80 kép a 80 éves Faye Dunaway szélesvásznú életéből


1941. január 14-én született Dorothy Faye Dunaway, az egyik legszebb színésznő, akit filmvásznon láthattunk tündökölni. Tinilányként sorra nyerte a szépségversenyeket, de a modellkarrier helyett a színészetet részesítette előnyben. Tehetségére a legendás rendező, Elia Kazan is felfigyelt, és 1962-ben debütált a Broadway deszkáin 1965-ben esélyes volt egy James Bond-film női főszerepére, ám a producerek végül nem őt választották. Utána viszont Natalie Wood és Shirley MacLaine orra elől halászta el a Bonnie és Clyde női főszerepét, amivel nyomban berobbant és Warren Beatty-vel való barátsága évtizedeken át kitartott (még a legemlékezetesebb Oscar-bakit is együtt prezentálták). A filmben hordott hajviseletével, ruháival és svájcisapkájával divatot teremtett. Utána újabb nagy siker a Thomas Crown-ügyben, ahol Steve McQueen aztán egy időre a magánéletben is partnere lett. (30 évvel később aztán a remake-jében ismét feltűnt.).

Szinte minden műfajban kipróbálta magát és tehetségéhez mérten a legnagyobb rendezőkkel dolgozott. Szerepelt filmdrámában (A megegyezés), westernekben (Kis nagy ember, Doc Holliday, Oklahoma olaja), katasztrófafilmben (Pokoli torony), politikai krimiben (A keselyű három napja), Miladyként ármánykodott A három testőrben és A négy testőrben. Az egyik legerősebb alakítását Roman Polanski Kínai negyedében nyújtotta, bár munkakapcsolatuk nem volt felhőtlen, ráadásul Jack Nicholson oldalán kellett bizonyítania. A pletykák szerint, ahogy sok férfi kollégájához, hozzá is romantikus szálak fűzték egy időre. Pályája csúcsát a Sidney Lumet rendezte 4 Oscaros Hálózat jelentette, amiben végül csak megkapta a már megérdemelt aranyszobrocskáját. Két olyan szerepet utasított vissza, amit utólag igazán bánhatott, mert aztán Oscart hoztak a megformálóiknak: a Száll a kakukk fészkére Rached nővére és a Júlia című dráma, amiben Vanessa Redgrave aratta le végül a babérokat.
A 80-as évektől számos hullámvölgy tarkította karrierjét, hol Arany Málna, hol Golden Globe-jelölés követte igyekezetét (mondjuk háromszor el is nyerte. A Charles Bukowski írta Törzsvendéget érdemes előkeresni 1987-ből, és Emir Kusturica Arizóniai álmodozókjában is megvillantotta még vonzó énjét. A Columbo sorozat Nehéz ügy epizódjában is emlékezetes a feltűnése, még meg is csókolta a ballonkabátos Peter Falkot.

Dunaway kétszer ment férjhez, először Peter Wolf, a J. Geils Band tagjához, majd Terry O’Neill brit fotográfushoz. Akitől egy gyermeke született, Liam O’Neill, akiről 2003-ban exférje bejelentette, hogy közös gyermeküket valójában örökbe fogadták, bár a színésznő sokáig az ellenkezőjét állította. Házasságait megelőzően kapcsolat fűzte Lenny Bruce humoristához is, és egy nagy szerelem Marcello Mastroiannihoz, aki végül nem vált el miatta. Természetesen kap ott a csillaga a hollywoodi sétányon. 2011-ben a cannes-i nemzetközi filmfesztiválon megkapta a francia Művészet és Irodalom Lovagrendjének kitüntetését. Sajnos, mint minden ilyen gyönyörű színésznő és szexszimbólum az idővel ő is nagy harcot vívott, és engedett a plasztikai sebészeknek, de mi csak a ragyogó énjére emlékezünk, amikor a legjobb mozijait forgatta és olyan eleganciát sugárzott, amit ma már csak kevesen. Jó egészséget!

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Látványos videóban a film- és játéktörténelem vízi járműveinek mérete
Következő cikk Bud Spencer & Terence Hill - Slaps And Beans – játékteszt