Bloodshot – kritika


bloodshot 1Bloodshot, rendező: Dave Wilson, szereplők: Vin Diesel, Elza González, Guy Pearce, amerikai fantasztikus akciófilm, 109 perc, 2020. (16)

Vérbaj

Vin Dieselt megölik, de ez őt továbbra sem érdekli és jól megmutatja Guy Pearce-nek, hogy ki az úr a házban. Látványos akció, elmismásolt morális kérdések, rengeteg halott.vin diesel 1

Az elit kommandós Ray Garrison (Vin Diesel) egy sikeres túszmentő akció után az olasz tengerparton piheni ki a fáradalmait gyönyörű feleségével (Talulah Riley – Westworld). A nyaralás tragédiába torkollik, terroristák elrabolják őket és mivel katonánkat nem sikerül szóra bírniuk az akció részleteivel kapcsolatban, mindkettőjükkel végeznek. Nem sokkal később Garrison a világ másik végén tér magához egy ultramodern laborban, ahol egy titkos kísérlet eredményeként visszahozták őt a halálból. A vére helyett nanorobotok végzik a dolgukat, mely által sebezhetetlenné és legyőzhetetlenné válik. Bár a kísérlet miatt az emlékei csak lassan térnek vissza, gyilkosa (Toby Kebbell) hamar felfedi magát a fejében, ezért elindul, hogy önhatalmúlag bosszút álljon.  A kutatás vezetője, Dr. Emil Hartin (Guy Pearce) a feltámasztott háborús veteránokat manipulálva űzi kisded játékát, mikor ez kiderül, az immáron Bloodshot néven futó hősünk bepöccen és kő kövön nem marad. A Valiant képregényekben 1992-ben bukkant fel először az ex-katona, akinek a vérébe nanitokat fecskendeztek és rövid idő alatt az egyik legnépszerűbb karakterré vált. Filmes feldolgozásról 2012-ben kezdtek el beszélni, az idők során Jared Letot Vin Diesel váltotta és olyan rendezők neve merült fel, mint David Leitch (Atomszőke, Deadpool 2, Halálos Iramban: Hobbs és Shaw) és Chad Stahelski (John Wick-filmek), akik mindketten igen komoly kaszkadőr (és küzdősport) múlttal rendelkeznek.bloodshotA Bloodshot mozit a Valiant filmes univerzum első darabjának szánják (a variálás már ezen a téren is megy), így – az előbbiek megemlítése után – Dave Wilson talán érdekes választásnak tűnik. Ez az első nagyjátékfilmes rendezése, persze ő sem ma kezdte az ipart, többek között a Star Wars videójátékok és a Bosszúállók: Ultron kora vizuális effektjeiért felelt, emellett az általam imádott netflixes Love, Death & Robots egyik epizódját is ő jegyzi.
Nos, ebből a (tervezett) univerzumból egyelőre a címadó főhőst ismertük meg, az eredmény pedig egy akció orgia, melyre Vin Diesel teljesen megfelel. A két évtizede bemutatkozó Riddick, Xander Cage és Dominic Toretto (illetve azóta Groot is) karakterek megszemélyesítése között aláírt szerződések zömében ugyanezeket a kvalitásokat kívánják meg, az egykori Mark Sinclair a színpadot már régen lecserélte a konditeremre.vin dieselA film fő témája a második esély, a sok pénzért kiképzett katonák rehabilitálása, ami a modern technológiának köszönhetően már nem csak művégtagokat és az izmok erejét megsokszorozó külső vázat jelent, hanem a feltámasztás révén kvázi halhatatlanságot. Az ember persze azt hinné, hogy mekkora ötlet harcba küldeni olyat, akinek semmi veszítenivalója, aki legyőzhetetlen és sebezhetetlen, de ez nem így van. Bár a sereg átformálja az embert, attól még ember marad, a parancsokat maradéktalanul teljesítve is szabad akarattal, emlékekkel, tervekkel, vágyakkal, félelmekkel, így a haláltól való félelemmel is bír.  Garrison ebben a formájában (és a társai is) csak egy termék, mely felett más rendelkezik, fennmaradása tulajdonképpen az alkotója döntésén múlik. Sok más mellett feltehetnénk azt a kérdést is, hogy miért katonákat támasztanak fel és nem költőket vagy tudósokat pl. Persze azért ilyen mélyen az alkotók nem mennek bele, a lényeg a látványon, az akción van, illetve van még valaki, aki majdnem ellopja Vin Diesel elől a showt (biztosan lesz olyan néző, aki szerint nem csak majdnem), ez a karakter pedig az eszével és a humorával operál.

A Bloodshot mindenből tartalmaz egy kicsit, a Mátrix, A holnap határa, a Tökéletes katona, a John Wick stb., stb., stb., illetve valamennyi Vin Diesel film visszaköszön, utóbbi esetében azzal a különbséggel, hogy itt a természettudományok törvényeit meghazudtoló történésekre kapunk egy khmmm… technológiai magyarázatot.
A Bloodshot egy effektekben és hullákban gazdag, magvas gondolatokban némileg szegényebb “fantasztikus akció”, ahol a műfaji besorolás jelzője a jövőbeliségre, nem pedig Vin Diesel játékára utal.

10 6

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Kevin James Joker mellett is ott volt a mellékhelyiségben
Következő cikk Tom Hanks hisztérikus nevetései és ordítozásai két videóban