Jean Hanff Korelitz: Tudhattad volna – könyvkritika


undoingJean Hanff Korelitz: Tudhattad volna (Jean Hanff Korelitz: You Should Have Known) 2014, Magyar kiadás: GABO Kiadó, 2020, Fordította: Szabó Luca, terjedelem: 489 oldal.

A fagyi visszanyal

Az HBO vegyes fogadtatású thrillere, a Tudhattad volna Nicole Kidman, Hugh Grant és Donald Sutherland főszereplésével a közelmúltban jelent meg. Az erőteljes marketingkampánynak köszönhetően az is értesülhetett róla, aki még az HBO-ról se hallott soha. A sorozat alapjául szolgáló könyvet a GABO Kiadó jelentette meg. Így, ha valaki szeretne olvasva is elmerülni a New York-i felső tízezer mocskos szennyesében, az könnyen megteheti.

tudhattad volnaAdott egy mindig is New Yorkban élő párterapeuta, Grace Reinhart Sachs, aki praxisa tapasztalatait egybegyűjtve kiad egy könyvet arról, hogy a legtöbben már a kapcsolatuk elején felismerik a társukban azokat a hibákat, eltérő tulajdonságokat, amik aztán a kapcsolat végét fogják okozni. Ezeket a figyelmeztető jeleket a szerelem és a magunkban a másikról kialakított fiktív kép elhomályosítja, és többnyire túl sok idő telik el addigra, mire ráébredünk, hogy változtatni szeretnénk a felálláson. Grace ezeket a következtetéseket 15 év után vonja le, biztos családi hátteréből. Férje, az elismert gyermekonkológus Jonathan önön szükségleteit háttérbe szorítva küzd éjt nappallá téve páciensei életéért. A férfi meglehetősen rossz viszonyt ápol a “régi családjával”: a szüleivel és öccsével, akik megnyomorították az életét. Ezt a szomorú gyermekkort kompenzálja az egészségügy hőseként, valamint boldog és kedves férjként és családapaként. Grace-vel közös fiúk, Henry az egyik legjobb manhattani magániskola, a Rearden tanulója, 12 évesen már kimagasló tehetségű hegedűs. A kis család jól él, ám a pszichológus-orvos házaspár nem szórja feleslegesen a pénzt. Ki is lógnak kissé a Rearden átlagos, bróker családjai közül. Nem ők az egyedüliek, akik nem a megszokott életszínvonalon élnek. Az iskola ösztöndíjprogrammal támogatja a “nehezebb sorsú” (nem őrülten gazdag) tanulókat. Ilyen például a tízéves Miguel Alves is, aki egy nap, iskola után hazatérve vérbefagyva találja meg édesanyját, Malagát. A gyilkossági ügy nagy port kavar a gazdagok között, ilyen botrány ritkán fordul elő az “érinthetetlenek” körében. Az esetet pedig tovább fűszerezi Grace férjének az eltűnése és egyéb titokzatos jelek.

hugh grant 1A könyv, a sorozathoz hasonlóan jól adagolja a feszültséget. Rengeteg időt töltünk el a környezet megismerésével, legyenek azok a szülők életkörülményei, főhősnőnk Tudhattad volna című párkapcsolati könyve, vagy Grace és Jonathan eddigi életének apró-cseprő eseményei. Nem is az az igazán érdekes, hogy ki követte el a gyilkosságot, hanem az a lelki út, amin Grace-nek végig kell haladnia az ügy felfejtése során. Amennyiben az olvasó kedveli a lassan kibontakozó, alaposan indokolt és árnyalt cselekményeket, akkor nagyon fogja élvezni ezt a könyvet. (Ha eltekintünk tőle, hogy meglehetősen sokszor keringünk a középpontban álló házaspár életének ugyanazon idealisztikus részei felett.)

the undoing hbo who did it killerAz adaptációhoz képest vannak jelentős különbségek. Egyrészt karakterek is átalakultak, össze lettek vonva dramaturgiai szempontból. Másrészt nem teljesen ugyanazok az elemek a hangsúlyosak a két médiumban, hiszen a sorozat tárgyalótermi drámája helyett a könyvben Grace személyiségfejlődése a lényeg. Harmadrészt a neveken is több helyen változtattak. De ezek a különbségek, még a történetbeliek sem különösebben zavaróak, ha külön kezeljük a könyvet és a minisorozatot. Ami a legérthetetlenebb nekem az utóbbiban, az Malaga Alves karakterének átírása. A sorozatban Elenának hívják (a könyvben ez a kislánya, Miguel csecsemő húgának a neve), szobrász (?) és a könyvben nem különösebben érdeklődik Grace iránt. Az pedig már csak biztosan engem zavar, hogy a casting directorok képesek voltak a harminc feletti, tízéves gyereket nevelő, érzéki, ám nem szép nő helyett egy kifejezetten csinos, 25 éves színésznőt választani. De ez legyen a legnagyobb problémám.

tukorA Tudhattad volna című könyvet a thrillerek és pszichológiai fejlődésregények szerelmeseinek kifejezetten ajánljuk.  Utána pedig érdemes meglesni a sorozatot is.

8.szék

A sorozatról írtuk:

Tudhattad volna – kritika

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Palik László kommentárral még erősebb a Reszkessetek, betörők!
Következő cikk Több mint 30 év után Chevy Chase megint Karácsonyi vakációzott egy reklámban