70 éves a szeretnivaló John Goodman, a legjobb alakításai, videók, fotók, mesél karrierjéről


john goodman 001A ma 70 éves John Goodman zseniális fickó, remek színész megannyi emlékezetes alakítással minden műfajban megállja a helyét. Filmográfiája tekintélyes (szégyen, hogy sosem jelölték Oscarra), de senki ne érezze magát kényelmetlenül, amiért egyetlen fiatalkori szerepe nem jut az eszébe. 23 évesen döntötte el, hogy színészkedni fog, ekkor költözött Missouriból New Yorkba. Pincérkedéssel kereste a pénzt, majd éveken át színdarabokban szerepelt és rengeteg reklámban tűnt fel.

31 éves volt, mikor első filmje, A szökés – Eddie Macon futása a mozikba került, ebben egy kisebb szerepet kapott Kirk Douglas, John Schneider és a többi nagy név mellett. Nnem sokkal később összeismerkedett a Coen fivérekkel, akiknek az egyik legmegbízhatóbb színésze lett. Nem meglepő azután, hogy az első találkozójukon, egy szereplőválogatáson konkrétan félórán át bohóckodtak és nevettek együtt.john goodmanAz 1988-ban indult Roseanne sorozat Dan Connerjeként már főszerep várta. A 9 évad Golden Globe-ot (az egyetlent) és megannyi jelölést hozott számára. A sorozat két évtized szünet után 2018-ban egy évadra visszatért. Azóta is fáradhatatlanul játszik, időnként akár évi 6-7 filmet is bevállalva. Csak 2017-ben feltűnt a Kong: Koponya-szigetben, a Volt egyszer egy Venice-ben, az Atomszőke, a Transformers: Az utolsó lovagban és a Valerian és az ezer bolygó városában. Jelenleg Az erényes Gemstone-ék és a Connerék vígjátékszériákban látható.

65 évesen megkapta végre a csillagát is, persze Dude is megtisztelte méghozzá a legendás kardigánjában.csillag
E
z remek nosztalgiázás volt!

20 éves A nagy Lebowski és Bridges, Goodman, Buscemi újra összeültek

john goodman

 

és akkor az emlékezetesebb szerepeiből a teljesség igénye nélkül:

A nagy Lebowski (1998)

Minden idők talán legjobb „füves komédiájában” a harcias vietnami veterán, a címszereplő jó barátját alakító Goodman színészi játékpalettája igen széles skálán mozog. Walter Sobchak számára látszólag az egész világ egy nagy ellenség, de ha kell, helyén van a szíve, valójában egy mély érzésű fickó, igaz barát a bajban.

Hollywoodi lidércnyomás (1991)

Ebben a filmben a főszereplő, John Turturro mellé csapódva alakít nagyot. A Hollywoodba érkező, egyébként nem is rossz drámaíró, Barton Fink képtelen megszülni élete fő művét, vergődésében hűséges társra lel szállodai szomszédjában, Charlie Meadows-ban.

Szörny Rt. (2001)

Animációs filmről lévén szó, a hangját élvezhetjük, vagyis csak azok, akik eredeti nyelven is letudták ezt a nagyszerű mozit. Az egyetemi éveket letudva a félelmetes külsejű, de csupaszív szőrmók a hiperaktív, gülüszemű Mike Wasowskival (Billy Crystal) az oldalán indul éjszakai bevetésre. Abszolút rá íródott a szerep, nem csoda, hogy James P. Sullivan hangjaként a 2013-as folytatásban (előzményben) is visszatért.

Az Argo-akció (2012)

A megtörtént eseményt feldolgozó filmben a rendező-főszereplő Ben Affleck jobb kezeként a hátországból segíti a túszmentő akciót.

Kényszerleszállás (2012)

Az alkoholista és drogfüggő pilóta fejre áll, de ezzel most kivételesen megmenti utasai életét. Denzel Washingtont a kórházi kezelés és az ügy kivizsgálásának idejére legjobb cimborája, Harling Mays látja el a napi betevővel. Hiszen rajta van a listán.

A Flinstone család (1994)

Vannak kedvenc rajzfilmek, amiket vétek megfilmesíteni. A Frédit alakító Goodman lehet az egyik oka annak, hogy nem égették el az összes kópiát.

Érzéki csalódás (2001)

A húszas évei elején járó Liv Tyler egyszerre több pasit szédít, köztük a magányos nyomozót, Dehlinget is. Dehling eredetileg a munkáját végezné, de őt is végérvényesen a bűvkörébe vonja a szépséges Jewel.

Letaszítva (1998)

Goodman ismét bebizonyítja, hogy a központi figura mellett mennyire megállja a helyét a filmekben. Amikor a Denzel Washington alakította Hobbes nyomozó egy természetfeletti ügy csapdájába kerül, társa, Jonesy mindvégig ott van mellette.

A némafilmes (2011)

Ebben a díjakat halmozó, fekete-fehér alkotásban a producert alakító Goodman az, aki felhívja az ünnepelt némafilmes figyelmét arra, hogy a siker napjai meg vannak számlálva, a hangosfilm hamarosan utat tör magának. Választékbővítésnek.

Llewyn Davis világa (2013)

Goodman a címadó főszereplővel (Oscar Isaac) együtt utazó Roland Turner jazz zenészt alakítja. Kicsi, de emlékezetes szerep, kedves gesztus a Coen tesóktól.

Arizónai ördögfióka (1987)

Első alkalommal láthattuk őt a Coen testvérek filmjében. A gyerekrablós moziban Goodman a szeszélyes rablót, Gale-t alakítja, akivel a főszereplő Nicolas Cage egy börtönben ült. Felbukkanása az addiginál is nagyobb zűrt okoz.

A szerelem tengere (1989)

Al Pacino és Ellen Barkin kettőse mellett talán már nem is emlékszünk rá, pedig ő alakítja Sherman nyomozót, nem is rosszul.

Arachnophobia – Pókiszony (1990)

Az álmos kaliforniai kisvárost gyilkos pókok támadják meg. Goodman egy rendíthetetlen rovarirtót alakít, aki nem ismer félelmet és nem létezik számára lehetetlen küldetés. Csak érdekességként, az általa leölt pók hangját burgonyacsipsz összetörésével érték el az effektfelelősök.

Ó, testvér, merre visz az utad? (2000)

A gazdasági világválság sújtotta Délen megszökik három rab a börtönből. Szökés közben rengeteg kalandban van részük. Goodmant a félszemű biblia ügynök, Gig Dan Teague szerepében láthatjuk.

Cloverfield Lane 10. (2016)

Howard, az ex-haditengerész a világ végén lakik, ahol az összeesküvés elméleteknek és a világvége forgatókönyveknek szenteli az idejét. A közelben autóbalesetet szenvedő Michelle egy pincében tér magához, Howard azt állítja, megmentette az életét, a külvilág immáron lakhatatlan, Földünket űrlények foglalták el. Az utolsó pillanatig titokban tartott projekt az év egyik meglepetésfilmje volt még úgy is, hogy sokak (beleértve engem is) szerint kár volt a 2008-as mobiltelefonos Cloverfielddel összekapcsolni. A siker elsősorban Goodman szuggesztív alakításának köszönhető.

goodman
Nagyjából ők is így gondolták:

john goodman k 2
és ahogyan ő látt a karrierjét:

és pár évvel később újraértékelt:

John Goodman mesél a karrierjéről és a nevetve született barátságról a Coen tesókkal

john goodman 1
Azért számtalan filmben kijött a béketűréséből, de az életben csak szeretni lehet:

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (439.)
Következő cikk Itorah – játékteszt