Better Call Saul 6. évad 1-7. rész – kritika


jimmyBetter Call Saul; Alkotók: Vince Gilligan, Peter Gould; Szereplők: Bob Odenkirk, Rhea Seehorn, Jonathan Banks, Michael Mando, Patick Fabian, Giancarlo Esposito, Tony Dalton; amerikai drámasorozat, 50 perc, 63 rész, 2015-2022

A kartell ügyvédje

Azt már közel 15 éve tudjuk, hogy Vince Gilligan egy zseni, de azt valamivel kevesebben tudják, milyen hihetetlen profizmussal kontráz rá egykori mesterművére. A Better Call Saul sikeresen túlszárnyalta a Breaking Bad-et – lehetetlennek hangzik, de igaz.gustavo2008-ban debütált a modern televíziózás egyik legzseniálisabb alkotása, a Breaking Bad, ami egy halálos beteg kémiatanár és metfüggő exdiákjának történetéből olyan meglepő, olykor sötéten komikus, mégis példátlan erejű drámát épített fel, ami éveken át etalonnak számított a csatornák között. 2015-ben a páros simlis ügyvédjét, Saul Goodmant játszó Bob Odenkirk saját sorozatban remekelhetett, a siker pedig ezúttal sem maradt el. Saul, illetve akkor még Jimmy McGill indulását jóval elegánsabb, higgadtabb történetvezetés jellemezte, de hamar belefolyt a cselekménybe az anyasorozatból már ismert mexikói kartell, ami remek egységet alkotott Jimmy háborújával testvére és az amerikai jogrendszer ellen.
Teltek az évadok, a Better Call Saul írói pedig egyre csak emelték a téteket, és habár már egy ideje világos volt, mégis illet az utolsó évadig várni, hogy kimondhassuk: a Better Call Saul nem csak egyéniségében nőtte túl, de minőségében is túlszárnyalta Walter White és Jesse Pinkman történetét.salamancaA 6. évad elején a kartell elől menekülő Nacho és a Sandpiper ügy mielőbbi lezárásán munkálkodó Kim és Saul érdekes kettősségével találkozunk. Gus Fring titkos szuperlaborja és a Lalo elleni merénylet alaposan felforrósítják a talajt Don Eladio droghálózatában, és szerencsére ezt nem is rejtegeti a sorozat: olyan brutálissá és kiélezetté teszi a konfliktust, mint még soha. Saul és Kim eközben briliáns tervet eszel ki Howard lejáratására, amit egyfelől öröm nézni, másrészt kiteljesülhet benne Kim tragikus transzformációja, ami már az előző évadban elindult.better call saulAmi közel hibátlanul működött már a Breaking Badben is, itt végtelenül tökéletesre csiszolva tárul elénk: a kartell pattanásig feszülő jeleneteit Nacho ravaszsága, Gus kimértsége és Mike puszta jelenléte teszik elképesztően hatásossá. Ahogy Walter White, úgy Saul és Kim átalakulása is sötét helyekre vezeti főhőseinket, hiszen tetteik következményei súlyosak, még ha első pillantásra csak egy szokásos Simlis Jimmy trükknek is tűnnek.

BCS S5 502 SPEgyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy igazi mesterművel van dolgunk, ami nem csak az elmúlt évek egyik legerősebb forgatókönyvének és a kiváló rendezőknek köszönhető. Az operatőrök és a vágók továbbra is lenyűgöző snittekkel teremtik meg azt a Gilligan védjegyének számító képi világot és hangulatot, amitől egyszerre képes torkunkban dobogni szívünk, leesni az állunk vagy mosolyra görbülni a szánk. Zenékben továbbra is verhetetlen Thomas Golubic válogatása, ami még akár egy kulcsmásolást is fogcsikorgatóan izgalmassá tud varázsolni.

Ledöbbenten ültem az évad felének záróepizódja után, ez pedig olyan eredmény, amit nem hogy bármi az elmúlt évtizedben, de még a Breaking Bad sem egészen tudott elérni nálam. A Better Call Saul a vitathatatlan királya a jelenlegi sorozatfelhozatalnak, mind kreatív, mind technikai szempontból értékelve. Saul Goodman születésének tragédiája minden pillanatában lehengerlő, és biztosak lehetünk benne, hogy a júliusban érkező 6 epizód még ezt is felülmúlja majd. Nem tudom hogyan, de meg fogja csinálni, én pedig ennél sem nagyobb, sem kisebb pontszámot nem fogok tudni adni:10 10

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk 45 éves a Csillagok háborúja, így láttuk először
Következő cikk A 20 dollárból készült Doctor Strange az őrület multiverzumában sokkal szórakoztatóbb