31 gyerekszínész a ’90-es és 2000-es évekből akkor és most


A gyerekszínészek karrierje jellemzően négy irányba ágazhat el: 1. az adott személy sikeres karriert fut be, 2. mellékszerepekkel tengeti életét, 3. abbahagyja a színészetet és másba fog, míg a 4. kategória botrányokkal és függőségekkel (drog, alkohol…) tarkított útra lép. Mindegyik típusra könnyen találhatunk példákat és bár rengeteg híres gyermeket tudnánk felsorolni a filmtörténelem elmúlt bő 120 évéből (Shirley Temple és társai), de most inkább a ’90-es és 2000-es évek gyerekszínészeire fókuszálunk.

Mara Wilson, mint Matilda Wormwood a Matilda, a kiskorú boszorkányban (1996)

Mara Wilson már a Mrs. Doubtfire-ben is feltűnt, a kisebbik lány, Nathalie szerepében, ám általános ismertséghez a szeretet nélküli családjából kitűnő okos és érzékeny kislány, Matilda karaktere juttatta a színésznőt. Leghíresebb szerepe után, 2000-ben szüneteltette karrierjét, csak az egyetem befejezése után tért vissza a filmezéshez, különböző projektekhez adva hangját, mint a Big Hero 6 vagy éppen a BoJack Horseman rajzfilmsorozat.mara wilsonGeorgie Henley, mint Lucy Pevensie a Narnia krónikái: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény című filmben (2005)

A négy testvér ruhásszekrényen túli birodalomban tett három varázslatos kalandját feldolgozó Narnia film után hosszú ideig erről az egy szerepéről volt ismert Henley. Három kisebb filmszerep után legutoljára A spanyol hercegnő című sorozatban láthattuk. Külön érdekesség, hogy a Trónok harca előzménysorozatának pilot epizódjának első (közönség által nem látott) verziójában is feltűnt.

2 1

Joseph Gordon-Lewitt Tommy Solomonként az Űrbalekokban (1996-2001)

A földön kutató űrlény több évados kalandja után egyre komolyabb szerepeket kapott Joseph Gordon-Lewitt, a 10 dolog, amit utálok benned (ahogy többeknek) neki is fontos állomás volt, és mára már megkerülhetetlen  név a szakmában (500 nap nyár, Eredet, Looper, A sötét lovag – Felemelkedés, legutóbbi filmjei: A chicagói 7-ek tárgyalása, Project Power: A por ereje). Színészi karrierje mellett több szólólemezt is kiadott, valamint tulajdonosa a HitRecord online média platformnak.

3

Christina Ricci Wednesday Addams szerepében az Addams family – A galád családban (1991)

Kedvenc gótikus családunk után Christina Ricci karrierjében kisebb főszerepek és mellékszerepek váltogatják egymást, mint például a Casper, Az Álmosvölgy legendája és az Édes kis malackám vagy sorozatok terén említhetjük a Pan Am és a Z: The Beginning of Everything (Zelda Fitzgerald életéről szóló) szériákat. A színésznő töretlenül dolgozik, 2020-ban  5 különböző filmben, rövidfilmben és sorozatban tűnt fel.

4.1

4.2

Macaulay Culkin leghíresebb szerepében, azaz Kevin McCallisterként a Reszkessetek, betörők! -ben (1990)

A Reszkessetek, betörők! után Culkin lett az ügyeletes gyereksztár, sorra kapta szerepeket: My Girl – Az első szerelem, Reszkessetek, betörők! 2.: Elveszve New Yorkban, A jófiú,  Richie Rich. 1994-ben gyakorlatilag megpihent, csak rövidebb epizódszerepekre, független filmekben és videókban villant be és olykor szinkronizált. Éveken át küzdött komoly alkohol- és drogfüggőséggel, de kilábalt belőle és apjától is megszabadult, aki gyakorlatilag elsikkasztotta keresetét, amit csak pereskedés árán tudott visszaszerezni. Napjainkban a Bunny Ears című szatirikus popkultúrális honlap és podcast CEO-ja, de még a színészetről sem mondott le teljesen, mert az Amerikai Horror Story 10. évadában hamarosan fel fog tűnni.culkinHaley Joel Osment Cole Sear szerepében a Hatodik érzékben (1999)

Az először a Forrest Gumpban feltűnő, majd a Hatodik érzékben szellemekkel beszélgető fiú szerepével ismertté váló (ráadásul Oscar-jelölést is kapó) Haley Joel Osment megindult a szekér, A jövő kezdte vagy éppen egy Spielberg mozi, az A.I. – A mesterséges intelligencia következett, de a Leharcolt oroszlánokban is aranyos volt. A serdülés kicsit megviselte, 2006-ban elsodort egy postaládát és autójával fejre állt, végül ittas vezetésért és drogbirtoklásért három év próbaidőre, 60 óra terápiás elvonóra ítélték, de ez észhez térítette. Videójátékokban szinkronizált, de az utóbbi években láthatta őt a közönség a Törtetők, Szilícium-völgy, vagy a The Boys című sorozatokban, azért a főszerepek már elkerülik.haley joel

Neil Patrick Harris, mint Dr. Douglas “Doogie” Howser a Doogie Howser, M.d. (1989-1993) sorozatban

Az ifjú doktor szerepével Golden Globe-jelöléshez jutó Harris  a következő években rengeteg Broadway darabban, különösen musicalekben bizonyított. Felnőttként az Így jártam anyátokkal (2005-2014) került ismét reflektorfénybe, Barney Stinson óta feltűnt a Holtodiglanban vagy éppen a Kicsinyítésben és főszerepet játszott a három évadot megélő A balszerencse áradása sorozatban. Első regénye 2017-ben jelent meg és egyszemélyes “társasjátékot” is tervezett. Boldog családi életet él és nagyon szeretjük a családjával készített kreatív halloweeni jelmezeiket. Neki nagyon jól sikerült az átmenet, legközelebb a Mátrix 4. részében is láthatjuk.

7.1 7.2

Ariana Richards Lex Murphy szerepében a Jurassic Parkban (1993)

Richards Lex Murphy szerepéért több díjat is kapott, például Young Artist Award-ot, valamint ugyanezért a szerepéért Saturn Awardra is jelölték. Sok-sok kisebb epizódszerepet kapott filmekben és sorozatokban, ám egyik sem hozta meg a várt áttörést. A 2013-as Fenevadak tévéfilm után visszavonult a színészettől, megházasodott, gyereket szült, majd egyéb művészi ambícióit táplálta. Manapság festőként elismert.

8

Daryl Sabara, a Kémkölykök (2001) Juni Cortez-e

A Kémkölykök után többször is feltűnt változatos filmekben és tv showban (Polar Express, John Carter), ám soha nem érte el Robert Rodriguez filmjének szintjét. Sabara színházban is szerepelt, a leghíresebb darabja a The Library című off-Broadway produkció volt. Animációs sorozatokban, mint a Ben 10 vagy a Pókember elképesztő kalandjai is szinkronizált. 28 évesen azért van 84 kredit a neve mellett az imdbn-n, szóval elkaristol.

9

Taylor Lautner Cápasrácként a Lávalány és Cápasrác kalandjaiban (2005)

Lehet, hogy jobb lett volna, ha Taylor marad a karaténál, mert abban nagyon tehetségesnek tartották, de ő a színészet felé fordult. Robert Rodriguez Kémkölykökje után az igazi világhírt az Alkonyat széria hozta meg számára. Voltak próbálkozásai, mint például az elhurcolva, de nem igazán sikerült egyedül elvinnie a boltot, és a pletykák szerint túl is árazta tálentumát. Azóta főleg sorozatokban játszott, mint például a Kakukkban vagy a Scream Queens: Gyilkos történetben. 2018 óta főleg az instáján pozőrködik, mert üres a határidőnaplója.

taylor lautnertaylor

Nicholle Tom, mint Ryce a Beethoven filmsorozatban (1992)

Nicholle Tom alakította Ryce Newtont az első két Beethoven filmben, valamint hangadó is volz az animációs sorozatban. Emellett eljátszotta Maggie Sheffield karakterét A dadus című sitcomban (1993-1999). Azóta főleg kisebb szerepekben láthatjuk.

11

Mackenzie Foy, mint Renesmee az Alkonyat: Hajnalhasadás filmekben (2011-2012)

Kis csalással bevettük a listába Mackenzie Foyt is, aki Bella és Edward lányaként lett ismert az Alkonyat széria utolsó két epizódjában. Azóta két fontosabb szerepe volt: az egyik a 10 éves Murph alakítása az Interstellarban, valamint Clara Stehlbaum karaktere A diótörő és a négy birodalomban. Legutóbb a Black Beauty-t forgatta a disney+-ra, amiben Kate Winslet is feltűnt, és van is már előjegyzése, szóval vele még tuti találkozunk hamarosan.

12

Matthew Lawrence, mint Chris Hillard a Mrs. Doubtfire-ben (1993)

Matthew Lawrence játszotta Chris Hillardot, Robin Williams fiát a Mrs. Doubtfire-ben. Nagy szerepe volt még A kis gézengúz címen futó sorozatban a ’90-es években. Az elmúlt két évtizedben 1-2 évente játszik kisebb szerepeket, emellett a USC-n végzett biológia szakon.

matthew lawrenceAnna Chlumsky a My Girl – Az első szerelembem (1991), mint Vada Sultenfus

Anna Chlumsky főszerepet játszott a My Girlben és annak folytatásában a My Girl – Az első igazi kalandban is. Kis szünetet tartott az egyetem elvégzése miatt, majd pár kisebb szerep után a visszatérést a CTRL nélkül és a Veep – Az alelnök hozta meg számára. Hamarosan az Iventing Anna Netflix minisorozatban láthatjuk.

Anna ChlumskyGiorgio Cantarini, mint Giosué Az élet szépben (1997)

Roberto Benigni fiát, Giosué-t játszotta Az élet szépben, szinte mindenki rögtön megszerette. Utána Maximus fiaként láthattuk a Gladiátorban, valamint pár további kisebb szerepben rövidfilmekben főleg olasz nyelvterületen. Legközelebb a Ferruccio Lamborghini életét feldolgozó drámában láthatjuk majd. Emellett táncolt a Dancing With The Stars 2005-ös olasz verziójában.

15

Jonathan Lipnicki a Jerry Maguire-ben (1996), mint Ray Boyd

A Jerry Maguire és a Stuart Little – A kisegér két kalandja után a színész főleg kisebb szerepekben tűnt fel, de azért folyamatosan jelen van még. Életében nagy hangsúlyt kap a jótékonykodás, különböző állatjogi szervezeteknek dolgozik, valamint a Juvenile Diabetes Research Foundation-ben tevékenykedik.

16

Lindsay Lohan, mint Annie és Hallie az Apád-anyád idejöjjön!-ben (1998)

Lindsay Lohan milliószor ismételt, így legismertebb szerepe Annie és Hallie a modern két Lotti történetben, az Apád-anyád idejöjjön!-ben. Az áttörés után több szerepet is kapott különböző filmekben és sorozatokban, a Nam férek a bőrödbe és a Bajos csajok is siker volt, sőt a 2000-es években több albumot is kiadott. Macaulay Culkinhoz hasonlóan őt is megrázta a korai siker, drog-alkohol és rendőrségi ügyekkel táplálta a bulvársajtót. Talán sikerült picit talpra állnia, kezd visszatérni, egyik legutóbbi munkája a Sick Note című sorozat, Rupert Grint és Nick Frost oldalán. Bár a következő Cursed című horror-thrillerje Mickey Rourke oldalán kicsit önironikus, mert mindkettőjük még többre volt hivatott. Bár még ne írjuk le, de sajnos a plasztika már nála is bejátszott, hogy kisimítsa arcán a rázós esztendőket.

lindsay lohan

Lisa Jakub Lydia Hillard szerepében a Mrs. Doubtfire-ben (1993)

A dadus inkognitóba vonuló Robin Williams nagyobbik lányát, Lydiát alakító Lisa Jakub 2000-ben visszavonult, elkezdett írni, két önéletrajzi könyve is megjelent, ami a gyerekszínészet viszontagságait vesézi ki, emellett jóga oktatóként dolgozik.

18

Mary-Kate és Ashley Olsen, mint Michelle Tanner a Bír-lakban (1987-1995)

Az Olsen ikrek valójában egyetlen gyermeket, Michelle Tannert alakították a sitcomban 9 hónapos koruktól fogva. Később rengeteg közös filmet forgattak (Irány a nagyi!, Két tojás száz baj csinált… a New Yorki-i bújócska volt az utolsó közös mozijuk), de számos sorozatban (2×2 néha sok(k) is domborítottak. Azért őket is megráncigálták a dolgos évek, és gyakorlatilag 25 évesen le is zárták filmes karrierjüket. Manapság a divatiparban jeleskednek (és figyelik a legkisebb Olsen lány, Elizabeth Olsen karrierjét.), és azért a vállalkozásaikból és kiépített brandjükből nagyon szépen eléldegélnek.

19.1 19.2

Noah Hathaway, mint Atreyu a Végtelen történetben (1984)

Atreyu megformálása után Hathaway a lovat motorbiciklire cserélte. Pár kisebb szerepben való feltűnés után elmerült a különböző küzdősportokban, beleszeretett a motorversenyekbe és motorok tervezésébe kezdett Kaliforniában. 2016-ban a The Chair című horrorban még azért domborított, de erre leginkább csak ő emlékszik.

noah hathawayAlexa PenaVega Carmen Cortezként a Kémkölykökben (2001)

Daryl Sabara mellett a Kémkölykök főszereplője Alexa PenaVega is. Kollégájához hasonlóan lassan csordogáló karrierje van, főleg sorozatokban, mint A Casagrande család és a The Power Couple szerepel, azért az sem mindegy, hogy már kétgyerekes anyuka.

alexa penavegaEdward Furlong John Connorként a Terminátor 2 – Az ítélet napjában (1991)

John Connor figurája, a világmegváltó tinédzser nagyban hozzájárult a Terminátor 2. sikeréhez, az őt alakító Furlong rögtön sztár lett. Jöttek is a szerepek, de azért az Amerikai história X volt utoljára kritikailag is dicsért alakítása (mert a Kuki címen futó John Waters mozit már kevesen látták) és az is már 23 éve. Folyamatosan dolgozott, Japánban egy kiadott lemez erejéig zenei még karrierbe is kezdett, ám a valós sikerek elkerülték. Egyre elhatalmasodó alkohol- és drogproblémái csak megkeserítette hétköznapjait és családja életét (egyszer még 3 éves gyermeküket is bedrogozta), felesége 8 év után fel is adta, hogy jó útra térítse. A Terminátor: Sötét végzetben digitálisan visszahoztak, emiatt folyt még valami a kasszába, de 2017 óta gyakorlatilag munkanélküli.

22

Jeremy Jackson Hobie Buchannon szerepében a Baywatch-ban (1991-1999)

Hobie a híres Mitch Buchannon fia a Baywatch-ban. Több, mint 150 epizódban szerepelt a kultikus szériában és belekóstolt a zeneiparba is. Azonban a színész többször összetűzésbe keveredett a törvénnyel is, késelésért 161 napra börtönbe is került, 5 év próbaidőre bocsájtották. Szteroidfüggőséggel küzdött, dühkezelési terápián vett részt, de eljárt az anonim alkoholistákhoz. A The B Team címen futó filmben elvileg újfent “színészként” teszi tiszteletét.

23

Madison Lintz Sophia Peletierként a The Walking Dead-ben (2010-2012)

Az egyik főhős gyerekeként apró, ám annál fontosabb szerepe volt Madison Lintz-nek a The Walking Deadben. 2012 után tartott 6 év szünetet. Ezt követően a fiatal színésznő legjelentősebb szerepe Maddie Bosch alakítása volt a Harry Bosch – A nyomozó szériában (2015-2021), de még előtte minden, hiszen csak 21 esztendős.

madison lintzBradley Pierce, Peter Sheperd szerepében a Jumanjiban (1995)

A Jumanji mellett a leghíresebb szerepe a kis teáscsésze, Chip megszólaltatása volt az 1991-es Szépség és a Szörnyeteg című Disney animációs filmben. A 2000-es évek elejétől kezdve csak kisebb szerepekben tűnik fel. Az életét inkább három gyermeke nevelésének, pultos munkájának és jótékonysági szervezetekben végzett tevékenységeknek szenteli.

jumanjiAmy O’Neill A Drágám, a kölykök összementekben, mint Amy Szalinski (1989)

Amy O’Neill gyerekkori szerepeit követően elhagyta a filmipart 1994-ben, mivel leginkább olyan projektekkel keresték meg, amikben meztelenkednie kellett volna. A 2002-ben aztán csatlakozott a Girls on Stilts cirkuszi produkcióhoz. Nem házasodott meg és gyereke sincs.

27

Amber Scott Maggie Banning szerepében a Hookban (1991)

Robin Williams lányának szerepében elragadó Amber Scott elénekelte a film betétdalát a “When You’re Alone”-t a 64. Oscar díjátadón. Ez nála egyszeri kitérő volt a filmvilág felé, utána teljesen eltűnt a képernyőkről és nem sokat lehet tudni róla, azon kívül, hogy a Trinity College-n végzett. 2019-ben a Cannonball többszörös díjnyertes rövidfilm producereként hallatott magáról.

amber scottJeff Cohen Chunk szerepében a Kincsvadászokban (1985)

A kissé túlsúlyos fiú a színészet után amerikai focira váltott a középiskolában, majd jogot végzett a University of California, Berkeley-n és a UCLA-n. Napjainkban saját irodáját, a Cohen&Gardnert vezeti Los Angelesben, de azért a Kincsvadászok kapcsán még szívesen vállalja nosztalgia összeröffenéseket.

29

Daveigh Chase, aki Samara a Körben (2002)

Samara szerepe mellett az angolszász közönség ismerheti a hangját a Lilo és Stitch – A csillagkutyából, ahol Lilót alakította, valamint Chihiroként a Chihiro Szellemországban című animációsfilmből. Játszott még a Donnie Darkoban és a Hármastársakban is. Az elmúlt két évben nem jelentkezett új szereppel. A filmes világon kívül énekesi karrierjét egyengette.daveigh chase

Jake Lloyd Anakin Skywalkerként a Star Wars: Baljós árnyakban (1999)

Anakin Skywalker gyermekkori bájos megformálója nem tudott szabadulni a karakterétől, idejekorán “nyugdíjba vonult” és csak a videójátékokhoz adta a hangját. Előtte szerepelt a Vészhelyzetben, a Hull a pelyhesben, a Csillagot az égről és az Apollo 11-ben és a kaméleon sorozatban. 2015-ben jogosítvány nélkül vezetett, amiből rendőri hajsza lett. Az eset után pszichiátriára utalták be, ahol paranoid skizofréniát állapítottak meg nála. 2018 nyarán aztán elhunyt a húga, Madison, ami még inkább összetörte. Családja segítségével próbál talpra állni.

jake lloydJulia Stiles Kat Statfordként a 10 dolog, amit utálok bennedben (1999)

Julia Stiles gyakorlatilag 13 éves kora óta foglalkoztatott volt már filmekben (Az ördög maga, gonosz) és sorozatokban (Ghostwriter), ám ahogy többeknek, neki is a 10 dolog, amit utálok benned lett az igazi áttörés. A szívem érted rapes még nagyobb sztárrá tették, a Mona Lisa mosolya, Én és a hercegem és a Bourne-mozik is csak vitték tovább az úton, a Dexter 5. évadában való remeklése Golden Globe-jelölést ért. Legutóbb a Riviera sorozatban játszott 3 évadon át, de már két mozifilm is a határidő naplójában. Házas és egy gyermeket nevel, mind amellett, hogy egy percre sem siklott ki a karrierje.julia stiles

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Itt Az Öngyilkos Osztag trailere, úgy néz ki James Gunn nagyon odatette
Következő cikk A hét röhögései (377.)