Better Call Saul 6. évad 8-13. rész – kritika


better call saul 345166Better Call Saul; Alkotók: Vince Gilligan, Peter Gould; Szereplők: Bob Odenkirk, Rhea Seehorn, Jonathan Banks, Michael Mando, Patick Fabian, Giancarlo Esposito, Tony Dalton; amerikai drámasorozat, 50 perc, 63 rész, 2015-2022

Ha lenne egy időgépem…

2013-ban a Breaking Bad fináléjával lezárult a modern televíziózás egyik legkiemelkedőbb alkotása. Nem sejtettük, hogy ez 2022-ben is megismétlődik, de Jimmy McGill/Saul Goodman tragikus, mégis gyönyörűen elmesélt története újfent megmutatta, hogyan kell egy drámát tökélyre csiszolni.

Miközben ég körülöttünk a világ, próbálunk jeleket keresni. Jeleket, amik azt sugallják, hogy igenis a megfelelő korban élünk: a Better Call Saul pontosan ilyen. Ami 2015-ben egy humoros, ügyvédekről szóló spin-offnak tűnt, az 8 év alatt egy páratlan történetté nőtte ki magát valódi emberi sorsokról, döntésekről, esendőségről. A sorozat záró évada meglepett, lesokkolt, megnevettetett és megkönnyeztetett, így elég nehéz szavakba önteni azt a felejthetetlen élményt, amit Vince Gilligannek és Peter Gouldnak köszönhetünk.

Better Call Saul Season 6 Episode ScheduleAz évad első felének döbbenetes lezárása után a kartell igyekszik elvarrni a szálakat, miközben Saul és Kim kapcsolata válaszút elé kerül. Aki látta a Breaking Bad-et, az már sejthette, hogy kettejük története itt véget ér egy időre, így az alkotók sem időztek tovább a kelleténél: 2 rész után közel 4 teljes epizódot bújtattak újra fekete-fehérbe, hogy megismerhessük a szökésben lévő Saul sztorijának befejezését, miközben olyan eseményekre is fény derül visszatekintésekben, amik a Breaking Bad ideje alatt történtek.

better call saul gene phone callAz utolsó részek remekül megtalálták az egyensúlyt Jimmy, Saul és Gene között, hogy folyamatosan azon törhessünk a fejünket, melyik “személyiség” fog a végén felülkerekedni. Előzménysorozat révén azt gondolnánk, hogy Gilligan és Gould már nem tudnak meglepni minket, éppen ezért hat olyan váratlannak, mikor újra és újra képesek még egyet csavarni a történeten. Egészen a lezárásig így megy ez, mikor a Saul féle trükköket és félrebeszélést felváltják a tapintható érzelmek, az őszinte beismerések, és egy olyan elegáns befejezés, amit kevesen lennének képesek így összehozni.

better call saul season 6 episode 11 recap social featureA Better Call Saul minden egyes perce olyan, mintha egy átfogó filmes mesterkurzuson vennénk részt, megfűszerezve azzal az elképesztő mélységű színészi teljesítménnyel mindenki részéről, amit az előző 5 évadban már megszokhattunk. A gyönyörű beállításokból és az izgalmas jelenetekből még mindig a kiváló eredeti zenék és mesterien választott betétdalok varázsolnak átható atmoszférát, hogy még a leghétköznapibb cselekedetek közben is képtelenek legyünk levenni a szemünket a képernyőről.

2022 augusztus 15-én véget ért a legjobb TV sorozat valaha – igen, szerintem nem túlzás ezt mondani. Fáj arra gondolni, hogy ezek voltak az utolsó pillanatok abból a zseniálisan végigvezetett drámából, ami 2008-ban kezdődött (bár én még reménykedem egy El Camino-hoz hasonló filmben Kim Wexlerről), ugyanakkor végtelenül örülök, hogy részese lehettem akkor, amikor történt.10 10

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Ynglet - játékteszt
Következő cikk Paulo Coelho ott (r)ejtőzik minden filmben