Zac Efronnal a Föld körül – kritika


zach efron kZac Efronnal a Föld körül (Down to Earth with Zac Efron), amerikai dokumentumfilm-minisorozat, narrátor: Zac Efron, 1 évad, 8 epizód, 2020.

A klímaváltozás és maga a környezetvédelem is kiemelten fontos téma napjainkban, ráadásul javában dübörög a műanyagmentes július is, így megnéztük a Netflix még 2020-ban készített nyolcrészes minisorozatát, a nemrég Emmy-díjra jelölt Zac Efronnal a Föld körült (Down to Earth with Zac Efron), amely inkább sikerült szórakoztatóra, mint tudományosra, de ezt mégsem bánjuk.

A Netflixen egyre több a környezetvédelemmel foglalkozó, saját gyártású dokumentumfilm vagy sorozat, elég, ha csak a David Attenborough fémjelzésével futó A mi bolygónk-ra (Our Planet), az Egy élet a bolygónkonra (A Life on Our Planet), vagy A fenntartható halászat valódi arca című alkotásra (Seaspiracy) gondolunk – és akkor még csak a közelmúltba nyúltunk vissza. Na, valahol ezek között, 2020-ban jött ki a Zac Efronnal a Föld körül is, amely sajátos megvilágításban kíván foglalkozni ezzel az igencsak fontos topikkal.zac efron anna kendrickA képlet egyszerű volt (vagy legalábbis annak tűnt): a készítők a saját bevallásuk szerint is valaki olyat kerestek, akinek segítségével sok emberhez eljuthat az általuk közvetíteni kívánt üzenet, valaki olyat, aki miatt sokan megnézik majd a szériát, és valljuk be, a sok hölgy szívét megdobogtató Zac Efron bizony ilyen figura. Ő mellé társul barátja, az egészség- és superfood-guru Darin Olien, és ők ketten (kiegészülve természetesen egy nem éppen kisméretű stábbal) bejárják a világot, hogy megnézzék, miként lehetne ezt-azt, jó pár régóta alkalmazott emberi tevékenységet egy kicsit fenntarthatóbban csinálni.
Bárhová is megy párosunk (merthogy minden részben máshol járnak), igyekeznek tematizálni a helyszíneket, azaz egy adott helyen egy adott környezeti témára próbálnak fókuszálni: Izlandon például a megújuló energiaforrásokon van a hangsúly, Puerto Rico-ban a klímaváltozás és az általa generált szélsőséges időjárási körülmények elleni védekezés kapja a főszerepet, Costa Rica-n a teljes öngazdálkodás és a helyi alapanyagok fontossága a fővonal, míg Szardínia szigetén a hosszú élet titkát igyekeznek kideríteni főhőseink (az összes topikot nem lőnénk le, de mindegyik izgalmas a maga módján).zac efronÉs teszik mindezt rendkívül szórakoztatóan. Aki egy Attenborough-féle, tudományosan tűpontos dokura, esetleg természetfilmre számít, az csalódni fog. Aki ellenben azt várja, hogy két, egymással remek kémiát teremtő, folyamatosan viccelődő srác elmegy különböző országokba, ahol megismerkednek helyiekkel, bepillantanak a mindennapjaikba, és közben olyan lehetőségeket tárnak elénk, amelyekkel jobbá tehető a kis bolygónk, az nagyjából elégedetten fog felállni az okostévéje/laptopja elől. Mert persze, van itt termékelhelyezés (nem is kis mértékben), illetve következetlenség (elég arra gondolni, amikor Zac egy epizóddal a műanyaghulladékokról való narrálás után szívószállal issza a műanyagpoharas jegeskávét – ne már, hogy a stábban nem volt senki, akinek ne jutott volna eszébe, hogy ezt nem kéne), de a Down to Earth összességében működik.
Ha a Seaspiracy esetében azt kifogásoltuk, hogy hiába jó az üzenet, ha nem jó annak átadása, itt ezen a ponton egy szavunk sem lehet: az egész sorozat nagyon befogadható, a részek nem túl hosszúak, nem árasztanak el minket egy tonnányi adattal, a fontos dolgokat viszont mind megtudjuk. A producerek igyekeztek személyessé is tenni az egészet, ami az utolsó részre csúcsosodik ki, ami még inkább azt eredményezi, hogy Zac és Darin duóját jó lesz nézni. Ez pedig a szó szoros és átvitt értelmében is igaz: a fényképezés hibátlan, a lassítások jól el vannak találva, technikailag sem érheti szó a ház elejét.zac efron 3Ami miatt esetleg hiányérzetünk lehet, az az, hogy hiába kapunk rengeteg infót például arról, hogy hogyan tesznek Párizsban azért, hogy a városban bárki tiszta ivóvízhez juthasson az utcán, méghozzá ingyen, ez leginkább csak a politikai döntéshozókra helyezhet nyomást, mi, hétköznapi emberek csak elvétve találunk olyan példát, amit át tudunk ültetni a mindennapjainkba. Ennek ellenére látszik, hogy a készítőket sem hagyta érintetlenül a dolog, hiszen Darint egy erdőtűz miatt személyes tragédia is éri (szerencsére személyi sérülés nem történik), míg Zac a sorozatban még a legtöbb esetben zöldfülűként érdeklődik, és minden újdonság a számára, azóta viszont – közösségimédia-felületeinek tanúsága szerint – több ízben is szerepet vállalt önkéntesként környezetvédelmi akciókban. Sőt, nemrég a hangját adta a Save Ralph című, animációs kisfilmhez is, amely a kozmetikai állatkísérletek beszüntetésére hívja fel a figyelmet.

És végső soron a Zac Efronnal a Föld körül is egy figyelemfelhívás. Figyelemfelhívás, olyan dolgokra, amiket természetesnek veszünk, pedig másképp is lehetne csinálni azokat. Kevesebb húsfogyasztás, helyi alapanyagok felhasználása, műanyagszemét csökkentése, ivóvízzel való takarékosság, zöldfelületek kialakítása – mind olyan témák, amelyek 2020-ban is égetően fontosak voltak, 2021-ben pedig hatványozottan azok. Zac pedig nagyon jól hozza meg a kedvünket ahhoz, hogy figyeljünk oda a minket körülvevő és a globális környezetre is (ráadásul már készül a 2. évad is).10 8

Forrás: filmnow.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Itt van Dobó Kata 2. rendezésének, az "év legvarázslatosabb filmjének" előzetese
Következő cikk Kedves kém - kritika