25 érdekesség a kiváló humorú Emma Thompsonról


emma thompsonA két Oscar-díjas jó tollú, kiváló humorú ma 62 éves Emma Thompson állítólag bárkit asztal alá iszik, Hugh Laurie és Stephen Fry oldalán tanulta a szakmát, az Igazából szerelemben saját válását dolgozta fel, és szerencsénkre odaadóan menti a Földet. Jó egészséget ennek a zseniális angol színésznőnek!

1.) 1959-ben született Londonban (Paddington), apja, anyja, húga, Sophie dzintén színészek. Emma dolgozott az édesanyjával és Sophie-val is.

2.) Cambridge-ben tanult, ahol az egyetem híres színjátszó csoportjába (Foothlights) első ízben hívtak meg nőt. Itt játszott többek között John Cleese, Sacha Baron Cohen, Hugh Laurie és Stephen Fry is. Társrendezője volt az első női darabnak. A Monty Python több tagja is itt találkozott először egymással.emma young3.) A diplomaszerzés után a BBC-nél is együtt dolgozott Laurie-val és Fry-jal (vele a WestEnden is együtt játszott), később pedig a szintén Foothlights tag Robbie Coltrane-nel.

4.) Karrierje elején stand upolt.

5.) 1987-ben ismerkedett meg Kenneth Branagh-gel a Fortunes of War minisorozat forgatásán. majd két évvel később hozzáment feleségül. A brit sajtó álompárnak (golden couple) kiáltotta ki őket. A nagy felhajtás ellenére igyekeztek meghúzódni a háttérben, nem fotózkodtak együtt és nem adtak interjút a magánéletükről. Hat éve voltak már házasok, mikor híre ment a nagyvilágban, hogy szétválnak. Előbb a munkára hivatkoztak, ám nem sokkal később kiderült, hogy Branagh beleszeretett Helena Bonham Carterbe. Vagyis nem hazudtak, valóban a munkáról volt szó. Branagh és Carter 1999-ig alkottak egy párt, ugyanakkor a kezdetben klinikai depresszióval is küzdő Thompson az Értelem és érzelem 1995-ös forgatásán megismerkedett Greg Wise színésszel (Willoughby-t alakította), akivel 2003-ban házasodtak össze. Lányuk, Gailla Romilly Wise 1999-ben született. Érdekesség, hogy Branagh ugyancsak 2003-ban vette el Lindsay Brunnock művészeti vezetőt.kenneth emma6.) Az Igazából szerelem (2003) Karenjeként a válás utáni fájdalmas korszakból merített ihletett.

7.) Aktívan politizál, gyakran szólal fel a női egyenjogúság, az éghajlatváltozás ás a szegénység témájában. A Greenpeace támogatója és az ActonAid jótékonysági szervezet nagykövete. Sokat utazik emiatt (is).emma thompson8.) Férjével örökbe fogadtak egy Tindyebwa Agaba nevű menekült fiút, aki korábban gyerekkatona volt. Amikor először találkoztak, arra kérték, hogy töltse náluk a karácsonyi ünnepeket (Agaba 2009-ben lett brit állampolgár).emma thompson family9.) Nagy várakozás előzte meg színpadi visszatérését (25 év után) a Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélya című darabba.

10.) Sokáig ódzkodott a közösségi média használatától, de rájött, hogy igazán fontos gondolatokat is meg lehet így osztani pl. az éghajlatváltozásról (Greenpeace Save the Arctic).

11.) Színészként és forgatókönyvíróként is van egy-egy Oscarja (Szellem a házban 1992, Értelem és érzelem 1995 (és mindkét alkalommal Anthony Hopkins vezette fel, akivel zseniálisak voltak együtt a Napok romjaiban), amiket sokáig londoni lakásának fürdőszobájában tartott, mert kellett a hely lánya alkotásainak.

12.) 1994-ben debütált Hollywoodban a gyenge fogadtatású Juniorban.

13.) Állítólag bárkit az asztal alá iszik.

14.) Az Annie című gyerek musical kapcsán együtt dolgozott Will Smith-szel és Jay Z-vel is, amiről később azt nyilatkozta, hogy „nagyon modern” volt.

15.) Meryl Streeppel csókolózott az Angyalok Amerikában című minisorozatban. A pár ölelkezve lebegett New York felett. Az élményről így nyilatkozott: Amit megtanultam, hogy használnod kell a nyelved még akkor is, ha nem történetesen nem vagy leszbikus.

16.) Meryl Streep a National Board of Review díjátadó gáláján neki ajánlotta beszédét, de a francia énekes, Georges Moustaki is írt hozzá egy dalt (Emma), mely a 2003-as Odéon című albumán található.

17.) 2019 novemberében mutatták be a Múlt karácsony (Last Christmas a Wham együttes népszerű karácsonyi slágere után) című filmet, melynek ő volt a társ forgatókönyvírója és egyik szereplője is. A Bridget Jones babát vár (2016) forgatókönyvén szintén dolgozott. Több olyan is van, amiért nem járt kredit, ilyen pl. a Paddington (2014), de a forgatókönyvén ő végezte el az utolsó simításokat.

18.) Helena Bonham Carterrel sok évvel ezelőtt elásták a csatabárdot.emma thompson 119.) Folyékonyan beszél franciául és spanyolul.

20.) Az Anna és a király Annáját Jodie Foster játszhatta el, de Sharon Stone előtt a neve az Elemi ösztön kapcsán is felmerült. Vajon lett volna így is villantás?emma 121.) Azon kevesek közé tartozik, akiket ugyanabban az évben (1994) a legjobb női mellékszereplő (Apám nevében) és a legjobb női főszereplő (Napok romjai) kategóriában is Oscar-díjra jelöltek.

Emma Thompson kutyafürdetőnek állt

22.) Azért vállalt szerepet a Harry Potterben, hogy a lányát elkápráztassa, egyébként Emma Watsonnak is április 15-én van a születésnapja.

23.) 5 olyan filmben is szerepelt, melyet a legjobb filmnek járó Oscarra jelöltek (Szellem a házban, Apám nevében, Napok romja, Értelem és érzelem, Egy lányról).emma24.) Kilencedszer jelölték Golden Globe-díjra a Talk Show című filmért, bár nem nyert, de így is van neki belőle kettő.

25.) Interjúk során soha nem fél nevetni és nem akar túl komolynak látszani. Itt arról is mesél, hogyan tüntették ki a Buckingham-palotában tüntették a Brit Birodalom Rendjével. A lovagi cím női megfelelője, vagyis a Dame előnevet kapta, a kitüntetést pedig Vilmos herceg adta át neki.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Őszintén és viccesen összegezve az idei Oscar-jelölt filmek
Következő cikk Házi készítésű filmes járművek, közte még Taki bácsi Ladája is