Top 12+1 zenész/énekes életrajzi film (Amadeus, Doors, Bohém rapszódia)


23157988 1459356904112117 594242906 oHujbi abszolút szubjektív Top 12+1-es listája a zenész/énekes életrajzi filmekről, avagy Amadeustól Notoriousig.

A muzsikus életrajzi filmek a főszereplő földi pályafutásának bemutatása mellett megidézik az adott kort, a zenén és kultúrán túl gyakran a politikai, gazdasági és társadalmi viszonyokat is. Amennyiben nem dokuról van szó, egy-egy ilyen szerep alapos felkészülést igényel és minél változatosabb ez az életút, minél nagyobb kedvenc az illető, végül, de nem utolsó sorban minél autentikusabb az alakítás, annál nagyobb az esély az aranyszoborra. November 9-től Django Reinhardt gitárművész életét is végigkövethetjük a mozikban, így  hangolódásképpen összeszedtük a műfajban a top 10 kedvencünket.amadeus1. Amadeus (1984)

Milos Forman 8 Oscar-díjjal jutalmazott klasszikusa Mozart és Salieri párharcát mutatja be. A filmzene felkerült a slágerlistákra, Tom Hulce a szerepre készülve John McEnroe videókat nézett, ami nagyban hozzájárult az Oscar-jelöléshez. Őt azóta sem nagyon láthattuk emlékezetes moziban.

2. Doors (1991)

Oliver Stone filmje nem a politikáról vagy a háborúról szól, még csak nem is lőnek le benne senkit, de a korszak és a lázadó természetű Jim Morrison miatt tökéletesen beleillik az életműbe. Val Kilmer egyik legemblematikusabb alakítása, óriási átéléssel testesítette meg a The Doors frontemberét, az egyik leghíresebb 27 esztendősen távozót. 

3. Piaf (2007)

A 169 centi magas, sugárzóan szép színésznő elképesztő külső és belső átalakuláson ment keresztül, hogy megformálja a nála éppen 20 centivel alacsonyabb, madárcsontú Edit Piafot. Az Oscar, a Golden Globe, a César és a BAFTA békésen megfér egymás mellett Marion Cotillard polcán.

4. Ray (2004)

A hétévesen megvakult rhythm and blues zenész, Ray Charles életét bemutató film Oscar-díjhoz juttatta Jamie Foxx-ot, aki azóta leginkább Dean Anyab…ó Jones szerepében szerez emlékezetes pillanatokat a rajongóinak.

5. 8 mérföld (2002)

A szókimondó hyporapper karrierjének küzdelmes beindulásáról szóló filmet az élet ihlette. A zenéért Eminemet Oscar- és Golden Globe-díjra is jelölték. A Lose Yourself bokszolók és motivációs beszédet tartók bejöveteléhez ma is ideális választás.

6. Florence – A tökéletlen hang (2016)

A kappanhangú önjelölt énekesnő, Florence Foster Jenkins megformálása Meryl Streep számára egy újabb Oscar-jelölést hozott. A film megtekintése után Kasza Tibi egymillió követőjét is könnyebb elfogadnunk. A férjet a szebb napokat megélt Hugh Grant alakítja, aki garantáltan nem használ szemránckrémet.

A filmnek létezik egy francia változata is, melyet csak inspirált Jenkins élete. A Marguerite – A tökéletlen hang (2007) című filmben a nagyszerű Catherine Frot alakítja a tehetségtelen, ám annál lelkesebb énekesnőt.

7. A nyughatatlan (2005)

Az arkansasi gyapotültetvénytől a memphisi Sun Recordsig követhetjük nyomon a 2003-ban elhunyt Johnny Cash életét. A James Mangold rendezte mozi 5 Oscar-jelöléséből végül egyedül Reese Whiterspoon kapta meg a legjobb női főszereplőnek járó szobrot. Szegény Joaquin Phoenix még majd 15 évet várt rá, pedig nála ideálisabb Cash nem is létezett a szerepre, ráadául maga a zenész adat áldását rá, miuátn látta Gladiátorban.. Ráadásul tényleg a színészek énekelték a dalokat, sőt gitározni és harmonikázni is megtanultak.

8. Straight Outta Compton (2015)

Az Oscar-jelölt (legjobb eredeti forgatókönyv) film az N.W.A. gengszter rap csapat (1986-1991 és 1998-2000) történetét mutatja be az 1988-as debütáló stúdióalbum címét kölcsönvéve. Arabian Prince, Ice Cube, Dr. Dre, Eazy-E, DJ Yella, MC Ren, mindenki itt van, aki számít.

9. A szénbányász lánya (1980)

Nézőpont kérdése, hogy a countryénekes Loretta Lynn életére tündérmeseként tekintünk-e. A szénbányász lánya 15 évesen ment férjhez és csak negyedik gyermeke születése után kezdte meg előadói pályáját (két gyereke született még). A film 6 további jelölése mellett Sissy Spacek elnyerte a legjobb női főszerepért járó Oscart.

10. Amy – Az Amy Winehouse-sztori (2015)

Az archív felvételekből összeállított életrajzi mozi megkapta a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat. A hihetetlenül tehetséges, ám önpusztító életmódot folytató énekesnő 2011-ben, 27 éves korában hagyott itt minket.

11. Bohém rapszódia (2018)

Bohém rapszódia – kritika

12. Rocketman (2019)

Rocketman – kritika

+1 Notorious B.I.G. – A N.A.G.Y, Rapper (2009)

A Brooklynból induló és a világhírnévig eljutó Christopher Wallace 1997-ben, 25 évesen vesztette életét, mikor egy after party-ról hazafelé menet mellkason lőtték a piros lámpánál. A Notorioust (karrierje elején Biggie Small) alakító Jamal Woolard szerepel a 2Pac életét feldolgozó All Eyez on Me (2017) című filmben is. Tupac Shakur egy évvel korábban, szintén 25 évesen halt bele az őt ért lövésekbe. East Coast vs. West Coast.

További filmek, amiket a téma rajongóinak érdemes lehet megnézni:

Az Amadeus mellett készült egy Lisztománia című film is.

Oscart nyert a Bird – Charlie Parker élete, a Woody Guthrie életét bemutató Dicsőségre ítélve, a Ragyogj! (David Helfgott), a Yankee Doodle Dandy (George M. Cohan), a Buddy Holly története és a nálunk forgatott Evita.

Golden Globe-díjat nyert a Túl a csillogáson (Liberace),

Oscar-díjra jelölték a Bálványrock – Velvet Goldmine (Brian Slade) című filmet, a Tinát, az I’m not there – Bob Dylan életeit.

Golden Globe-jelölést kapott a Lankadatlan: A Dewy Cox-sztori, a Szeretet és köszönet (Brian Wilson), a La Bamba (Ritchie Valens) és a Dalok szárnyán (Selena Quintanilla-Perez).

BAFTA-díjra volt esélyes a Backbeat – A bandából legenda lett (The Beatles), a Sid és Nancy (Sid Vicious és Nancy Spungen), a John Lennon – A fiatal évek, valamint a Control (Ian Curtis).

Egy bővített listára felkerülhetne még a Rock ’n’ Roll ördöge (Jerry Lee Lewis), a Non-stop party arcok (Tony Wilson) és A tengeren túl (Bobby Darin), Az utolsó napok (Kurt Cobain), a John Lennon meggyilkolása, a The Runaways – Rocker csajok, A James Brown sztori, vagy a Janis: A Janis Joplin-sztori.

Bár nagy kedvenceim, kimaradtak az olyan nagyszerű, szimplán a zenélésről (is) szóló filmek, mint a Zene és szöveg (2007), a Mi vagyunk a legjobbak! (2013), a Llewyn Davis világa (2013), a Szerelemre hangszerelve (2013), a Vakító napfényben (2015), az Éden (2014), a B-Movie: Lust & Sound in West-berlin (2015), vagy a Sing Street (2016). A tökéletes hang trilógiát és a dance utótaggal ellátott táncos filmeket már meg sem említem.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Itt a Dwayne Johnsonról szóló vígjátéksorozat, a Young Rock előzetese
Következő cikk 24 ok, amiért az Érkezés és a Tenet ugyanaz a film