Elveszett próféciák (Good Omens) 2. évad – kritika


good omensElveszett próféciák (Good Omens), készítő: Douglas Mackinnon, szereplők: David Tennant, Michael Sheen, Jon Hamm, Frances McDormand, Nina Sosanya, Maggie Service, Quelin Sepulveda, Derek Jacobi, brit fantasy sorozat, 50 perc, 2. évad, 6 rész, 2023.

Itt az angyal, hol az angyal

2019-ben nagy sikert aratott és hamar komoly rajongói bázist alakított ki a Sir Terry Pratchett és Neil Gaiman könyvéből készült Elveszett próféciák. Bár eredetileg a folytatást csak maguk között vázolták fel az írók 30 éve, de az első évadot övező szeretetnek köszönhetően megérkezett a második is.

Pár évvel járunk a meghiúsult világvége után. Az Apokalipszis feledésbe merült, a Covid-járvány után is kinyílt a világ, főhőseink pedig bár már nem tartoznak közvetlen a Menny és a Pokol uralma alá, időről-időre megzavarják nyugalmas hétköznapjaikat egykori főnökeik. Így történik, hogy Aziraphale Sohó-beli könyvesboltjának ajtajában egyszer csak megjelenik a teljesen amnéziás (és pucér) Gabriel arkangyal. A különös látogatón túl is egyre több jel mutat arra, hogy kedvenc angyalunk és démonunk, no meg a világ korántsem menekült meg a természetfölöttiek hatalmi játszmáitól.

good omens gabrielEz egy átvezető évad, ha minden jól megy és kellően nagy marad az érdeklődés, az Amazon berendelheti a harmadik és egyben záró szezont is. A cselekményben egyértelmű utalások vannak a folytatásra, de az évad önmagában is működik. Pár új karakter beemelésével jobban elmerülhetünk a Soho világában, egyre többet tudhatunk meg a Menny és Pokol munkahelyi komédiáiról, és persze Crowley és Aziraphale múltjáról, kapcsolatáról és személyiségfejlődéséről is. Többek között fény derül, mikor dolgoztak együtt először kijátszva a főnökeiket, hogyan is fejeződött be az estéjük a német bomba felrobbanása után vagy miért nem szereti Crowley, ha az angyal bűvészkedni próbál.

good omens ninaA színészek még mindig lubickolnak a szerepeikben. David Tennant nem csak a parókái széles skáláját, hanem a tehetségét is megmutatja a bukás előtti angyal őszinte, izgatottságától a bohókás sumér cipész és szülészen át a megtört démonig. A megmutatott jelenetek pedig nem csak a szórakoztatás célját szolgálják. Neil Gaiman patikamérlegen adagolja az összes információmorzsát, hogy a néző értse a szereplők döntései mögött meghúzódó okokat.  Michael Sheent minden egyes óvatos, rajongó tekintete és végtelen optimizmusa miatt is a szívünkbe zárjuk. Ha nem lenne ilyen hihetetlenül kedves és nem értenénk miért teszi, az utolsó cselekedete miatt jogosan számíthatna a népharagra. (Így viszont okoljuk csak a Metatront. A szemét.) Ezután a drámai búcsú után kissé félve is várjuk a folytatást.maggie service

A szemközti kávézó Nina-ja (Nina Sosanya) és a szomszédos lemezbolt Maggie-je (Maggie Service) is remek kiegészítése a csapatnak, ahogyan a Földön először járó Muriel angyal (Quelin Sepulveda) számos vicces szituációba keveredik. A Gabriel új oldalát megmutató Jon Hammről nem is beszélve, miatta sokáig dúdolhatjuk Buddy Holly Everyday című számát.
A sorozat továbbra is remekül ötvözi a humort a komoly témákkal, még ha az előző szezon világméretű kríziseivel szemben most inkább a személyesebb problémákon volt a hangsúly. Alapvetően bármennyit meg tudunk nézni abból, ahogy a világban csetlik-botlik egy rakás természetfeletti lény, akiken az sem segít, ha már hatezer éve teszik ezt az emberek között a Földön. Csakhogy egy remek példát említsünk: különböző ötletek a “Hogyan szeressen egymásba két ember” kérdésre.

Összegeszében ez egy ígéretes folytatás lett, ha nem is tökéletes minden téren, no meg egyeseknek nem lesz ínyére néhány fordulat, de kétségtelenül szórakoztató és tartották a már megszokott minőséget hat részen át. Nagyon várjuk mivel zárja le Neil Gaiman a történetet. Azt ígérte, ha nem is rendelik be a következő évadot, megírja könyvben a véget.8.szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A védelmező 3. – kritika
Következő cikk A hét röhögései (488.)