88 dolog a 88 éves Woody Allenről


woody allen 85 001“Nem hiszek a túlvilágban, így aztán kicsit sem érdekel, hogy filmrendezőként, vagy pedofilként emlékeznek majd rám, vagy teljesen elfelejtenek. Csak annyit kérek, hogy a hamvaimat egy patika közelében szórják szét.”

88 éve szorong, analizál kedvenc neurotikusunk, e “kerengő elmeosztály lakója”, Woody Allen író, rendező, forgatókönyvíró és színész. Azt hiszem, erre mondják, hogy született filmes. A kisstílű, sutyerák, pancser, pitiáner bűnözők, stricik, prostik, bukmékerek éppúgy filmjei világát képezik, mint New York felső középosztályának zsibbadtan unatkozó, életből felmentett elitje.
Woody Allen maradék nélkül osztható három karakterrel: Virgil Starkwell, Alvy Singer és Danny Rose. Örök múzsája Manhattan, ami mindig a legjobbat hozta ki belőle.
Filmklasszikusokat írt gyakorlatilag a Central Park és az Upper East Side közt. 50 éve megy szembe Hollywooddal, mégis mindenki szeretne legalább egyszer vele dolgozni. 87 érdekes, vagy érdektelen tény a Woody-univerzumból, amivel most megpróbálunk rácáfolni arra a tévhitre, miszerint ” Woody Allennel kapcsolatban nincsenek izgalmas sztorik.”woody allen kiemelt1. Allan Stewart Konigsberg papírforma szerint 1935. december 1-én született egy bronxi kórházban. Valójában november 30-án éjfél előtt érkezett.

2. Apja volt minden, csak akasztott ember nem. Biliárdtermet üzemeltetett, taxizott, a Brooklyn Dodgersnél szedte a labdát, két meccs közt bukmékerkedett, vagy maffiózók kétes lóversenyügyeit intézte.

woody allen 13. Apai nagyapja egy kávés cég utazó ügynökeként szép vagyonra tett szert, amit leginkább mozikba fektetett.

4. Gyerekkorában bűvészmutatványokkal és kártyatrükkökkel múlatta az idejét, zsebpénzét pókerral szerzett pénzzel egészítette ki. Sokáig komolyan úgy gondolta, ebből fog megélni.

5. Notorius iskolakerülő volt, általában múzeumokban és a Midwood moziban várta meg, míg pár sarokkal arrébb kicsengetnek.woody6. A mozi iránti rajongását Rita nevű unokatestvérének köszönheti, aki minden filmre magával vitte.

7. Utált olvasni, kimaradtak a klasszikusok is, szerény könyvtára képregényekre korlátozódott.

8. 7 évesen járt először Manhattanben, ahol apjának egy bukit kellett kifizetnie. Annyira hatása alá került a városnak, hogy már akkor eldöntötte, itt fog élni.

9. Az iskolában a beceneve Vörös volt, a hajszíne miatt.

10. Rajongott Bob Hope rádióműsoráért, amit persze iskolaidőben adtak. Így került a lázmérő gyakran a radiátorra.

11. Nem csak a helyi baseballcsapat kettes védője, de sikeres futó és kosaras is volt.

12. 14 évesen bűvészként lépett először közönség elé, 2 dollárt kapott érte.

13. Az első poénját egy lopott Underwood írógépen írta, amit az apja 1 dollár 50 centért vett egy homályos üzlet hátsó raktárában.woody allen14. Már gyerekként rádióműsoroknak és stand up fellépőknek írt szövegeket. Első vicce saját neve alatt a Daily Mirrorban jelent meg.

15. Earl Wilson rovatában megjelent vicce volt számára a belépő a stand up világába. A poénok nem fizettek, viszont a neve bekerült a Broadway összes újságjába.

16. A Woody Allen művésznevet 16 éves kora óta használja.

17. Az ’50-es évek végén már Bob Hopenak írt szövegeket.

18.  Gyermekkora óta klarinétozik, minden nap gyakorol.

19. A New Yorki Egyetemen a főtárgya a film volt, de az első filmes vizsgáján elkaszálták.

20. Szinte minden tárgyból elhasalt, az egyetemre ritkán járt be, a dékáni bizottság páros lábbal rúgta ki. “Megkérdezték, mihez akarok kezdeni az életemmel. Azt feleltem, fajom nem létező lelkiismeretét fogom kikalapálni lelkem kovácsműhelyében, hogy megtudjam, lehet-e nagy tételben műanyagból is gyártani. Egymásra néztek és azt javasolták, keressek fel egy pszichológust.”

21. Kedvenc könyve a Zabhegyező.

22. 16 éves korában vett egy hordozható Olympia írógépet, azóta mindent azon gépel. Szalagot még most sem tud benne cserélni.

23. Messziről elkerül minden elektromos szerkentyűt. Nincs órája, esernyője, fényképezőgépe, számítógépe, szövegszerkesztője.woody allen24. Első és egyben utolsó autója egy 1951-es lenyitható tetejű Plymouth volt.
“Túl gyorsan vezettem. Ott kanyarodtam be a sarkon, ahol nem volt sarok. Rükvercben nem tudtam parkolni. […] Nem volt türelmem a forgalomhoz, ki akartam szállni a Plymouthból, hogy örökre ott hagyjam a bedugult utcán.” Egy életre lemondott az autóvezetésről.

25. A katonasági behívót a következő orvosi leletekkel szerette volna megúszni: lúdtalp, asztma, rövidlátás, epehólyag, allergia, gerincferdülés, kizáródott sérv, fagyottváll-szindróma, tériszony, Alice Csodaországban-szindróma, de mindet elutasították. Végül egy pszichológus szakvéleménye mentette meg a besorozástól, aki csak ennyit írt a kartonjára: “Rágja a körmét.”

26. Kétszer követtek el öngyilkosságot a közvetlen közelében. Első alkalommal a szomszéd bérház egy férfi lakója ugrott ki az ablakon. Másodszor, a Fifth Avenuei lakásában a szomszéd hölgy csúsztatott be egy levelet az ajtaján: “Kiugrottam az ablakon, hívják a rendőrséget!”

27. Belépési fóbiában szenved. Ha meghívják valahová, igyekszik korábban érkezni, hogy ő legyen az első.

28. Nem kedveli a nagy partikat sem, Sidney Lumet estélyén például az ablakon át akart észrevétlen távozni.

29. Élete nagy szerelme és második felesége Louise Lasser színésznő volt, hosszú évekig róla szóltak filmjei, többek közt az Annie Hall is.woody allen louise lassar30. Első filmjében (Mi újság, cicamica?) már olyan színészekkel dolgozhatott, mint Romy Schneider, Peter O’Toole, Ursula Andress, a film egyik producere Warren Beatty volt.

31. A Casino Royale forgatása idején készült A piszkos tizenkettő is, Woody Allen egy londoni játékbarlangban hajnalig tartó pókerpartikon Charles Bronson, Lee Marvin és Telly Savalas társaságában kopasztotta a népet. Egy városi legenda szerint John Huston azért bólintott rá a szerepre, mert ezzel átvállalták a szerencsejáték-tartozásait.

32. Virgil Starkwell (Fogd a pénzt és fuss!) olyannyira az ő karaktere volt, hogy Virgil születésnapját december 1-re tette.

33. A film egyes jeleneteit a San Quentin állami börtönben forgatták, közel 100 rab vállalt statiszta szerepet.

34. Londonban Roman Polanski és Sharon Tate társaságában nézhette végig, amint Muhammad Ali a hatodik menetben padlóra küldte Henry Coopert.

35. A Játszd újra, Sam! Diane Keaton és Woody Allen első közös filmje. A rendező Herbert Ross volt, Woody csak a forgatókönyvét írta.woody allen dina keaton36. A Szerelem és halál-t Budapesten és Pilisborosjenőn is forgatták. A lovas kaszkadőrök magyarok voltak. Woody Allen kizárólag Amerikából hozott előre csomagolt ételeket és palackozott italokat fogyasztott.

37. Az Annie Hall eredeti címe Anhedonia (boldogságra képtelen ember) lett volna, felmerült a Sweethearts és az Alvy and Annie is, végül Diane Keaton eredeti családneve (Hall) mellett döntöttek.

38. Annie filmbéli szülőhelye Chippewa Falls, egy valóban létező wisconsini település, Woody korábbi szerelmének, Louise Lassernek a szülőfaluja.

39. Amikor a Filmakadémia az Annie Hallért a legjobb rendező és forgatókönyvírónak járó Oscar-díjjal jutalmazta, akkor sem jelent meg a díjátadón, csak másnap reggel értesült róla a Timesból.

40. A Belső terek az első valóban erős drámája, amely mellőzött minden humort.

41. Első fekete-fehér filmje a Manhattan, hatalmas közönségsikert aratott. Neki viszont olyannyira nem tetszett, hogy felajánlotta a United Artistsnak, csinál egy másik filmet ingyen, ha ezt megsemmisítik és soha nem mutatják be.woody allen 242. Volt egy rövid kalandja Mariel Hemingway színésznővel is, akinek  egy hétvégi meghívását önző módon csak azért fogadta el, mert vonzotta a tudat, hogy abban a házban ehet, alhat, sétálhat, ahol a színésznő nagyapja, Ernest Hemingway egy reggel belenézett a puskacsőbe. Élete egyik fő szabályát szegte meg ezzel: Soha ne aludj vendégségben senkinél!

Woody Allen Top 5 filmje

43. Diane Keatonnal közös filmjeiben kapcsolatuk már csak baráti volt, egyébként Keaton mindkét húgával viszonya volt.

44. A Zelig név bekerült a szótárakba, mint kellemetlen, tolakodó, levakarhatatlan alak.woody allen45. Egyik nagy példaképéhez, Chaplinhez hasonlóan számtalan filmjét írta és a főszerepet el is játszotta, korai börleszk jellegű mozijaiban (Fogd a pénzt és fuss!, Hétalvó, Banánköztársaság), meg is idézi pár jelenettel.

46. Délután 5 után nem szívesen forgat.

47. Nem nézi meg magát a moziban. Filmjeiből még saját példányai sincsenek.

48.  A Vágy villamosát tartja minden idők legjobb filmjének.

49. A Broadway Danny Rose az egyik személyes kedvence, bár a rajongóknál vegyes fogadtatásban részesült.

50. A Hannah és nővérei forgatókönyvét Pulitzer-díjra akarták előterjeszteni.

51. A rádió aranykorában Diane Keaton és Mia Farrow is szerepel.

52. Az Egy másik asszony című drámában Ingmar Bergman operatőrével, Sven Nykvist-tel dolgozhatott együtt. Bergman nagy hatással volt filmes pályájára.

53. A New York-i történetekben Coppola és Scorsese mellett ő rendezhette meg a harmadik kisfilmet. A stáblistán feltűnik Sofia Coppola is, mint forgatókönyvíró.scorsese woody coppola54. A Férjek és feleségek volt az utolsó filmje Mia Farrow-val. Mia a forgatás alatt találta meg azokat a fotókat, ami kirobbantotta a botrányt.

55. Hillary Clinton az abúzus vádak miatt utasította vissza az elnöki kampányára adományozott pénzt.

56. A Rejtélyes manhattani haláleset az Annie Hall egy kimaradt jelenetének önálló történetté csiszolása.

Amit tudni akartál Woodyról, csak nem volt alkalmad megkérdezni…

57. Sean Penn azonnal rábólintott A világ második legjobb gitárosa főszerepére, amelyet Woody eredetileg Johnny Deppnek szánt.

58. A világ második legjobb gitárosáért Samantha Morton úgy kapott Oscar-jelölést, hogy szerepéből kifolyólag (néma) meg sem szólalt.

59. New Orleans Jazz Band nevű formációjával rendszeresen fellép a manhattani Carlyle Hotelben.

60. Cary Grant New Yorkban egyszer elment meghallgatni egy koncertjét. A műsor után az összes Woody Allen könyvét dedikáltatta vele. “Az is eszembe jutott, hogy talán csak azért íratta alá velem a könyveimet, mert el akarta adni őket az eBayen.”

61. Ő szólalt meg vezérhangyaként a Z,a hangya című animációs filmben. “Évekkel korábban játszottam már spermát, és most, amikor arról beszélgettek, hogy ki volna jó rovarnak, én jutottam eszükbe. […] Amikor legközelebb felkértek, hogy legyek valami kerti kártevő, nemet mondtam. Kezdtem attól félni, hogy beskatulyáznak.”woody allen antz62. Sarah Jessica Parker nagy rajongója Woody Allennek. A Szex és New York egyik jelenetét pár méterre Woody Allen lakásától vették fel. (4.évad 12.rész.)

63. A Jade skorpió átka férfi főszerepét minden színész visszautasította, így kénytelen volt saját maga eljátszani azt.

64. Nem fogad el olyan díjat, aminek feltétele, hogy személyesen vegye át.

65. Egy alkalommal (2002-ben) vett részt az Oscar-gálán. (A szeptember 11-i események miatt).

66. A Match Pointot egyetlen amerikai befektető sem támogatta. Csak azért készülhetett el a film, mert a történetet New Yorkból Londonba ültette át.

67. Az abúzus botrány miatt a filmes szakma zömmel elfordult tőle, néhányan azért kiálltak mellette, többek közt Catherine Deneuve, Jude Law, Pedro Almodóvar, Alec Baldwin, Javier Bardem, Blake Lively, és az életében szereplő nők mindegyike. Ami azért nem kevés.

68. Mia Farrow és második férje, André Previn által örökbefogatott lányát, Soon-Yit vette feleségül, aki 35 évvel fiatalabb nála.

69. Velencében, titokban házasodtak össze. “Az eset a tőzsdére nem gyakorolt nagy hatást, bár a Xanax árfolyama tíz pontot emelkedett.”farrow allen70. Egyetlen éjszakát sem tölt a felesége nélkül.

71. Sosem akart saját gyereket. Két adoptált gyermeket nevel Soon-Yivel, van egy saját gyermeke is Mia Farrowtól, bár Mia szerint Frank Sinatra az apja. Miaval korábban még két gyermeket fogadott örökbe.woody allen soon yi gyerekek72. Königsbergben szobrot emeltek a tiszteletére, pedig sosem járt ott.

73. Oviedo belvárosában is van bronzszobra. A rajongók rendszeresen lelopják róla a szemüveget.

74. Oviedoban Asztúria hercege-díjra terjesztették elő.

75. Egy étteremben találkozott példaképével, Tenessee Williamssel, aki nem győzte dicsérni őt. Visszaemlékezései szerint ő egy értelmes szót sem tudott kinyögni a Mester felé. Úgy gondolja, összetévesztették valakivel.woody allen76. Diane Keatonnal életre szóló barátok maradtak, noha csak rövid ideig éltek együtt, míg Mia Farrow-ról ez nem mondható el, vele 13 évet húzott le.

77. Amikor Rómában járt, Fellini felhívta őt, de rácsapta a kagylót, mert azt hitte, szórakoznak vele. Másnap lenyomozták a hívást, és kiderült, hogy senki sem szórakozott…

Woody Allen összes dadogása

78. Emma Stone tanította meg SMS-t küldeni a Káprázatos holdvilág forgatása alatt.

79. Pályája során 1965 óta csak 5 olyan év volt, amikor nem került Woody Allen film a mozikba.

80. A rajongók szerint a legtökéletesebb szinkronja Kern András, aki több, mint 20 alkalommal kölcsönözte neki a hangját. Woody Allen  egy interjúban azt nyilatkozta: “Megragadó gondolat, hogy valamiféle alteregóm él Magyarországon és tulajdonképpen nagyon szeretnék egyszer találkozni vele.”

81. New Orleans Jazz Band nevű zenekarával Magyarországon is koncertezett 2007-ben.

82.  Truffaut és ő ugyanattól a tanártól vettek nyelvórákat. Állítása szerint nem jutottak tovább a köszönésnél, Truffaut ugyanis angolul, míg ő franciául tanult.

83. Bejáratos volt Hugh Hefner házába is, aki nagyra tartotta a munkásságát. Többször meghívták, hogy aludjon nála. A meghívást sohasem fogadta el.

84. 2017-ben ő adta át Diane Keatonnak az Amerikai Filmintézet Életműdíját.

85. Gyermekkorában mindig olyan penthouseról álmodott, ahol közvetlen a lakásba nyílik a lift. A Fifth Avenue 20.emeletén ez össze is jött. Most az Upper East Side-on él pont szemben azzal a házzal, ahol valamikor Annie Hall lakott.

Woody Allen filmekből összefűztünk tavaly egy mini Woody Allen mozit a vakcina kérdéskörben.

86. Tavaly előtt megírta önéletrajzát úgy, ahogy ő szerette volna.

Woody Allen: Apropó nélkül – könyvkritika

87. Idén Velencében bemutatták az 50. filmjét (Coup de chance). woody alen88. Még arra is volt ideje, hogy Kern Andrásnak megköszönje, hogy 40. éve játssza karakterét a Játszd újra, Sam! darabban és kölcsönzi magyar hangját.

+1
Amikor ellátogatott hozzánk a Kasszandra álma filmje kapcsán, ennyire volt tőlünk a Puskin moziban (2007. december 27.).

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Persona 5 Tactica - játékteszt
Következő cikk Furiosa trailer! Most Anya Taylor-Joy a harag útján, Chris Hemsworth meg gonoszkodik