Az 50 éves Ben Affleck Top 10 filmje + még 1-2


ben affleck 1Ben Géza Affleck 2022. augusztus 15-én tölti be az ötvenet és ennek apropóján teljesen szubjektív megítélés alapján kiválasztottuk pályafutásának 10 legjobban sikerült darabját. A Batman rajongóktól előre is elnézést kérünk. Már 2 Oscarja van, színészként is egyre jobban beért, de rendezőként, producerként szintén minőségi mozikat szállít, és Matt Damonnal épp a 3. közös forgatókönyvüket írják. A B-oldal az esetében még több jó mozit ígér. affleckPearl Harbor – Égi háború (2001)

Az Egyesült Államok hadba lépésének kiváltó okául szolgáló japán támadás történetét illik ismerni. Hollywoodban úgy gondolták, ha a sztorit némi csillámpor segítségével Jerry Bruckheimer és Michael Bay meséli el nekünk, biztosan örökre megmarad bennünk és így is lett, megszületett, az egyik legtöbbet emlegetett háborús-romantikus akciófilm, amitől még a vizezett kóla is jobban esik.
A film zenéjét és betétdalát agyonjutalmazták, valamint technikailag is rendben volt, még egy Oscar is kijutott neki a hangvágásért. Affleck egy háborús pilótát alakít, aki ugyanabba a nőbe szerelmes, mint a legjobb barátja, azért az egyiküknek meg kell halnia. Alakításáért kapott hideget-meleget, mégis úgy gondoljuk, hogy pályafutásának egyik kihagyhatatlan darabja.

Brókerarcok (2000)

Tét nélküli, jóféle krimi a tőzsdei spekulációk világából (amolyan Tőzsdecápák Jr.), nem váltja meg a világot és nem újítja meg a műfajt, de kellemes szórakozást nyújt. Affleck Jim Youngot alakítja, aki a J.T. Martin számára toboroz szépreményű brókereket. Giovanni Ribisi is belevág a bizniszbe, hogy letegye a vizsgát, de rá kell jönnie, hogy a nagy pénzek mögött nincs igazi teljesítmény.

Armageddon (1998)

Michael Bay és Jerry Bruckheimer a Föld felé közelítő végzetes aszteroidából is képes volt kihozni félmilliárd dolláros bevételt, köszönhetően a látványnak és a szereplőknek. Affleck a Föld megmentésével megbízott olajfúró specialista, Harry S. Tramper alkalmazottját alakítja, aki történetesen a főnök lányának udvarol. A színész ugyan sokadmagával játszik, de a szerep általános elismertséget hozott számára világszerte.
A filmet félszáz más jelölés és díj mellett 4 Oscar-díjra jelölték főként technikai kategóriákban, de az I Don’t Want To Miss A Thing is itt marad velünk az idők végezetéig.

Tolvajok városa (2010)

Ebben a filmben Affleck egy könyörtelen, ám mégis érző szívű bostoni bűnözőt alakít, akinek bandája sosem hibázik, de egyszer mégis megtörténik a baj, túszul ejtenek egy banktisztviselőt, ami mindent megváltoztat. A színész ebben a városban nőtt fel, így nagyon jól ismeri a helyet és az embereket, ez filmjén is egyértelműen meglátszik.
Affleck nem csak szerepel a filmben és megrendezte azt, de a forgatókönyv megírásában is részt vett. Jeremy Rennert Oscar-díjra jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, a film további félszáz díj és jelölés birtokosa.

A könyvelő (2016)

Ebben a filmben Affleck egy autisztikus jegyeket mutató könyvelőt játszik, aki a világ legveszélyesebb bűnszervezetinek pénzét kezeli, ezért jól jön, hogy – elsősorban könyörtelen apjának köszönhetően – a fegyverek és a harcművészetek avatott szakértője is. Legújabb kalandjában a szintén magasan képzett öccsével kell szembenéznie, miközben megbízója csinos alkalmazottját is meg kell védenie. Az akcióközpontú, izgalmas és szórakoztató filmben a színész meggyőző alakítást nyújt.

A könyvelő – kritika

A dolgok állása (2009)

Affleck egy képviselőt játszik a filmben, aki előtt fényes jövő áll, sokan az Egyesült Államok következő elnökét látják benne. Minden megváltozik, amikor asszisztense/szeretője meghal és egy sokat látott oknyomozó újságíró is rááll az ügyre, aki nem mellesleg a képviselő régi barátja. A BBC sorozatából csinált Hollywood mozifilmet az olajvállalatot katonai alvállalkozókra cserélve. A főbb szerepeket eredetileg Edward Nortonnak és Brad Pittnek szánták, de azt hiszem, a helyükre beugró Affleck-kel és Russell Crowe-val sem jártunk rosszul.

Hideg nyomon (2007)

Affleck rendezte ezt a krimit, melynek társforgatókönyvírója is egyben, valamint játszik benne testvére, Casey is. A cselekmény Bostonban, illetve a környékén játszódik, ahonnan eltűnik egy lány és a nyomozás eredménytelenségét látva a kétségbeesett szülők felbérelnek két magándetektívet. Casey Affleck az egyik nyomozót alakítja, aki az ügy felgöngyölítése során egyre mélyebbre merül a mocsokba és szörnyű titkokra lel.
A film bő félszáz más díja és jelölése mellett az anyát alakító Amy Ryant a legjobb női főszereplő kategóriában Oscarra és Golden Globe-ra jelölték.

Holtodiglan (2014)

David Fincher filmje igazi mestermű, melyben Affleck előbb eltűnt feleségét keresi, majd gyanúsítottjává válik az ügynek, ahogy nyilatkozataival ellentmondásba kerül magával. A fordulatokban gazdag thriller a 2010-es évek egyik legjobbja.
A film elkelő helyet foglal el a különböző ranglistákon, valamin 250 díjjal és jelöléssel bír. A feleséget alakító Rosamund Pike-ot Oscar-díjra jelölték a legjobb női főszereplő kategóriában. A film egyik producere az Oscar-díjas Reese Whiterspoon, aki ezen a téren is nagyon aktív és sikeres.

Holtodiglan – kritika

Az Argo-akció (2012)

Az 1979-es iráni túszmentő akcióról szóló film megtörtént eseményeket dolgoz fel. Affleck a filmforgatásnak álcázott művelet vezetőjét, a CIA-s Tony Mendezt alakítja, akinek visszaemlékezései képezték a cselekmény gerincét. A színész egyben a film rendezője és producere is egyben.
Az Argó-akció 7 Oscar-jelöléssel büszkélkedhet, a legjobb film, legjobb adaptált forgatókönyv és legjobb vágás kategóriákban el is nyerte az aranyszobrot, de ezen kívül még vagy 250 egyéb díja és jelölése van abszolút megérdemelten. Ahogy az Affleck filmjeinél lenni szokott, ezúttal is Oscar-jelöléshez juttatott egy színészt, nevezetesen Alan Arkint a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.

Az Argo-akció – kritika

Good Will Hunting (1997)

Affleck és országos cimborája Matt Damon Bostonból indultak, hogy beteljesítsék közös álmukat és meghódítsák Hollywoodot. A terv annyira jól sikerült, hogy forgatókönyvíróként gyorsan nyertek is egy Oscart és kisebb-nagyobb megszakításokkal azóta is ott vannak az a csúcson. A cselekmény hol máshol játszódhatna, mint Bostonban, ahol a munkásnegyedből származó balhés, de briliáns elméjű Will Hunting felkelti egy egyetemi professzor figyelmét.
A filmet 9 Oscar-díjra jelölték, ebből kettőt meg is nyert egyiket a szerzőpáros, a másikat a professzort alakító Robin Williams a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Affleck a maga 25 évével a legfiatalabb Oscar-díjas forgatókönyvíró, ráadásul már sokkal korábban belekezdett a megírásába. A filmre készülve Damonnal vissza is költöztek egy időre Bostonba, hogy ott csiszolgassák a sztorijukat.

+1 Kevin Smith mozik, ahol állandó talizmánként feltűnik, hol kisebb, hol nagyobb szerepben (Shop-Show, Képtelen képregény, Dogma, Jay és Néma Bob visszavág és a reboot, Shop-stop 2. és hamarosan a 3. részben is).

+1 remek mellékszerep a Szerelmes Shakespeare-ben, amiben üdítő Affleck önparódiája:

+1 ami csak a streamingen ment, de az egyik legjobb alakítása a közelmúltban:

Iskola a pult mentén – kritika

és amikor ő mesél a szerepeiről:

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (445.)
Következő cikk A tizenhármak - kritika