Christian Bale, Cumberbatch, Gosling dalra fakadnak, ha a film megkívánja


carell bale goslingElképesztő ereje lehet egy jól megválasztott betétdalnak, melyet a főhős ad elő a filmben. Ez az erő pedig abban áll, hogy a nóta elhangzása valamilyen formán a cselekmény része, és nem csupán aláfestője egy jelenetnek. Egy ilyen intermezzóval még egy közepes film is elhiteti veled arra a néhány percre, hogy több mint közepes. Az egészben persze az az igazi extra, ha olyan színészektől halljuk a dalt, akik nem feltétlenül zenei gyakorlottságukról híresek, de legalábbis az adott filmben nincs zenei kötődése az általuk megformált karakternek. A következő válogatás tökéletesen szubjektív és nem rangsorolja a benne szereplő filmrészleteket.

Benedict CumberbatchAugusztus Oklahomában

A Tracy Letts színdarabjából készült drámában Cumberbatch karaktere a család szemében a megtestesült lúzerség. Nyilván ezért is szívet melengető, amikor egy jelenetben dalra fakad. A butuska nóta pedig a háttérben meghúzódó eseményektől válik drámaivá. A jelenet hatásosságát tovább fokozza Julianne Nicholson elképesztően erős jelenléte, illetve az, ahogy Margo Martindale olyan otrombán töri össze az idillt.

Vincent D’Onofrio – Mr. Wonderful

Anthony Minghella romantikus filmje épp az olyan apróságoktól marad benne a vállalható kategóriában, mint például Vincent D’Onofrio éneklős jelenete. Persze a danászás cukiságát növeli Annabella Sciorra hasonlóan civil hangulatú előadásmódja. Na jó, az sem mellékes, hogy D’Onofrio akárhogy is énekel, itt éppen kellemesen férfias, fiatal és slank volt.

Ryan GoslingBlue Valentine

A történetben Gosling karaktere – elmondása szerint – nem igazán tud énekelni. A néző meg azt gondolja, milyen vicces, amikor énekelni tudó színész azt játssza egy filmben, hogy nem tud énekelni. És persze szeretjük azt állítani, hogy az említett úriember jó énekes, csak mert Mickey Mouse Club, meg La La Land meg saját együttes, de ha őszinték akarunk lenni, ő szimplán korrektül énekel.

Azért itt – meg kell hagyni – parádésan parodizál.

Heath Ledger – 10 dolog, amit utálok benned

Mindig fájdalmas nézni egy olyan művész alakítását, aki már nincs közöttünk. Főleg, ha tragikusan fiatalon halt meg. Ledgernek talán az ebben a filmben vállalt szereplése volt az egyetlen igazán súlytalan romantikus mókázása. Persze ezt is színvonalasan oldotta meg, és nem mellékesen remekül énekelt.

Will Ferrell – Felforgatókönyv

Ferrell jellemzően blődli baromságokban szokott szerepet vállalni, ezért is volt üdítő látni a Felforgatókönyvben. Az eredeti alapötlet mellett életszerű érzésekkel operáló film nem csak azért kellemes meglepetés, mert Will Ferrell énekel benne egyet (most mindegy, hogy milyen színvonalon), hanem azért is, mert Maggie Gyllenhaallal hihetetlen, hogy így van, de működőképes párost alkotnak.

Ryan Reynolds – Nászajánlat

Na jó, ez csak azért került bele a válogatásba, mert viccesen vinnyog benne Reynolds, és mert anyukám szereti ezt a jelenetet.

Steve Carell – Dan és a szerelem

Carell persze már többször bizonyította, hogy a bugyuta vígjátékok mellett drámai szerepeket is nyugodtan rábízhatnak, mert biztonsággal megoldja, de hősszerelmes viszonylag ritkán szokott lenni. És bár a Dan és a szerelem című filmben sem pontosan ilyen karaktert kell megformálnia, sokkal inkább amolyan szerencsétlen szerelemre érdemes fazon, és így a történet is inkább a komédia, mint a romantika felé hajlik, azért jó látni, hogy egy ilyen műfajban is lehet drámai ereje egy jelenetnek, ha jól csinálják. Steve Carell pedig jól csinálja.

Patrick Swayze – Ghost

Tudjuk, tudjuk, a Dirty Dancingben énekelt, ráadásul állítólag maga írta a dalt is, de azért a Ghostban mégis csak viccesebben dalolt. Amúgy, ez egy régi Herman’s Hermits dal, a I’m Henry the 8th, ha valaki nem ismerte volna fel.

Christian BaleThe Fighter – A harcos

Ahogy az egész film, úgy konkrétan ez a jelenet is meglehetősen lehangoló, amit fura módon csak erősít a nyálas Bee Gees dal, amit itt Bale prezentál. Ebből a rövidke nyekergésből pont nem tudjuk megállapítani, hogy különben milyen énekes, de ez a részlet iskolapéldája annak, hogy milyen az, amikor a színészi erő ad szárnyakat egy dalnak és nem feltétlenül a tiszta hang.

Jack Nicholson – Lesz ez még így se!

Igen, Jack Nicholson még egy kutya miatt is tud olyan szomorúan énekelni, hogy hajlamos lesz a néző vele sírni.

Kommentben jöhetnek a nektek kedves hasonló zenés jelenetek!

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Ez AZ a gyerekbohóc, aki Krajcárost is megrémisztené
Következő cikk Ha a rajzfilmfigurák emberek lennének