75 éves Kevin Kline, ötvennél is több érdekesség róla


kevin kline1947. október 24-én született az Oscar- és háromszoros Tony-díjas Kevin Kline régi vágású színpadi színészként hódította meg a mozit. Bő 40 éves pályafutása alatt lehetett volna Batman, a szakma generációja legtehetségesebbjének tartja. Ha vígjátékban bukkan fel többnyire bajszot növeszt, a szerepeket illetően pedig annyira válogatós, hogy hamar ráaggatták a Kevin “Decline” (Visszautasító Kevin) gúnynevet. A neves nap alkalmából 50 is több érdekességet szedtünk össze az ír származású, a közönség által kedvelt fickóról.

kevin kline k1. A színész teljes neve Kevin Delaney Kline.

2. Pályafutása során a színházi Oscarként is emlegetett Tony-díjból hármat is nyert. Az elsőt 1978-ban, az On the Twentieth Century darabért, a másodikat 1981-ben a Penzance kalózaiért, majd 2017-ben a Present Laughterért.

3. 1970-ben végzett az Indiana Egyetemen, beszéd és színház szakon.

4. 1975-ben találkozott Steven Spielberg rendezővel, hogy Matt Hooper szerepéről tárgyaljanak a Cápa film kapcsán, a találkozó után Spielberg végül Richard Dreyfuss mellett döntött.

5. Eddig három olyan film volt, ahol kettős szerepben bukkant fel. Ezek a Dave (1993), a Fészkes fenevadak (1997) és a Wild Wild West – Vadiúj vadnyugat (1999).

6. Kevin Kline a New York City-ben tanulta a színházi mesterséget, ahol a híres Michael Howard keze alatt sajátította el a színpadon való szereplés fortélyait.

7. A mozi előtt a kicsit tévézett a Search for Tomorrow című szappanoperában és a The Time of Your Life teledrámában villant fel.

8. 1989 óta Phoebe Cates színésznő a felesége, akitől két gyereke született (Owen és Greta).

9. Roger Ebert kritikus szúrta ki, hogy Kline, ha vígjátékban bukkan fel, mindig bajszot hord, ha viszont drámában jelenik meg, frissen borotvált az arca (A Boldogító nemben mondjuk pont nem így volt:).

10. 1989-ben nyerte el a Legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, A hal neve: Wanda című komédiában nyújtott alakításáért.

11. Ötször jelölték Golden Globe-díjra, de egyszer sem nyerte el.

12. 1976 óta szerepel tévében és mozivásznon (bár a Search of Tomorrow tévésorozatban már játszott 4 évesen).

13. 1989-ben felajánlották neki Bruce Wayne/Batman szerepét a Tim Burton rendezte képregényadaptációban, amit elutasított, így Michael Keaton kaphatta meg.

14. A 2001-ben bemutatott Jóban-rosszban című dráma/komédiában feleségével és két gyermekével családként jelennek meg.

15. 2003-ban elnyerte a Drama Desk-díjat a IV. Henrik Broadway darabjában játszott Falstaff szerepéért.

16. Kevin Kline St. Louisban született 1947-ben.

17. Az apja klasszikus zeneszerető és amatőr operaénekes volt, aki az 1940-es évek elején nyitotta meg The Record Bart, ami a legnagyobb játék és hanglemezbolt volt St. Louisban.

18. Az apja családjának tulajdonában volt a Kline’s Inc. nevű áruházlánc.

19. A színész anyja katolikus vallását követi.

57fe240569a89b7f1ee33f12ded10d5720. Az Indiana Egyetemen eredetileg klasszikus zongoristaként kezdte.

21. Középiskolája, a Saint Louise Priory, 1997-ben új auditóriumát egykori diákjáról nevezte el, aki ezt követően előadásokat is tartott itt.

22. A színházba akkor szeretett bele, amikor egyetemista hallgatóként csatlakozott a Vest Pocket Players színházi társulathoz.

23. 1972-ben csatlakozott a Julliard-féle diplomások csoportjához, beleértve Patti Lupone-t és David Ogden Stiers-t és közösen létrehozták a City Center Acting Company-t, John Houseman égisze alatt. A Társaság az USA-t járva Shakespeare darabokat és más klasszikus alkotásokat adtak elő a The Robber Bridegroom zenekarral közösen, amely hamarosan Amerika legnépszerűbb mozgó repertoár színházává vált.

24. Az Oscar– Drama Desk és az 5 Golden Globe-díj mellett megkapta még a Gotham-díjat, a Hasty Pudding Theatricals Az év embere-díját, a St. Louis International Film Festival Életműdíját, 2 Bafta-díjat (A hal neve: Wanda; Sophie választása), Emmy-díjat (Cyrano de Bergerac)

25. A St. Louise hírességek sétányán csillaga van.

26. 2003-ban az American Theatre hallhatatlanjai közé választotta Kline-t.

27. A filmvilágban széles körben nagy tehetségnek tartják. A Newsday azt írta róla, hogy Kline “generációjának egyik legtehetségesebb és legsokoldalúbb amerikai színésze”.

78e6595843de1be1f4aabc5d4df570bd28. 2004. decemberében Kline a Hollywood Boulevardon található Hírességek sétányán 2272. tagként kapott csillagot.

29. 2008-ban elnyerte a Screen Actors Guild-díjat, a Kenneth Branagh rendezte Ahogy tetszik című, 2006 óta játszott színdarab filmváltozatában nyújtott alakításáért, ami az HBO-n debütált.

30. Az 1970-es években kapcsolatban élt Patti LuPone színésznővel.

31. Miután fiánál, Owennél cukorbetegséget diagnosztizáltak, Kline aktív tagja lett a Juvenile Diabetes Research Foundation szervezetnek. 2004 novemberében Meryl Streep az alapítvány nevében átnyújtotta neki az Év humanitáriusa díjat, a szervezet érdekében végzett önkéntes erőfeszítéseiért.

32. 2006-ban alapították meg a Kevin Kline-díjat, melyet profi színházi színészek kaphatnak meg St. Louisban, igen sokféle kategóriában, mint például a legjobb színész és színésznő, koreográfia és eredeti darab. Az első díjátadó rendezvény 2006. március 20-án volt.

33. Az 1980-as és 90-es évek elején több filmet is készített Lawrence Kasdan rendezővel. Ezek A nagy borzongás, a Silverado, a Grand Kanyon, a Szeretlek holtodiglan és a Francia csók.

34. Kevin Kline gúnyneve a szakmában Kevin “Decline” (Visszautasító Kevin), ugyanis annyira válogatós a szerepeit illetően, hogy sokak szerint ez a “finnyássága” már hátráltatja a karrierjét.

35. Három testvére van: Chris, Alex és Kate Kline May.

36. Leendőbeli feleségével, Phoebe Cates-cel A nagy borzongás (1983) meghallgatásán találkozott először. Cates helyett végül Meg Tilly kapta a szerepet. Bár elsőre biztosan elkeseredett, hosszútávon mégis jobban járt. 33 éve házasok, két gyermekük született.kevin kline37. Kline folyékonyan beszél franciául.

38. Apja németországi zsidó családból származott, míg anyja ír katolikus családból.

39. Első gyermeke, Owen Joseph Kline 1991-ben született, már 43 éves korában, majd Greta 3 évvel később.kevin kline gyerekei40. A Csak szexre kellesz című filmben Ashton Kutcher apját alakítja, akivel ugyanolyan magasak.

41. A Végzetes vonzerő (1987) Dan Gallagher szerepére sokáig esélyes volt, végül Michael Douglas ütötte ki a nyeregből.

42. Egyike azon kevés színészeknek, akit Arnold Schwarzenegger és Harrison Ford mellett meghallgattak a Jumanji (1995) Allan Parish szerepére. Azóta persze tudjuk, hogy Robin Williams volt a tökéletes választás.

43. “Szerintem minden amerikai színész filmsztár akar lenni. Én soha sem akartam bugyuta mozikat készíteni, filmet akartam csinálni. Megfogadtam, hogy soha nem fogok kereskedelmi csatornákra szappanoperát csinálni.” – nyilatkozta a Kline a szakmáról. Viszont két moziban is alakított híres hollywoodi filmsztárt, Douglas Fairbanks-t (Chaplin) és Errol Flynn-t (Robin Hood végnapjai).

44. Munkája kapcsán sosem érzett még elégedettséget, minden szerepét követően kritikus. Azt mondja magáról, hogy megvan benne a zsidó bűntudat és az ír szégyen, ami egy pokoli dolog.

2751341e3beeac2034819bd6fbe4263f45. Nővére producerként vált ismertté.

46. Sztárok, akikkel karrierje során együtt szerepelt: Susan Sarandon, Mary Elizabeth Mastrantonio, Harvey Keitel, Danny Aiello, Alan Rickman Meryl Streep, Peter MacNicol, Meg Ryan, Timothy Hutton, Jean Reno, Ashton Kutcher, Natalie Portman, John Kleese, Jamie Lee Curtis, Sigourney Weaver, Frank Langella, Ben Kingsley, Matt Dillon, Joan Cusack, Tom Selleck, Hayden Christensen, Kristin Scott Thomas, Ian Somerhalder, Scott Bakula, Jena Malone, Mary Steenburgen, John Pankow, Will Smith, Salma Hayek, Kenneth Branagh, Joan Allen, Sigourney Weaver, Elijah Wood, Christina Ricci, Tobey Maguire, David Krumholtz, Robert Downey Jr., Moira Kelly, Milla Jovovich, Dan Aykroyd, Marisa Tomei, Penelope Ann Miller, Anthony Hopkins, Danny Glover, Steve Martin, Mary-Louise Parker, Alfre Woodard, Jeremy Sisto, Glenn Close, William Hurt, Jeff Goldblum, Kevin Costner, Danny Glover, John Cleese, Tracey Ullman, William Hurt, River Phoenix, Keanu Reeves, Heather Graham, Mary Elizabeth Mastrantonio, Kevin Spacey , Forest Whitaker.

47. 2000-ben az American Film Institue szervezete A hal neve:Wanda című filmjét felhelyezte a minden idők 100 legviccesebb amerikai vígjátékainak listájára (a 21. helyen végzett).

48. 1983-ban a Penzance kalózai színházi darab filmváltozatában is eljátszotta a kalózok királyát.

49. A New York Times színjátszó kritikusa, Frank Rich a színjátszás “The American Olivier”-nek (Laurence Olivier Oscar-és Golden Globe-díjas angol színész után) nevezte.

50. Többször dolgozott együtt Danny Gloverrel (Grand Canyon; Silverado), William Hurttel (A nagy borzongás; Szeretlek holtodiglan), John Cleese-vel (A hal neve: Wanda; Silverado), Mary Elizabeth Mastrantonioval (Szorul a hurok; Consenting Adult), és két filmet készített Sigourney Weaverrel (Dave; Jégvihar).kline51. Első filmes szerepét 1982-ben kapta, pont Meryl Streep oldalán a Sophie választása című filmben. Streep Oscar-díjat kapott, Kline-t Golden Globe-díjra és BAFTA-díjra jelölték bemutatkozásként. 33 évvel később a Dübörög a szívben játszottak újra együtt.

52. Legutóbb a The Good House című moziban harmadszor (Dave, Jégvihar) játszott Sigourney Weaver partnereként.

53. Nagyon várjuk a Disclaimer minisorozatot vele, amit Alfonso Cuarón rendez és olyan partnerei lesznek, mint Cate Blanchett és Sacha Baron Cohen.

54. Most fejezte be a The Diary című mozit, amit Jackie Chan rendezett és írt (de nem játszik benne), ráadásul romantikus dráma…hát nagyon várjuk.:)

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (454.)
Következő cikk Az 1899 trailere megvett minket, bár eleve bízunk a Sötétség alkotóiban