A Solo látványosan elhasalt a kasszáknál


borito 1

A múlt héten repült be a mozikba Han Solo eredettörténete, amire úgy néz ki a közönség nem igazán volt vevő. A Solo: Egy Star Wars-történet ugyanis a nyitóhétvégéjén minden várakozást alulmúlt a világviszonylatban összecsempészett 148,3 millió dolláros bevételével. Ez a Deadpool 2 nyitóösszegénél is gyengébb.

Miután a Lucasfilm a Zsivány Egyes eredeti karaktereivel megalapozta a Star Wars antológia-filmek sikerét, a Solo egy biztonsági játéknak tűnt a részükről, ami remekül használja majd ki a jól bejáratott márkanevet. A friss bevételi adatok láttán viszont sok rajongó mégsem volt meggyőződve róla, hogy azonnal rohanniuk kellene jegyet váltani az amúgy is viszontagságos utat bejárt filmre.

box office
kép forrása: http://www.boxofficemojo.com

A Solo Amerikában mindössze 88,3 millió dollárt tudott összehozni az elmúlt négy napban, amit a globális adatok sem tudtak kompenzálni. Azt mondjuk érdemes leszögeznünk, hogy a messzi-messzi galaxisról szóló történetek nemzetközi szinten sosem képesek kimagasló eredményeket produkálni, többnyire a bevétel fele származik a hazai bemutatóból, míg a másik fele a külföldi premierekből. De a Solo még ehhez mérten sem váltja be az előrejelzések alapján jósoltakat (köszönhetően a későn megkezdett rossz marketingnek is) és nemzetközi szinten csak 65 millió dollárig jutott. Az összesen bruttó 148,3 millió a családi mozitól elsőre nem hangzik tragikusan, de ha hozzámérjük a 18-as besorolást kapott Deadpool 2 globális bevételeit, ami 301 millióval nyitott, a helyzet közel sem olyan rózsás.

A Solo a kínai piacon nyújtotta a legrosszabb teljesítményét, ahol csak szerény 10,1 millió dollárra futotta (a Lucasfilm számára ezt a piacot különösen nehéz bevenni, ugyanis a 70-es és 80-as években az eredeti trilógia itt nem lett bemutatva, ami azt jelenti, hogy a közönségben nem él nosztalgikus hangulat), ami az ottani ranglista harmadik helyére volt csak elég a Végtelen háborút követve. A Solo ezzel tovább folytatja a Star Wars-filmek lejtmenetét Kínában: a 2015-ös Az ébredő Erő egy tisztességesnek mondható 52,4 millió dollárral nyitott és 124,1 milliónál állt meg, a 2016-os Zsivány Egyes 30 millióval kezdett és 69,4 milliónál köszönt le, míg Az utolsó Jedik 28,1 millióval startolt és 42,5 milliónál fejezte be a karrierjét. A Disney eddig sikertelen lépéseket tett a piacuk feltörésére, a Zsivány Egyesben hiába szerepeltettek két kínai sztárt is, Donnie Yent és Wen Jiangot, a közönséget ez sem tudta bevonzani a mozikba.

office
A Zsivány Egyes, Az ébredő Erő és Az utolsó Jedik bevételi adatai kép forrása: http://www.boxofficemojo.com

Ez a probléma a stúdió számára azért is égetően fontos, mivel további Star Wars spin-offokat rendeltek be, köztük egy Obi-Wan Kenobi illetve egy Boba Fett filmet, ami kapcsán a THR viccesen meg is jegyezte, hogy a legendás fejvadászt talán a kínai ikonnak, Jackie Channek kellene játszania.

Ti hozzájárultatok a Solo szerény bevételi adataihoz? Ha igen, hogy tetszett az űrcsempész önálló kalandja?

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (243.)
Következő cikk Anthony Hopkins kegyetlen uralkodóként tér vissza a Lear király előzetesében