még egy zsenivel sem. Számomra a zseni az, aki egész jól csinál valamit, amit utál. Ha valaki jó valamiben, amit szeret – akkor az csak megtalálta a megfelelő témát.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk TÁMOGASD A 14 ÉVES HETEDIK SOR KÖZEPÉT, HOGY LEGYEN 15 IS!
Következő cikk Viccesen őszintén a John Wick 4. felvonásáról, a lépcsőkre itt is kitérnek