Al Pacino 78


al pacino 75
Élete

Al1940. április 25-én született Bronxban olasz-amerikai családban. Szülei, Rose (Gerardi) és Salvatore Pacino születése után nem sokkal elváltak, anyjával a nagyszüleihez költöztek. A kis Al kedvenc foglalatossága az volt, hogy mozifilmek szereplőinek hangját és mozdulatait utánozta. Az iskola egyáltalán nem érdekelte, egyedül a színjátszásban látott fantáziát. Meghallgatásról meghallgatásra járt, de annyira csóró volt, hogy buszjegyre sem tellett, gyakran kellett kölcsön kérnie. 1966-tól az Actors Studio falai között tanulta a színész mesterséget Lee Strassberg irányítása alatt. Alakításait már ekkor Obie- és Tony-díjakkal jutalmazták.

Al Pacino azon kevés hollywoodi sztárok közé tartozik, aki soha nem nősült meg. 49 évesen lett először apa, amikor lánya (Julie Marie Pacino) született Jan Tarrant színészet tanártól. 61 éves volt, mikor megszülettek ikrei (Anton és Olivia Pacino) akkori barátnőjétől, Beverly D’Angelotól. Hosszú ideig járt Diane Keatonnal.

Soha nem szakított a színházzal, Shakespeare a kedvence, 2004-ben Shylockot alakította A velencei kalmárban. A legdrágább Off-Broadway jegyár is a nevéhez fűződik a maga 100 dollárjával.

Filmjei

al pacino y1969-ben debütált az Én, Natali-ban, majd emlékezetes alakítást nyújtott az 1971-es Pánik a Tű parkban című filmben. 1972-ben A keresztapa gyökeresen megváltoztatta az életét, pedig sem a stúdió, sem a rendező, sem a stáb egyes tagjai nem akarták őt látni Michael Corleone szerepében. Egyedül Francis Ford Coppola ragaszkodott hozzá és milyen jól tette, Pacino megkapta első Oscar-jelölését. Ezután olyan filmekben láthattuk, mint  az 1973-as Serpico, az 1974-es A keresztapa 2 és az 1975-ös Kánikulai délután, melyekért egymást követő években Oscar-díjra jelölték. 1980-ban a Portyán, 1982-ben a Szerző! Szerző!, majd 1983-ban a kultikus A sebhelyesarcú filmben szerepelt. Az 1985-ös Amerika fegyverben katasztrofális forgatása után visszatért a színházhoz. 1990-ben megrendezte a Local Stigmatic-ot. Az 1989-es A Szerelem tengere ismét lökést adott a karrierjének, jött az 1990-es Keresztapa III. és Dick Tracy, az 1991-es Krumplirózsa, az 1992-es Glenngarry Glen Ross és Egy asszony illata, az 1993-as Carlito útja és az 1995-ös Szemtől szemben. 1996-ban visszaült a rendezői székbe a Richard nyomában Shakespeare adaptáció erejéig. Még ugyanebben az évben a mozikba került a Minden gyanú felett, 1997-ben a Fedőneve: Donnie Brasco és Az ördög ügyvédje, 1999-ben pedig A bennfentes és a Minden héten háború.

A 2000-es években olyan kasszasikerekben játszott, mint a 2007-es Ocean’s Thirteen. A 2003-as Angyalok Amerikában tévésorozat és a 2010-es Dr. Halál tévéfilm Emmy-díjat jelentett számára.

2014-ig 6 olyan filmben játszott, amit A legjobb film kategóriában Oscar-díjra jelöltek, ebből 2 nyert is.

Szerepek, melyeket végül nem ő játszott el.

Ted Kramer – Kramer kontra Kramer.al pacino 7

Mr. Kovic – Született július 4-ikén.

Walter E. Kurtz ezredes – Apokalipszis most.

Han Solo – Csillagok háborúja.

Barney Thompson – Micsoda nő.

Frank Ramsey kapitány – Az utolsó esély.

Gázsi

A keresztapa első részéért (1972) 35 ezer dollárt kapott, a másodikért (1974) 500 ezret és a bevételek 10 %-át, a harmadikért (1990) 5 milliót (eredetileg 7-et kért). A S1mOne (2002) 11 milliót hozott a konyhára.

Érdekességek

al on setAnyai nagyszülei a szicíliai Corleone-ból, apai nagyszülei a szicíliai San Fratello-ból származnak.

Lelkes operarajongó.

Egyszer ajtónállóként dolgozott a Carnegie Hallban.

Larry King élete egyik legemlékezetesebbnek tartja a vele készített 1985-ös interjút.

Azon kevesek közé tartozik, akiket ugyanabban az évben a legjobb férfi főszereplő és mellékszereplő kategóriában is Oscar-díjra jelöltek.

21 évvel az első jelölése után kapta meg az Oscart.

Szintén azon kevesek közé tartozik, akik megnyerték az Oscar-, a Tony- és az Emmy-díjat is.

al pacino4 lánytestvére van.

Julie Christie a kedvenc színésznője.

Alec Baldwin belőle írta a szakdolgozatát.

Stand up komikusként kezdte pályafutását.

Pályája elején Sonny Scottra akarta változtatni a nevét.

Különböző filmekben (A keresztapa, A keresztapa 2) ugyanazon karakter (Michael Corleone) megformálásáért rajta kívül még négy színészt jelöltek Oscarra.

Colin Farrellt generációja legtehetségesebb színészének tartja.

Dick Van Dyke nagy kedvelője.

Magyar hangjai

Végvári Tamás, Szakácsi Sándor, Háda János, Dörner György, Fekete Ernő, Jakab Csapa, Reviczky Gábor, Sebestyén András, Szacsvay László.

Végvári klappolt hozzá a leginkább!

A monológok nagymestere (kedvenceink):

Így köszöntöttük, mikor 70 volt:)


Akik kiválóan utánozzák:

A sebhelyesarcú 35. évfordulója alkalmából az idei Tribeca Filmfesztiválon Al Pacino, Michelle Pfeiffer és Steven Bauer, valamint a kultfim rendezője, Brian De Palma emlékeztek vissza A sebhelyesarcúra egy beszélgetés keretein belül:

Tavaly pedig a Keresztapa stáb tagjai is ismét összeálltak, de ezúttal már nem sántikáltak rosszban:

Az utóbbi években bár úgy tűnt, hogy Pacino karrierje mélyzuhanásba kezdett az olyan filmekkel, mint a krimi-thriller Hangman, ami a kezdetekben 0%-on állt a Rotten Tomaotes kritikagyűjtő portálon, az idén bemutatott Paternóval ismét sikerült a csúcsra jutnia. A kritikusok által egyöntetűen méltatott Al Pacino a Penn State Egyetem rekordtartó amerikai futballedzőjének, Joe Paternonak bőrébe bújt, akit pedofíliával vádoltak meg. A kimagasló teljesítményét sokan már most Oscar-díjasnak titulálják.

És akkor még a jövőre érkező Martin Scorsese rendezte gengszterfilmjéről, a The Irishmanről nem is beszéltünk, amiben 22 év után Pacino mellett Robert De Niro és Joe Pesci is felbukkan majd.

Martin Scorsese, Al Pacino és Robert De Niro a The Irishman forgatásán

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Bosszúállók: Végtelen háború - kritika
Következő cikk Tanulj spanyol szlenget Antonio Banderastól