9 érdekesség a Dunkirkről


coverChristopher Nolan 2017 nyarán kápráztatott el/terrorizált minket Dunkirk című filmjével, ami hamar hivatkozási pont lett a háborús filmek műfajában. Erről a kortárs klasszikusról gyűjtöttünk össze 9 olyan érdekességet, ami még a legnagyobb rajongók számára is újdonság lehet.

1. A Dunkirk bemutatója után sok elismerést kapott, például egekig magasztalták a minimalista, feszes tempót diktáló zenéjéért. Pedig a forradalmi soundtrack ötlete mögött, egy egészen hétköznapi használati tárgy áll. Nolan órája. A rendező rögzítette karórája hangját, a felvételt pedig megosztotta Hans Zimmerrel, a film zeneszerzőjével. A páros ebből kiindulva alkotta meg a Dunkirk pergő zenéjét, ami alapjaiban határozza meg a film arculatát. Nolan egy későbbi interjúban kifejtette, hogy mivel a cselekmény mindvégig az időről, vagyis az idő hiányáról szól, helyénvalónak érezte a háttérben pulzáló ketyegés szimbolikáját.

ra

2. A Twitter adatelemzői szerint, a Dunkirk előzetese generálta a legtöbb felhasználói reakciót a platform történetében.

EauT8joXsAEkt0p

3. Mikor Harry Styles szerepet kapott a filmben, a világ kultúrsznobjai globális hisztirohamban egyesültek. Ám Nolan elmondása szerint nem a pusztán, reklámérték, hanem régies arcformájáért válogatta be az énekest. A One Direction tinibálványának helye azonban nem volt garantált, a szerepre jelentkező több színésszel együtt casting videót kellett beküldenie, ami állítólag őszinte csodálatot váltott ki Nolanből.

harry

4. Nolan sokáig forgatókönyv nélkül tervezte leforgatni a filmet, hogy a cselekmény és a dialógusok helyett naturalista, a háború borzalmait hitelesen ábrázoló arculatot adhasson filmjének. A koncepció, azonban az első családi kupaktanácsot sem élte túl, ahol, miután a rendező nagy beleéléssel felvázolta elképzelését a feleségének (Emma Thomas 1997 óta egyik állandó producere), ő egyszerűen kinevette. Nolan ekkor érezte, hogy ezt az ötletet, bizony el kell engednie.

s eb242573284d27e9dd9e9314b2cd4120fc926ee4

6. A film elkészítésének ötletét Nolan, majd huszonöt évig érlelgette, hiszen a terv maga már egy 1992-es dunkirki utazás során megfogant a fejében.

dunkirk

7. Igen, már megint Harry Styles, de ez van, ha az ember enyhén feminin beütésű tiniidolt választ be egy szerepre. Styles körül állítólag akkora volt a felhajtás, hogy a személyes testőrt kellett fogadni, hogy távol tartsa, a forgatást ismétlődően megzavaró hölgyrajongókat.

fans

8. Tom Hardy szerepe rendkívül előnytelen a filmben. Vadászpilóta karaktere maszkot visel, alig szólal meg, ráadásul a végén még a gépe is lezuhan. Ám Nolan nem véletlenül osztotta legnagyobb sztárjára a hálátlan szerepet. Wayne ugyanis képes az arcmimika nélküli játékra, tekintetével is képes az érzelmek tükrözésére, Nolannak meg ugye már korábban is volt vele jó tapasztalata egy maszkos szereppel kapcsolatban….

tom hardy batman

9. Noha Nolan korábban olyan színészekkel dolgozott már, mint Hugh Jackman, Christan Bale, vagy Leonardo DiCaprio, a Dunkirknél tudatosan választott fiatal, kevésbé ismert szereplőket. A sztárkultusz mellőzésével, a háború jelentette a személyiségvesztést, a halálukba menetelő arctalan tömegeket szerette volna bemutatni, ahonnan nem emelkedik ki senki, és ahol az élet nem tesz kivételt a ,,főhőssel”.

fionn+ édekességek:

Ajánljuk még:

Viccesen, de őszintén a Christopher Nolan mozikról

10 érdekesség az idén 10 éves Eredetről

Hans Zimmer zenéit az óránkhoz igazíthatnánk

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Megérkezett Aretha Franklin életrajzi filmjének előzetese
Következő cikk A film rövid története 16. rész