Hang nélkül – kritika


borito 11

Hang nélkül (A Quiet Place), rendező: John Krasinski, szereplők: Emily Blunt, John Krasinski, Noah Jupe, Millicent Simmonds, amerikai thriller, 91 perc, 2018. (16)

Csendkirály

Egyszerűségénél fogva zseniális alapötlet, okos kivitelezés, másfél óra tömény izgalom. Mindez hang nélkül. A CGI mestere, a törés-zúzás mágusa, az IMAX kamerák zsonglőre, a hangeffektusok nagy varázslója, Michael Bay összeszedte rá a pénzt, mert néha neki is kell egy kis csend.

Születéskor felsírunk és halálunkig kommunikálunk, gondolatainkat, érzéseinket megosztjuk másokkal, „hangot adunk” véleményünknek. Minden, ami él és mozog, létezik, működik hangot ad ki, ezek legtöbbjét megszokjuk, van, amit csodálunk és igen, vannak olyan pillanatok is, amikor bármit megadnánk egy kis csendért. Hangutánzó szavainknál kevés dolog fejezi ki jobban nyelvünk árnyaltságát, sokszínűségét… zajos, hangos világban élünk. Mi lenne, ha mindez megszűnne, ha minden hang az életünkbe kerülne? Nincs többé közlekedés, ipar, mezőgazdaság, tömegkommunikáció, csak a csend. Minden mozdulatunkat, tettünket előre meg kell tervezni, miközben suttogva, de leginkább kézjelekkel érintkezünk egymással.

hang nelkul

Egy nap bolygónkat vak, ám igen kifinomult hallású lények árasztják el és elpusztítanak mindenkit, aki zajt kelt. Nem foglalkoznak semmivel, egyszerűen éhesek, vadásznak ránk. Egy családnak valahogy mégis sikerül életben maradnia, egyszerű emberekről van szó, akik megtanultak zajtalanul élni ebben a kegyetlen világban. Úgy tűnik, egyedül vannak, a pincében elrejtett rádió jeleire legalábbis még soha senki nem válaszolt. Fogadjuk el, jelenleg ők az emberiség. Mezítláb járnak a homokkal felszórt földön, suttognak, mutogatnak, és leginkább halat esznek, mert annak elejtése jár a legkisebb zajjal. Egy farmra fészkelik be magukat, ahol az apa a fiát tanítgatja, az anya gyermeket vár, süketnéma lányuk pedig hol itt, hol ott segít. Nagy árat fizettek ezért a látszólagos nyugalomért, a törékeny békességért.hang nelkul 1

 

Dögunalom lenne ezt nézni másfél óráig, de mindig történik valami. A film bátran, ugyanakkor átgondoltan választ a horror eszköztárából, bár a Hang nélkül sokkal inkább egy drámai fordulatokban gazdag pszichotriller. Az egész olyan, mintha magas értelmi szinten álló ősembereket néznénk, akik a barlang biztonságos mélyére húzódva élik az életüket. Kommunikálnak egymással, ismerik, használják és uralják a tüzet, csinosítgatják lakhelyüket, melyet elhagyva – nem alulbecsülve a veszélyt – igyekeznek túljárni a kardfogú tigris eszén. Megvan bennük az a képesség, ami az embert minden és mindenki fölé emelte, ezért is esik nehezünkre elfogadni, hogy elbuktunk az idegenekkel szemben. Nem magányos hősről van szó, nem egy közösségről, vagy olyanokról, akik véletlenül találtak egymásra, hanem egy családról. Zsigeri szinten van jelen az anyai ösztön, a félelem, a féltés, a szülői felelősség, a gyermeki ártatlanság és a tinédzserek lázadó szelleme. John Krasinskit eddig inkább a humoros oldaláról ismertük, de a humor nagyon sokszor a drámából fakad, félelmeinkből, szorongásainkból és igazán akkor jó, ha alapos emberismeret áll mögötte.

Ha már úgyis egy család a főszereplő, miért ne játszhatná az anyát a felesége? Emily Blunt nem az a színésznő, akinek a decemberben érkező Mary Poppins mellett ez ne férne bele az életébe. A valóságban is süketnéma Millicent Simmons második filmszerepében egyszerre harcol saját belső énjével, a szörnyek ellen és apjának szeretetéért. Fogyatékossága látszólag előny ebben a helyzetben, de a film hülye lenne kihagyni azt a ziccert, hogy erre rácáfol. A mi mindennapi problémáink eltörpülnek az ő mindennapi problémáik mellett, hiszen minden csak viszonyítás kérdése. És ugye ott vannak az apró dolgok. A feleség várandós, máris ott mocorog a nézőben a kérdés, hogyan fog szülni, hogyan lehet síri csendben életet adni valakinek és egyáltalán, hogyan jut eszébe valakinek ebben a helyzetben utódokat nemzeni? Ettől szép, ettől működik, amit a Paramount stúdió is felismert, így jöhet majd a folytatása. Ezek után kit érdekel, hogy másfél-két évvel a lények megjelenése után mit keres ott egy megművelt kukoricatábla?

10 9

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Joaquin Phoenix igaz történeten alapuló filmjének új előzetese
Következő cikk Apa és fia Deadpoolost játszik