45 éve hagyott itt minket Latinovits Zoltán, a Színészkirály


latinovits zoltan 1
Fotó: Fortepan

45 éve, 1976. június 4-én hunyt el Latinovits Zoltán, alig 44 esztendősen, legendájához hozzájárul máig tisztázatlan halála. A Kossuth és Jászai Mari-díjas Színészkirály rövid élete dacára gazdag örökséget hagyott hátra, számtalan felejthetetlen filmes (Szindbád, Isten hozta őrnagy úr!, Az ötödik pecsét) és színházi alakítást. Verset pedig kevesen képesek úgy elszavalni, mondani, érteni és megélni, ahogyan ő tudott. Előtte tisztelgünk interjú, vers és filmrészletekkel.latinovits 001

Búcsú L. Z.-tól

Rendjén úgy lett volna, hogy amikor
szembe szöktél, düh-köpésként, a vonatnak:
az hátrál meg. A bűn!

Az: a konok vakvilág fröccsen szét: a pokol!

Illyés Gyula

 “Tört fényű kagylókkal érkeztem a világra, babonás füvekkel, virágszirmokkal, ördögfintorral, gömbölyű boszorkánykavicsokkal. Felhők, napok, csillagok szikráinak barlanghomályos rajzát hurcoltam magammal, elkezdett kanyaros vonalakat, kis görcsös köröket, befejezetlen görbéket. Fura-Maugli, majdhogynem az Állatkertben szület- tem, mégis kicsit idébb születtem, ép -pen Krúdy Gyula bácsi sörkerti asztala fölött, felejthetetlen emlékű nagya- pám, Gundel Károly vendéglőjében, ebédszünetben, fél egykor. A munka és a tisztesség házának falinaptárain 1931. szeptember 9-et jegyeztek– írta önvallomásként Latinovits Zoltán többször megcibált, hosszú ideig “elhallgattatott” Ködszurkáló című könyvében.

Szinbád (1971)

 A világot számtalanszor megpróbálta feje tetejére állítani… Lógok a szeren (1968)

 Volt Ady Endre, József Attila, Nagy László, mert verset csak úgy mondott, hogy költővé vált.

“A legnagyobb, legszebb dobozokat természetesen a németek csinálják majd, de ez nem zárja ki azt, hogy az oroszoknak is, ha már legyőztük őket szabad lesz dobozokat hajtogatni, persze csak kicsiket, mint a gyufaskatulya…”  Isten hozta, őrnagy úr! (1969)

 A három testvér – Bujtor István, Frenreisz Károly és Latinovits Zoltán

 Az utolsó szolgálatban Jack Nicholson magyar hangja Latinovits, és ami még érdekessé teszi, hogy a szinkronban pont Bujtorral perlekedik.

 A Mátrix Smith ügynökét is zsebre tette – Az ötödik pecsét (1976)

 Liz Taylor-Richard Burton…akkor Ruttkai Éva-Latinovits Zoltán

ruttkai eva latinovits zoltan
MTI Fotó: Keleti Éva

 “Azt mondják átmeneti idők, csakhogy én nem kívántam átmeneti időt…”

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Hugh Jackman emlékeket nyomoz, Neill Blomkamp horrorral jön - trailerek
Következő cikk Pecaminosa: A Pixel Noir Game – játékteszt

3 hozzászólás

  1. 2011. szeptember 9. péntek

    Azt tudjátok, hogy az Ötödik pecsétben miért hord napszemüveget? Ekkor már olyan szinten kész volt, hogy folyamatos szemrángása, tikkje volt, és néha furcsán kifordult a szeme, hogy kivillant a fehérje – ezért tették rá a szemüveget. Nemsokára meg is halt.

  2. 2011. szeptember 10. szombat

    […] Ma lenne 80 éves a Színészkirály (hetediksor.hu) Ajánlom! * Latinovits Zoltán rajzait mutatja be egy veszprémi kiállítás […]

  3. 2011. szeptember 11. vasárnap

    Köszönjük!

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .