Wednesday 1. évad – kritika


wednesday 4Wednesday, alkotók: Alfred Gough, Miles Millar, rendezők: Tim Burton, James Marshall, Gandja Monteiro, szereplők: Jenna Ortega, Emma Myers, Catherine Zeta-Jones, Luis Guzmán, amerikai horrorkomédia sorozat, 1. évad (8 rész, 45 perc), 2022., 13 éven aluliaknak nem ajánlott!  

Elégedetten csettint

Addamsék tinilányának rejtélyes és vérben tocsogó kalandjait követhetjük végig a Tim Burton megálmodta sorozatban, amiből szívesen megnéznénk még néhány évadot. A Wednesday vicces, szórakoztató és ijesztően jó. Jenna Ortega nagy beleéléssel viszi tovább Christina Ricci karakterét, aki egyébként egy másik szerepben ugyancsak jelen van. wednesdayHazugság lenne azt állítani, hogy Wednesday Addams mindent elkövetett a közoktatásba való beilleszkedés érdekében, minden esetre a maga módján igyekezett és tulajdonképpen csak részben múlt rajta, hogy ez végül mégsem jött össze neki. Egyéb lehetőségek híján a szülei ezért úgy döntenek, hogy beíratják a Nevermore iskolába, ahova egykoron ők is jártak és ahol egymásra találtak. Ide a hozzá hasonlók járnak, így talán kisebb az esélye, hogy bárkivel is konfliktusba kerül és ha ez tényleg így lenne, akkor ez egy nagyon rövid sorozat lenne. Az iskola melletti erdőben egy szörny szedi az áldozatait, a közeli kisváros, Jericho seriffje tehetetlen, de kiderül, hogy a sorra bekövetkező baljós események összefüggenek egymással és egy nagyobb valami részei, az egészre a válasz pedig a múltban keresendő.
A szabadidejében krimiírással foglalkozó Wednesday beleveti magát a nyomozásba és bár feltett szándéka, hogy nem barátkozik senkivel és nem mutatja ki az érzelmeit, de ahogy egyre jobban belekerül az események közepébe, rá kell jönnie, hogy egyedül mit sem ér. Az ő felnövéstörténete ez a sorozat, ami tulajdonképpen egy tanulási folyamat, beleértve saját maga elfogadását is. A nyomozás során barátokra és ellenségekre lel, téved, hibázik, rossz döntéseket hoz és rossz következtetéseket von le, de mindentől csak több lesz, erősebb és tapasztaltabb lesz. Megváltozik a saját magával és a világgal való viszonya, de közben mindvégig Wednesday Addams marad, ez a furcsa, érdekes, kegyetlen humorú, de kedvelhető lány.zeta guzman 2Ha az Addams család bármelyik tagjáról sorozatot készíthetnék, gondolkodás nélkül Wednesdayt választanám és nem csak Christina Ricci ikonikus alakítása, hanem úgy általában a karakter összetettsége és ellentmondásossága miatt. A páratlan intelligenciával bíró, kizárólag feketében és fehérben járó, szarkasztikus humorú, az érzelmeit magában tartó tini a különcök között is különcnek számít. Miközben minden elkövet, hogy semmiben se hasonlítson a szüleire és megvetéssel viseltetik minden iránt, amit mások normálisnak neveznek, fiatal kora ellenére rendkívüli éleslátással szemléli és kommentálja a világ dolgait. Ez a karakter lényegében egy aranybánya és milyen szerencse, hogy ezt felismerték, ráadásul Jenna Ortegának adták meg a lehetőséget, hogy eljátszhassa.
Talán nem csak bennem vetődött már fel a kérdés, hogy hol volt eddig Tim Burton, hiszen az Addams Family tipikusan egy neki való alapanyag. Nos, a neve már az 1991-es mozifilm esetében is felmerül, de akkor éppen nem ért rá, mert Batmant és Ollókezű Edwardot rendezett. Később meg, amikor éppen lett volna rá ideje, a projektet törölték. Közben ő sem lett fiatalabb, de úgy néz ki 60 felett is érti a dolgát, megvan benne a fiatalos lendület és ezzel együtt érti és beszéli is a fiatalok nyelvét, fiatal színészeit nagyon jól instruálja és a fiatal nézőket is meg tudja szólítani, de persze a sorozatot nem csak utóbbiak fogják élvezni. Az Addams Family atmoszféráját is jól sikerült megidéznie és ötvöznie egyéni látásmódjával, de közben meg tud felelni a mai trendeknek is, de szerencsére nem esik túlzásokba.wednesday 2A sorozat talán legnagyobb, ugyanakkor könnyen megbocsátható hibája, hogy túl későn jött ki. Láttunk már különleges képességű diákokat egy kastélyszerű építményben, ráadásul nem is egyszer. Láttunk már erős női alakokat a fiatalabb korosztályból, mint ahogy láttunk vámpírokat és vérfarkasokat is. Az elmúlt években, évtizedekben mindezt már ellőtték, hol külön-külön, hol pedig együtt. A szándék egyszerű, tanmesével szolgálni a tiniknek az elfogadásról, a türelemről és a megértésről, de persze úgy, hogy fél perc után ne válasszanak más műsort, ehhez pedig nagyon jó pl. a horror, a krimi vagy a thriller műfaja.
Az alkotók így lényegében két legyet ütnek egy csapásra, hiszen nem csak érzékenyítik a fiatalokat, de a keményebb tartalmakra is kondicionálják és rutinos fogyasztóként ülnek majd le a hasonló tartalmak elé. De tulajdonképpen nincs is ezzel baj, mert néha jól esik az ismert dolgokba kapaszkodni, amihez egyébként Danny Elfman zenéje is hozzájárul.wednesday 3Addamsék a múlt század harmincas éveiben azért születtek meg, hogy görbe tükröt tartsanak a normálisnak mondott életmódot élőknek és mivel erre azóta is folyamatosan igény mutatkozik, gyakorlatilag újra és újra elő lehet venni őket, természetesen az adott korhoz igazítva. Az ódivatú Addams családot talán most is sokan megmosolyogják, amiért nem a mai modern életet élik, de közben mindenki ragaszkodik valamennyire a régi dolgokhoz, a borzongást illetően pedig konkrétan évszázados hiedelmek, történetek, szörnyek és teremtmények kerülnek elő a mai napig.
A filmet Romániában forgatták, Drakula hazájában, miközben a görög mitológia, Poe költészete, az európai kultúrtörténet rémalakjai és hiedelemvilága, de az amerikai telepesek által elkövetett kegyetlenségek is felemlegetésre kerülnek. Ha rettegni kell, mindig ugyanoda megyünk vissza, a múltba, amikor még azért rettegtünk, mert egy csomó dolgot nem értettünk, most meg azért, mert megtehetjük és mert egyébként is jó dolog.

A Wednesday egy szerethető és trendi sorozat, ami nem csak tiniknek készült. A folytatás lehetősége adott, néhány évad még simán van benne, Jenna Ortega ugyan már 20 éves, de senki meg nem mondaná róla, mert olyan kis cuki. Mármint a maga ijesztő módján. 10 8

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Mission 1985 – játékteszt
Következő cikk The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me - játékteszt