Kérgesszívűek 1. évad – kritika


kergesszivuek k
forrás: National Geographic

Kérgesszívűek (Barskins), készítő: Elwood Reid, szereplők: David Thewlis, Christian Cooke, James Bloor, amerikai drámasorozat, 1 évad (8 rész, 60 perc), 2029-, 16 éven aluliaknak nem ajánlott!  

A Vadnyugatnál is vadabb

A franciák észak-amerikai gyarmatosításának korába kalauzol minket a National Geographic új sorozata, ahol a túlélés egyik záloga a kérges szív. A cselekményt a szereplők sokszínűsége, természetük árnyaltsága teszi érdekessé, a hódítók és hódítottak állandó harca pedig izgalmassá. A sorozat alapjául szolgáló könyv 300 évet ölel fel, az első évad így amolyan bevezetésnek tekinthető egy sokkal monumentálisabb vállalkozásba.

kergesszivuek 4
forrás: National Geographic

Ha egy jó sorozatot akarunk megnézni, nem feltétlenül jutnak eszünkbe a tudományos-ismeretterjesztő csatornák, ám a kiélezett verseny, illetve – egyes esetekben – a tulajdonosi struktúra változása magával hozta a szélesebb nézőközönséget megcélzó műsorokat is. Az ismeretterjesztéshez hírességeket nyertek meg maguknak (Isten nyomában Morgan Freemannel, Bear Grylls: Sztárok a vadonban), történelmi eseményeket, fegyvereket, autókat stb. bemutatva velük vagy éppen sorozatokban láthattuk viszont őket (Mars, Géniusz). A National Geographic legújabb sorozata elsősorban a férfinézőkre alapoz, mert egy véres korszakba és egy vad vidékre visz el minket, húzónévként pedig David Thewlist állítja ki (Machbet, Wonder Woman, Veronika meg akar halni, Harry Potter filmek).

kergesszivuek
forrás: National Geographic

Észak-Amerika térképére tekintve rengeteg francia eredetű földrajzi nevet találunk, ugyanakkor magát a nyelvet ma már csak Kanada egyes részein beszélik. Új-Franciaország több mint 200 évig állt fent (1534-1763) és fénykorában hatalmas területeket foglalt magába. A történet nagyjából ugyanúgy indult, mint Kolumbuszé, a francia király egy firenzei tengerészt bízott meg azzal, hogy Nyugat felé indulva érje el Kínát, ám az Atlanti-óceánt átszelve egy addig ismeretlen szárazföldbe botlott. Az őt követők a francia korona birtokának nyilvánították az egyre nagyobb kiterjedésű területet és hamar meglátták a prémkereskedelemben rejlő hatalmas üzleti lehetőséget. A mostoha körülmények, az itt élő indiántörzsek (hittérítés, járványok, egyenlőtlen kereskedelem stb.) és az ugyancsak errefelé terjeszkedő angolok (spanyolok, hollandok stb.) miatt a kolonizálás meglehetősen döcögősen ment.A térség feletti uralom megszerzése érdekében különböző szövetségek köttettek, az erőviszonyok a helyi és az európai (anyaországi) politikai, gazdasági és társadalmi változásokat követték, beleértve a megvívott számtalan háború és csata kimenetelét. A háborúskodást lezáró béke értelmében a franciák a spanyolok és angolok javára lemondtak észak-amerikai gyarmataikról, idővel megszületett az Egyesült Államok és Kanada. Mára ezen a vidéken csak egy apró szigetcsoport része Franciaország tengerentúli területeinek, illetve a francia nyelv és vele együtt a katolikus vallás Kanada Québec tartományában él tovább.

kergeszsivuek
forrás: National Geographic

A benépesítés érdekében több intézkedés is történt, ennek eredményeként jött létre pl. a félfeudális seigneur-rendszer. A gyarmatok földjével rendelkező Új-Franciaország Társaság a földbirtokosoknak (seigneur) osztotta ki azt, akik aztán egy részét megtartották maguknak, a többit pedig kiadták bérlőknek.  Mivel a férfiak jelentős számfölényben voltak, házasulandó korban lévő nőket toboroztak főleg Normandiából és Párizs környékéről, az útiköltséget és a hozományt a kincstár állta. A „király leányai” önként vállalták, hogy a gyarmatokon férjet keresnek maguknak (a számítások bejöttek, a gyermekáldás meghaladta az anyaországét). A National Geographic legújabb sorozata Edna Annie Proulx regényén alapul és olyan férfiak és nők sorság követi végig, akik egy jobb élet reményében szálltak hajóra, hogy aztán Új-Franciaországba érve szembesüljenek a rideg valósággal, majd ezen többé-kevésbé sikeresen túltegyék magukat.
Az írónő ősei a Mayflower (1620) után 15 évvel érkeztek Amerikába, így francia-kanadai és angol felmenőkkel bír. Bár sokfelé élt, ennek nagy részét Kanadában, illetve az Egyesült Államokban, de a kanadai határhoz közel töltötte és írásainak zöme is ezen a vidéken játszódik. Első regénye, a Postcards (1992) PEN Faulkner-díjat nyert, a második, a Kikötői hírek (1993) Pulitzer- és Nemzeti könyvdíjat. Utóbbiból készült az azonos című, többszörösen díjazott és jelölt film 2001-ben. Az ő novellájából forgatták a Túl a barátságon (2005) című filmet is, amely még nagyobb sikereket ért el.

kergeszivuek 3
forrás: National Geographic

2016-ban jelent meg a Kérgesszívűek című regénye, melynek megfilmesítési jogaira még abban az évben a National Geographic és Scott Rudin produkciós cége (Hétköznapi vámpírok – a sorozat, Híradósok, Szilícium – völgy) opciót jelentett be. 2018-ban a National Geographic berendelte a nyolcrészes első évadot, a televízióra alkalmazásért Elwood Reid (Döglött akták, Hawaii Five-O, A híd) felelt, a pilotot (és még egy részt) David Slade (Hannibal, Fekete tükör, Amerikai istenek) rendezte. A 2019-ben forgatott sorozat 2020. májusában debütált az Egyesült Államokban, nálunk kifejezetten jól sikerült szinkronnal nézhető meg.A 700 oldalas regény 300 évet ölel fel, a főszereplők és leszármazottaik sorsát követi végig az   Új Világba történő érkezésétől napjainkig, az erdőírtáson, iparosodáson át a globális felmelegédésig, bemutatva a munkásosztály és az őslakosok történetét. A sorozat első évada nagyjából az első 100 oldal feldolgozására vállalkozott. A cselekmény az 1600-as évek végén kezdődik, amikor egy hajó köt ki Új-Franciaországban, fedélzetén jobb életre vágyó emberekkel. Rene Sel (Christian Cooke – Ahol a szivárvány véget ér) és Charles Duquet (James Bloor – Dunkirk) favágódnak szegődnek el Monsieur Claude Trepagny (David Thewlis) birtokára, hogy három év után a saját lábukra állhassak. Útjaik az első napokban elválnak, amíg Rene hűségesen szolgál tovább, Charles inkább a prémkereskedelemben próbál szerencsét.
A hajóval érkeznek Wobikba nők is, Mellisande (Tallulah Haddon – Tabu) és Delphine (Lily Sullivan – Dzsungel) a „király leányaiként” indulnak útnak, hogy gazdag férjet találjanak maguknak. A lányokat Sabrine anya készíti fel a házaséletre, melynek része nem csak a kenyérsütés és a gyermekszülés, de a fegyverforgatás (önvédelem, vadállatok elejtése) is.

kergesszivuek 001
forrás: National Geographic

Az itt élők részben már alkalmazkodtak a mostoha körülményekhez, de az életük cseppet sem könnyebb. A közelben történt erőszakos cselekmények felborzolják a kedélyeket, Goames (Aneurin Barnard – Dunkirk) és Yvon (a lakota indián származású Zahn McClarnon – Álom doktor, Westworld), a két Hudson-öbölbeli ügynök a vendéglős Mathildét (Marcia Gay Harden – Titokzatos folyó) kérdezik eltűnt társuk felől.A több szálon futó cselekménybe újabb és újabb szereplők kapcsolódnak be, akiknek útjai gyakran keresztezik egymást. Az ide érkezőkből előbb-utóbb mind kérgesszívű lesz ahogy a boldogulás elé újabb és újabb akadályok gördülnek, a végeláthatatlan erdőségek és a bőséges vadvilág egyszerre szemet gyönyörködtetőek és halálosak. Nap, mint nap hatalmas távolságokat kell megtenni kiépítetlen infrastruktúrával, ahol mind szárazon, mind pedig a vízen kínkeserves az előrejutás, a megfelelő orvosi ellátás és a közbiztonság csak hiú ábránd. Távol az anyaországtól az emberre még több kötöttség és szenvedés vár, a szabadság látszólagos, a lehetőségek korlátozottak és a szerencséjét sem tudja mindenki megcsinálni. Az ármány, a cselszövés, a kétszínűség és a furfang uralkodnak itt, ahol mindenféle érdekszövetségek kötődnek a gyors meggazdagodás, a vélt vagy valós ellenség megsemmisítése vagy egyszerűen csak a túlélés reményében. Ők lesznek azok, akik az itten modern társadalmak alapjait lerakják, a leszármazottaik pedig újabb háborúkkal, rasszizmussal, környezeti katasztrófákkal, gazdasági válságokkal, klímaváltozással, vírusjárványokkal stb. néznek majd szembe.

A Kérgesszívűek a klasszikus sorozatok (történelmi drámák) stílusát idézi, miközben óvatosan vág bele a nagy vállalkozásba. Nem veti meg az erőszakot és fordulatos, de hosszasan elidőzik a kezdeteknél, igaz, ezzel lehetőséget teremt arra, hogy a szereplők motivációját a hasonló sorozatokhoz képest jobban megismerjük. A komplexebben megrajzolt karakterek pontos és részletes (végső soron a túléléshez elengedhetetlenül szükséges) személyiségjegyei által talán jobban megértjük az álmaikat, vágyaikat, félelmeiket, ezáltal a tetteiket, döntéseiket is az adott helyzetben, tágabb értelemben pedig a kérdéses (viszonylag hűen megidézett) korszakban és helyszínen.

7 szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Megérkezett az előzetes a Száll a kakukk fészkére előzménysorozatához
Következő cikk Ridley Scott sci-fi sorozata látványos előzetessel köszönt be