20 éves a Drót, érdekességek és videók minden idők egyik legjobb sorozatáról


cq5dam.web .1200.67520 éve, 2002. június 2-án indult és 2008. március 9-én ért véget az HBO kultikussá vált sorozata, a Drót (The Wire). Egy közel tökéletes bűnügyi dráma, ami mindamellett, hogy hitelesen mutatja be Baltimore alvilágának működését, kiváló példázata az egyre inkább darabjaira hulló amerikai intézményrendszer gyámoltalanságának.drot 2Ma már elképzelhetetlennek tűnik, hogy úgy beszéljenek a sorozatok aranykoráról, hogy meg sem említik David Simon sorozatát, de ez nem volt mindig így. 2002 és 2008 között a tévéműsornak meglepően alacsony nézettsége volt, de az HBO, mint előfizetéses kábelcsatorna, megtehette azt, hogy nem a nézettségi adatokat, hanem a minőséget tartja szem előtt, így végül 5 évad és 60 epizód után ért véget a Drót.

A rangos Empire magazin által a világ 100 legjobb sorozata közé előkelő helyre be is választotta. 10+1 érdekességet, amelyet még a legnagyobb rajongók sem biztos, hogy tudtak a Drótról.drot 1

1. Clay Davis szenátor (Isiah Whitlock Jr.) egyik szállóigévé vált mondata, („Sheeeeeeit”) eredetileg nem volt benne a forgatókönyvben.

2. Mikor McNulty (Dominic West) és Bunk (Wendell Pierce) egy gyilkossági helyszínt ellenőriznek az első évadban, összesen 37 alkalommal hangzik el a „f*ck” szó. Még Samuel L. Jackson is megirigyelhetné ezt a számot.

3. Az 5 évad összes epizódja során összesen egy rendőr, Prez (Jim True-Frost) sütötte el csak a fegyverét, ő is csak három alkalommal. Ez egy rendőrös krimisorozathoz képest meghökkentően alacsony szám.drot 3

4. Amikor Omar (Michael Kenneth Williams) ikonikussá vált fütyülését halljuk a sorozatban, valójában nem ő, hanem egy Susan Allenback nevű középkorú fehér színésznő fütyül.

Szomorú, hogy már ő sincs velünk. Michael Kenneth Williams már a 3. évad forgatása során maga is kokainfüggőséggel küzdött. Ennek ellenére soha nem hagyott ki egy forgatási napot sem, sosem késett el, így titokban tudta tartani a problémáját.

Michael K. Williams 1 éve mosolyogva mesélt a karrierjéről, a Drótról, a Gengszterkorzóról


5.
Az egész sorozat alatt nem volt egyetlen színész sem, aki az összes epizódban szerepelt volna.

the cast of the wire recreated scenes from the baltimore community in the wake of freddie grays death 111 179 1437419641

6. David Simon szeret ugyanazokkal a színészekkel dolgozni a sorozataiban, de csak Clarke Peters szerepelt mind a 4 sorozatában: Drót (Lester Freamon), Treme (Albert Lambreaux), Mutassatok egy hőst! (Robert Mayhawk) és a Fülledt utcák (Melvin ‘Ace’).

31 wire lg

7. A Drót több színésze is feltűnik is feltűnik az HBO másik sorozatában, a pornóipar fellendülését bemutató Fülledt utcákban. Többek között Michael Kostroff, Lawrence Gilliard Jr., Gbenga Akinnagbe, Chris Bauer, Anwan Glover, Ed Moran is játszik mindkét sorozatban.

Fülledt utcák (The Deuce) 1. évad – kritika

Fülledt utcák (The Deuce) 2-3.évad – kritika

8. A Drót indította el a karrierjét Michael B. Jordannak, aki azóta olyan filmekben bizonyította tehetségét, mint A megálló, a Creed: Apollo fia, a Fekete Párduc.

gallery 1468424068 michael b jordan9. Szintén ezzel a sorozattal robbant be a köztudatba Idris Elba is, aki 2012-ben a Luther című sorozat főszerepéért hazavihette a Golden Globe-ot, azóta meg gyakorlatilag A kategóriás sztár lett.

10. A neves lengyel rendezőnő, Agnieszka Holland is rendezett 3 epizódot a Drótban (3. évad 8. rész, 4. évad 8. rész, 5. évad 5. rész)

11. A sorozat soha nem nyert Emmy vagy Golden Globe-díjat

Egy elég erős jelenetcsokor, miért is lehet szeretni a sorozatot.

drotErős volt a casting, mert a legtöbb mellékszereplőt valóban rendőrök, politikusok és korábbi bűnözők alakították. Sőt, számos alkalommal előfordult, hogy egy rendőr az általa korábban letartóztatott (azóta szabadlábra helyezett) bűnözővel játszott.

Néhány míves idézet a sorozatból:

Azok az intrók:

Az összes Drót intro, egyetlen videóba sűrítve!

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A Top Gun: Maverick 20 dolláros változata, kap Tom Cruise egója és több Goose is feltűnik
Következő cikk TEN – Ten Rooms, Ten Seconds – játékteszt