Kiváló színészek, akiket sosem jelöltek Oscarra, pedig megérdemelnék


2016-ban sajnos véget ért az „Oscart Leónak” mozgalom és megszűntek a fergeteges mémek, amik abból születtek, hogy az Amerikai Filmakadémia nem ismerte el díjjal DiCaprio tehetségét. De rajta kívül is több olyan színész van, aki még jelölve sem volt a díjra, pedig számtalanszor bizonyította már a tehetségét. A listánkra főleg amerikai színészek kerültek, de kommentekben jöhetnek a további nevek is, az egyetlen feltétel, hogy ma is élő színész legyen, akit sosem jelöltek Oscarra.

Donald Sutherland és Martin Sheen

Kezdjük a két legendás névvel: se Donald Sutherland, se Martin Sheen nem láthatta a nevét még a jelöltek között. Sutherland olyan Oscar-díjas filmekben játszott, mint a MASH (5 jelölés, 1 Oscar), a Klute (2 jelölés, 1 Oscar), az Átlagemberek (6 jelölés, 4 Oscar), ő volt Fellini Casanovájának a címszereplője is (2 jelölés, 1 Oscar), de felvehették volna a jelöltlistára a Ne nézz vissza! című filmben nyújtott alakításáért is. Nem lehet tehát mondani, hogy ne kerülgetné a díj, de az ő neve mögé mégsem került oda sosem az „Oscarra-jelölt” kifejezés. Jó aztán 201-ban csak eljött a kompenzálás, de ez nem ugyanaz, mintha egy konkrét szerepért kapott volna akadémiai elismerést, vagy legalább jelölték volna.

Martin Sheen is kiváló filmekben játszott, amiket az Akadémia is nagyra tartott és díjazott. A legismertebb talán az Apokalipszis most!, ami 8 jelölést is begyűjtött, de az akkor 40 éves színész kimaradt az elismerésből. Nagyot alakított a Sivár vidékben, míg a The Subject Was Roses-ban két színésztársa is eljutott a jelölésig, de ő nem. Persze kárpótolhatta Az elnök emberei tévésorozat nagy sikere és az ott begyűjtött díjak, de biztosan senki nem háborogna, ha végre Oscarra is jelölnék a mindig megbízhatóan, magas színvonalon teljesítő színészt.

Steve Buscemi

Szintén nem kell bizonyítgatni Steve Buscemi tehetségét és Oscarra érdemes alakításait. A Kutyaszorítóban Mr. Pink fantasztikus szerepe simán megért volna egy jelölést, de az is, ahogy a Fargo-ban játszott, vagy ahogy sztoikus nyugalommal vette tudomásul A nagy Lebowskiban, hogy folyton le van ugatva. A Tétova tinédzserekben is jól hozta a fura figura alakját, és még egy pedofil szerepet is kiválóan keltett életre a Fegyencjáratban. Érthetetlen, miért nincs még Oscar-jelölése.

John Turturro és John Goodman

A Coen testvérek univerzumából nemcsak Busceminek nincs Oscar-jelölése, hanem John Turturro és John Goodman sem részesült még ebben az elismerésben. Turturro a Hollywoodi lidércnyomásért vagy a Kvíz Show c. filmért igazán begyűjthetett volna legalább egy jelölést, de igazából bármelyik alakítása annyira kiforrott és kifinomult, hogy senki nem vitatná, érdemes-e a díjra.

John Goodman A nagy Lebowskiban és a már említett Hollywoodi lidércnyomásban is emlékezetesen alakította a szerepét, de a Cloverfield Lane 10-ért is sorra kapta tavaly a kisebb díjakat, az Oscar viszont elkerülte.

Ewan McGregor

Mióta a Trainspotting kezdő képsorában eszelősen belevigyorgott a kamerába, tudni lehetett, hogy Ewan McGregor sokáig el fog minket bűvölni a filmvászonról. A Moulin Rouge, a Szellemíró, a Kezdők és a Nagy Hal is profitált a tehetségéből, jelölésig mégsem jutott eddig. Persze az előző színészekkel ellentétben ő még viszonylag fiatal, és nem lenne meglepetés, ha végre egyszer látnánk a jelöltek között.

Colin Farrell

Colin Farrell is fiatal még, és begyűjtheti a jelöléseit, ráadásul neki voltak nagy mellényúlásai is, amit talán nehezen felejt az Akadémia. Viszont az utóbbi időkben sorra bizonyítja, hogy nemcsak egy szépfiú Írországból, hanem tehetséges is (Erőszakik, A hét pszichopata és a Si-cu, A homár), Oscar-jelölésig még nem sikerült elérnie.

Jeff Goldblum

Jeff Goldblumot már csak azért is jelölni kellene, ahogy önmagát alakítja. Még a csapnivaló filmekben is zseniális jelenség, de A légyért mindenképpen ott lett volna a helye a jelöltek között. Érdekesség, hogy van Oscar-jelölése, de nem színész kategóriában, hanem egy rövidfilm rendezéséért kapta.

Guy Pearce

Guy Pearce olyan filmekben bizonyította tehetségét, mint a Priscilla, a sivatag királynőjének kalandjai, a Szigorúan bizalmas vagy a Memento. Csak ez a három film bizonyítja, mennyiféle szerepben megállja a helyét, de az Akadémia valahogy még nem figyelt fel rá.

David Thewlis

David Thewlis-ról is régóta tudjuk, mennyire jó színész, már 30 évesen megkapta a Mezítelenül főszerepéért Cannes-ban a legjobb színész díját, a Teljes napfogyatkozásban is kiválóan játszott DiCaprio partnereként. Évről évre bizonyítja tehetségét, nem csodálkoznánk, ha egyszer „Lupin professzor” is beszerezne egy Oscar-jelölést végre.

Biztosan lehetne még folytatni a listát, kommentben várjuk, Ti kiknél hiányoljátok nagyon az Oscar-jelölést.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Barry Seal: A beszállító - kritika
Következő cikk You Were Never Really Here előzetes - Joaquin Phoenix ismét megőrül