Sean Penn 55 éves


SeanPenn1960. augusztus 17-én született Santa Monicában Leo Penn és Eileen Ryan másodszülött fiaként. Apja többnyire olyan sorozatokat rendezett, mint a Starsky és Hutch, Columbo, Star Trek. Elsősorban ügyvéd szeretett volna lenni, de vonzotta a filmezés is, ugyanis a családban szinte mindenki a filmiparban dolgozott.

14 éves volt, amikor ebben a bizonytalan kérdésben apja próbált segédkezni, azzal, hogy beprotezsálta A Farm, ahol élünkbe, amelynek néhány részét szintén ő rendezett. Édesanyja színésznőként is segítette, aki egyébként 8 filmben is együtt játszott fiával. Filmográfia tekintetében nem olyan színes a palettája, mint fiának, de nála is szerepel néhány emlékezetes mozi, mint a Benny és Joon vagy a Magnólia.  Nagyobbik testvére Michael zeneszerző (Boogie Nights), míg kisebbik testvére Chris (Kutyaszorítóban, Kiss Kiss (Bang Bang), Csúcsformában) szintén színész volt, ám 2006. október 10-én holtan találták. A halát a szív megnagyobbodás okozta.

Sean családját követően, tehát színész lett, így a Los Angeles Repertory Theater tagjaként kezdett dolgozni. Munkája a színfalak mögött zajlott, ahol főként takarított és szállított. A színpadi előadások után tévéfilmekben is debütálhatott. Később a Barnaby Jones című sorozat egy epizódjában volt látható. A rész története, egy re-hab iskolában játszódik, melyben gyilkosságok történnek. Sean egy szenvedélybeteget alakít. Az epizódban feltűnik a szintén híres Ed Harris és Madeleine Stowe is. Apja a felelős azért is, hogy 1981-ben a tv-filmben is debütálhatott. A kevésbé ismert Helliger’s Law című produkcióban, amelynek Telly Savalas volt a főszereplője. Ezután jött egy másik TV-film a Killing of Randy Webster. Penn-nek a tv-filmben egy gyereket kellett alakítania, akit lelőtt a Houstoni rendőrség. Első nagyfilmje 1981-ben a Takarodó volt.taps penn 1982-re főszerepet kapott a Változó világba. A romantikus-vígjátékban a drogos, szörfös Jeff Spicoli-t alakította. Ugyan övé volt a főszerep, ennek ellenére olyanoktól lopta el a show-t, mint Jennifer Jason Leigh, Forest Whitaker, Anthony Edwards és Nicolas Cage. Ezután ismét főszerep következett: a Rosszfiúkban egy chicagói srácot alakít, aki folyamatosan a bajt keresi, mígnem bekerül a fiatalkorúak börtönébe. 1984-ben a Kasszafúrókban egy szakadt ruhákban járó, magát rockzenésznek képzelő embert játszott, aki “másodállásban” betörő, csakúgy, mint Donald Sutherland. A filmet 1984-ben a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Medve-díjra jelölték. Megannyi megtört alak szerepe után, egy könnyebb műfajban próbálta ki magát. Így lett a főszereplője a romantikus Versenyfutás a Holddal című filmnek. A filmbeli szerelme Elizabeth McGovern volt (akit a forgatás után eljegyzett). Továbbá ezután a közös forgatás után lett barátja Nicolas Cage. Noha McGovernnek kérte meg a kezét egy évre rá mégis Madonnát vette feleségül.

1986-ban Christopher Walkennel és anyjával Eileen Ryan-nal, illetve testvérével Chris Penn-nel szerepelt a Lőtávolban című produkcióban. Noha a mozi pénztáraknál nem volt sikere a berlini kritikusok viszont dicsérték a filmet. Sean karrierje mélypontján volt, mikor szerepelt akkori feleségével a Sanghaji meglepetésben. Penn megkapta az első filmes jelölését, ez azonban egy Arany Málna-jelölés volt, míg Madonna karrierje egyre feljebb jutott. A True Blue albumát neki ajánlotta, mivel „az univerzum leglazább emberének” tartotta. Ekkor történt az az incidens, amikor is egy fotóst bántalmazott a színész és ezért 33 napra börtönbe került. Első emlékezetes alakítását( a Madonnától való elvállása után) 1989-ben kapta meg A háború áldozatai című filmben, amelyet Brian De Palma jegyzett. Az évtized utolsó filmje a Nem vagyunk mi angyalok vígjáték volt, Robert De Niroval. A film ugyan semmilyen téren nem lett nagy siker, azonban Penn nagyon jó barátságot kötött De Niro-val. A  ’90-es évek elején Terry Noonan karakterébe bújt A pokol konyhája című krimiben, aminek a forgatáson ismerkedett meg Robin Wrighttal. a pokol konyhájaEzután egy évet kihagyott színészet terén, hisz összeköltözött Wrighttal és megszületett első gyermekük, Hopper Jack Penn. 1993-ban tért vissza De Palma kezei alá, a Carlito útja című krimi-drámába. A szerep kedvéért átalakította magát: szemüveget viselt, és kopaszodó, göndör hajat hordott. Az alkotás sikeres fogadtatásba részesült, melyben Penn is részesült: megkapta élete első Golden Globe-jelölését a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.

Legközelebb Tim Robbins rendezésében láthattuk, mint Matthew Poncelet, a halálraítélt rasszista rab, aki a megbocsátást keresi. A film címe a Ments meg, Uram!. Sean karakterét Elmo Patrick Sonnier és Robert Lee Willie-ről mintázták, akiket tényleg kivégeztek 1974-ben. Alakításáért ismét jelölték Golden Globe-díj és első ízben az Oscar-díjra is. Robin Wrighttal való közös filmezést folytatta az Életem szerelme című filmben. Itt egy párt alakítanak, akik folyton a kocsmákban isszák le magukat, később azonban az egyikük elmegyógyintézetbe kerül, míg a másik meggazdagszik. Azonban ez, semmit sem változtat érzelmeiken. Alakításáért a Cannes-i filmfesztiválon a legjobb férfialakítás díjjal jutalmazták. 1997-ben az utolsó filmje a Játsz/ma című thriller volt. A ’90-es évek utolsó filmje A világ második legjobb gitárosa volt, melyet Woody Allen rendezett. Itt Emmet Ray-t, a felelőtlen, alkoholista, híres jazzgitárost vitte vászonra, annyira parádés játékkal, hogy ismét Oscar-díj és Golden Globe-díjra jelölték.

Címszereplője volt a Nevem Samnek. Itt egy szellemi fogyatékost alakít, akinek lányát egy szociális munkás nevelőszülőnél akarnak hagyni. Így fel kell vennie a harcot a jog ellen. A szerep kedvéért ellátogatott egy Los Angelesi elmegyógyintézetbe is. A filmbeli barátjai közül is voltak fogyatékosok. Fáradozásaiért ismét jelölték Oscar-díjra, azonban ez ismét nem az ő kezébe került. Ezután élete egyik legfontosabb alakítása következett: a Titokzatos folyó. A filmet Clint Eastwood rendezte.  Penn alakításával elnyerte az Oscar-díjat. Egy másik nagyszerű alakítást nyújtott a 21 gramm című filmben, melyben Naomi Watts és Benicio Del Toro mellett volt látható. Ritkán jelöl valakit kétszer egy évben a Brit Filmakadémia, de 2004-ben két filmjéért is jelölték. 2007-ben Robin Wright beadta a válást és ezt Penn-nek intéznie kellett így ebben az évben csak az angol változat szinkronhangja volt a Persepolisnak. milkpennAzonban 2008-ra visszatért a film világába. Így megkapta a Milk címszerepét. A rendező Gus Van Sant már tizenöt éve le akarta forgatni a filmet, azóta Harvey Milk megformálására Robin Williams, Richard Gere, Daniel Day-Lewis és James Woodsot is kiszemelte, amit végül Penn kapott. A szerepért mű-orrot, fogat, kontaktlencsét és műhajat kapott. A Golden Globe-díjat nem, azonban az Oscar-díjat megnyerte (amit sokak szerint nem ő érdemelt volna), így ő lett a kilencedik színész, akinek két alkalommal nyerte el a legjobb férfi főszereplőnek járó szobrocskát. Pennt nem a kritikai siker érdekelte, a szerepet LMBT polgári jogokért vállalta el.

A 2010-es évek első filmje a Államtrükkök című életrajzi film volt, melyben már harmadjára volt látható Naomi Watts-al. 2011-ben Az élet fája “fantázia”-dráma filmben Brad Pittel játszott. A filmet jelölték az Oscar-gálán, mint a legjobb film kategóriában. Ebben az évben randizott sokat Scarlett Johanssonnal. 2013-as években a Walter Mitty titkos életében láthattuk, amikor is bejelentették Charlize Theronnal, hogy randizgatnak, míg 2014-ben hivatalosan meg is kérte a színésznő kezét. 2015-ben egy moziban szerepelt, míg 7 év kihagyás után (Út a vadonba) ismét rendezőként dolgozik a The Last Face című filmjén.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (99.)
Következő cikk Edward Norton 8 emlékezetes filmes idézete