Most nevess! (Kidding) 2. évad – Kritika


kiddingMost nevess! (Kidding), készítő: Dave Holstein, szereplők: Jim Carrey, Frank Langella, Judy Greer, Catherine Keener, Cole Allen, Huliet Morris, Bernard White, amerikai groteszk vígjáték sorozat, 27 perc, 2. évad, 2020

Amikor a hajvágásod drámaibb, mint a májműtéted

A szomorú bohóc visszatért, és ha lehet még abszurdabb lett az őt körülvevő világ, mint az első évadban. A 30 éve gyermekeknek szóló bábműsort vezető Jeff Picklest (Jim Carrey) akkor hagytuk ott, mikor az évadzáró epizódban elgázolta felesége új szerelmét. Ilyen cliffhanger után illett is folytatni a sorozatot. Merüljünk hát el még jobban a Piccirillo/Pickles család zavaros hétköznapjaiban!kidding 2Dióhéjban mi is történik az évadban? Jeff a maga furcsa módján egyre inkább magára talál. Ehhez szüksége van egy májműtétre, pár millió új barátra és egy hajvágásra. Testvére, Deirdre (Catherine Keener) próbálja megoldani a házaséletét és közben megmenteni a műsort. Maddy (Juliet Morris) egy fejszével alszik. Seb (Frank Langella) az apa, maga az atyaúristen a Mr. Pickles Bábműsoránál, megöregszik. Will (Cole Allen) kezdi maga mögött hagyni a lázadó korszakát, mialatt az eddigi legmerészebb varázstrükkel áll elő. Jill (Judy Greer) küzd a férjével, de leginkább önmagával. Peter (Justin Kirk) felépül és továbbra se érti, hogyan is került ebbe az őrültek házába, de legalább összehaverkodik Jeffel. Mr. Pickles műsora pedig drámai változásokon megy keresztül. És higgyétek el, ez még csak a fele a történéseknek, ahhoz képest, hogy 300 percről beszélünk, meglehetősen sok dolog történik a képernyőn.kidding 1Ami az előző évadban megvolt: a Michael Gondry-féle óriási bábok és színes-szagos díszletek, azok most is érvényesülnek, ráadásul megsokszorozódva. Musical-betét az évad elején, (el)válásról szóló gyerekműsor az 5. epizódban. Utóbbi a Trollokhoz hasonló érzetet keltett, utoljára ott éreztem szinte képernyőn keresztül is a készítők által elszívott fű szagát. De ha nem is volt betépve a társaság, akkor is elég abszurdra sikerült az a rész. Különös ez a bábformátum, mert míg az előző évad egyik legszebb jelenete hozzájuk köthető, a Vivian báb énekével, addig az új epizódokban inkább teherként szerepelnek. Valahogy elveszett időközben a varázsuk.kidding210 4Bár a bábokat kritizáltam, másban viszont határozottan javult a széria. Egyrészt fokoztak az érzelmeken. Szerencsére a néző lelki békéjének megnyugtatására inkább a boldog, keserédes jeleneteket erősítették meg. A gyógyulás felé haladunk rengeteg kedves, szívmelengető pillanattal. Szinte minden főbb szereplő megkapja a maga Pillanatát. Másrészt a karakterek is fejlődnek, hiszen most, hogy már ismerjük őket, mélyebben is bele lehet ásni a motivációikba. Több szereplő múltjába is beleleshettünk és a jövő is tartogat érdekességeket a Pickles família számára. A megható momentumokat nem árulom el, de a vicces jelenetek nagy része határozottan a Jeff-Peter és a Jeff-Josip (a szerb Mr. Pickles) párosokhoz köthetőek.
Ami cselekményvezetés szempontjából furcsa választás, az a “Molotov-befőttes” szál, ami kisebb vizet zavart, mint kellett volna. Egy másik elem pedig, ami dramaturgiailag abszolút indokolt volt, viszont teljesen elrugaszkodott: a WiFi Pickles babák hálózata. Igen, tudom, hogy ez egy abszurd álomjelenetekkel tarkított történet, de a legjobban mégis az zavar, hogy racionális elmével végiggondolva, logisztikailag kivitelezhetetlen egy ilyen terméket piacra dobni.

Összességében méltó folytatása volt ez az előző évadnak. Egyszerűbb is nézőként befogadni, hiszen jobban áthatja a pozitív hangulat. Az elrugaszkodott pillanatokból továbbra is rengeteg van, aki nem szerette ezeket két éve, az inkább ne is kezdjen bele az új részekbe se! Aki viszont szeretne pár szomorkás, de boldog jelenetet, az mindenképpen nézze végig. Ha így hagynák a történetet, már az is szép lezárás lenne. Egy biztos: a gyerekek hite továbbra megingathatatlan Mr. Pickles-ben.
Nekem pedig egy kérdésem maradt: tisztában vagyunk vele, hogy Julie Andrews egy istennő, maga Mary Poppins, de mégis mennyire lehet vagány, ha ezt a becsületsértést bevállalta?8.szék

Ha kimaradt volna már az első is:

Most nevess! (Kidding) 1. évad – kritika

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk 50 éves M. Night Shyamalan filmes bűvész, a letörhetetlen
Következő cikk James Woods, Kidman, Duchovny, a legmagasabb IQ-val rendelkező sztárok