Amikor Sting énekelt emlékezetes és kevésbé emlékezetes filmekben, sorozatokban


stingMa 70 éves Sting azaz Gordon Matthew Thomas Sumner, akire ha ránézel, rögtön hallod a hangját, és persze azt is eltökéled, szeretnéd majd így tartani magad ebben a korban. Az, hogy tizenhatszoros Grammy-díjas és több mint 100 millió lemezt adott el, még ez sem tükrözi eléggé, mennyire fontos zenész, milyen kiváló énekes és dalszövegíró. Számos hangszeren játszik (gitár, basszusgitárt, zongora, bőgő, mandolin, szaxofon, pánsíp, lantot, de jól zongorázik és harmonikázik is). Aktivistaként szintén sokat hozzátett az elmúlt évtizedekhez. Dalaiért négyszer jelölték Oscarra, színészi feltűnései is mindig izgalmasak (Dűne, Frankenstein menyasszonya, Viharos hétfő, Münchausen báró, A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, a Mézengúz animációban még művésznevét is kiparodizálta) voltak. Imád sakkozni, motorozni, a Newcastle Unitednak drukkol, a jóga kiemelt helyen a napi rutinjában. Látszik, hogy a helyén van, és addig jó míg velünk! Jó egészséget!

Most olyan dalokat szedtünk elő emlékezetes és kevésbé emlékezetes filmekből, sorozatokból, a Léon, a profitól a Las Vegas, végállomáson át a Kate és Leopoldig, amiket Sting írt vagy csak adott elő, és ezáltal többek lettek ezek a mozik, sorozatok.

Amikor először hallottuk a Leon, a profi végén a “Shape of My Heart”-ját sírtunk, mint a záporeső. Működött a katarzis.

Mikor még Nicolas Cage könnyeket csalt a szemünkbe a a vásznon a Las Vegas, végállomásban, na az volt Mike Figgis rendező nagy pillanata, Elisabeth Shue szexin tündökölt… és szerencsére Sting is hozzátette egyedi tálentumát. Az “Angel Eyes” a kedvenc, de azért a “My One & Only Love”-ot is idetesszük.

A Halálos fegyver 3. részéhez is összeállt egy zseniális mesterhármas: Sting-Eric Clapton-Michael Kamen.

Az 1993-as A három testőr is már gyorsan távolodó filmes emlék, de a mozihoz, aminek szintén Michael Kamen komponálta a zenéjét, íródott egy dal is, és ennek ürügyén 3 karcos hangú énekes: Bryan Adams, Rod Stewart, Sting egyesült.

A 2001-es Kate és Leopold című romantikus semmiség, ahol Hugh Jackman az akkor még szerethető külsejű Meg Ryant bolondította magába. A filmet joggal nyelte el az idő futóhomokja, de ez az Oscar-jelölt Sting nóta még ma is hallgatható.

A vörös bolygó… hát mit szépítsünk,  elég vacak film. A pozitívumok közé tartozik, hogy a soundtrack-jére felkerült A Thousand Years nóta.

A Hideghegyben (2003) hallható “You Will Be My Ain True Love”-ot Oscarra is jelölték, a számot Sting írta, de hangban inkább csak kísérte Alison Krauss előadását.

Amikor a The Police és Henry Mancini zsenialitása találkozott egy érdekes remixben, ez indította a Maffiózók 3. évadát anno.

Az Every Breath You Take örökzöld darab (a Puff Daddy átirat is nagyot ment:) szól is mindenhol, még a South Park és a Derrick sorozatban is szerepelt.:)

Amikor egy Sting “csak” újra elénekelt egy világsikert az 1999-es Thomas Crown-ügy remake-jében.

Nem ez volt Sting legjobb dala élete során, inkább csak érdekes visszakacsintani rá, hogy Stallone és Wesley Snipes 1993-as találkozójához, A pusztítóhoz követte el ezt:

A Roxanne is az a nóta, amit még a The Police zenakarával vitt sikerre, aztán tengernyi filmben sorozatban dolgozták fel. Eddie Murphy is elkövette a 48 órában:

A Moulin Rouge-ban viszont felejthetetlen ez az átirat:

akkor már legyen itt az originál:

Az 1995-ös Sabrina remake és előbb ugrik be a Harrison Ford rajongóknak, mint az átlagnézőknek, de abban is hallatta hangját.

Hiába rendezte Ridley Scott, hiába játszott benne Jeff Bridges a Tomboló szél még a videotékákban sem írt le nagy kört, viszont helyett kapott benne Sting Valparaiso című nótája, ami meg olyan szép.

…és még két agyonhasznált, megunhatatlan, örökzöld Sting világsláger, amit nem tudtunk már összeszámolni, hány helyen használtak fel mozgóképben.

+ mert ezek annyira menők, amikor a Vasember vagyis Rober Downey Jr. dalol Stinggel, nem szép angol szavakat használni a szép magyar nyelvben, de ez coolság a köbön. Az egyik Ally McBeal sorozatban, a másik élő koncerten:

Küldjetek Ti is, mert ez csak egy pár személyes kedvenc!

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Tom Hardy és Andy Serkis válaszol a netezők kérdéseire
Következő cikk Will Smith megpróbál mindenkinek mindent megválaszolni