A 15 legtöbb bevételt hozó mozifilm


Mindenki tudja filmes berkekben, hogy minden idők legnagyobb pénzbevételét anno az Avatar érte el, mellyel hosszú hónapokig bebetonozta magát az első helyre. Ám az eltelt évek alatt emelkedett az amerikai dollár inflációja, így ha a mai árfolyammal számítjuk néhány blockbuster bevételi adatait, nem biztos, hogy Cameron alkotása állna az élen. Jöjjenek a valaha volt legnagyobb mozibevételek (FIGYELEM! Az összegek a nemzetközi piac bevételeit is tartalmazzák!)

15

15. Transformers 3 (Transformers: Dark of the Moon, 2011., rendezte: Michael Bay)

A milliárdos bevételű filmek már a lista 30. helyén elkezdődtek, így csupa olyan „műremek” következik, amik ezt a határt már átlépték. A listánk alján áll kedvenc pirománia- és robbantásszakértőnk harmadik robotos filmje, a nem hivatalosan „A Hold sötétje” alcímmel ellátott epizód, amely a 195 milliós előállítási költségéből majd’ hatszor annyit, 1.123 milliárd dollárt hozott vissza a bemutatása óta, ebből a tizedét, közel 98 milliót a nyitóhétvégén produkálva. Hiába kezd csökkenni részről-részre az amerikai bevétel, a nemzetközi bemutatók szépen felsrófolják a zöldhasúakat a Paramount örömére. Ez az oka, hogy még most sem tud lenyugodni Bay a sorozattal, így nem csoda, hogy még koránt sincs vége a szériának, sőt!

14

14. Amerika Kapitány – Polgárháború (Captain America: Civil War, 2016, r.: Anthony és Joe Russo)

A Marvel első bosszúállója, Steve Rogers legutóbbi kalandja ugyan tavalyi termés, de a nagyszerűen sikerült végeredményhez kétség sem férhet, ez meg is látszik a bevételeken. Nyitóhétvégén 179 millió, azóta 1.153 milliárd összbevételnél tart, így elég sokan megnézték a Kapitány Tony Stark-kal való kakaskodását… ja igen, 250 millióba került a gyártás, így a Russo fivérek meglehetősen jó választásnak bizonyultak a rendezői posztra, így ők rendezhetik a Bosszúállók harmadik részét is.

1313. Minyonok (Minions, 2015, r.: Pierre Coffin)

Már a Gru legelső részében is a kicsi sárga Tic Tac-szökevények alkották a humor legfőbb forrását, ami a másodikban még jobban kibontakozott (ám sajnos a harmadikban vajmi keveset szerepelnek), így nem meglepő, hogy a külön spin-off filmjük megdöbbentő és érthető eredményt könyvelhet el magának. A mindössze 74 millió dolcsiból készült animáció a kezdőhétvégén 115-öt ért el, és eleddig már 1 milliárd 159 milliónál jár, magyarul a 91 perces alkotás minden perce egyenként 12 millió dollárt hozott az Universal Pictures-nek. Eddig. Ebből lesz sok banana!

12

12. Vasember 3 (Iron Man 3, 2013, r.: Shane Black)

Robert Downey Jr.-t az isten is Vasembernek teremtette, ám miután Jon Favreau rendező a második résszel kicsit beégett, így változott a direktor személye, és ez jót tett a franchise-nak… Nagyon is jót. Az egykori Predator-szereplő egy grandiózus blockbustert kanyarított Stark úrfi történetéből, amely a mozipénztáraknál kasszát robbantott: nyitóhétvége 174 millió, idei állás 1,214 milliárd dollár, a film 200 milliós költségvetése így bőven megtérült. Vasember folytatja pályafutását, most a Pókember: Hazatérésben tűnik fel pár jelenet erejéig. Favreau pedig továbbra is Happy Hogan, Stark testőrének szerepében komédiázik.

1111. Halálos Iramban 8 (The Fate of the Furious, 2017, r.: F. Gary Gray)

A rókabőr még mindig jól nyúlik, dacára a színvonalnak, szerencsére a fordulatszámot még tudják növelni, ami sokáig milliónyi dollárt fog hozni a konyhára. Vin Diesel és csapata a negyedik rész óta egyre feljebb szárnyal a box-office listán. Jelenleg épphogy csak lecsúszott a TOP10-ről, de mivel még egy elég frissen bemutatott moziról van szó, előrébb is várható majd a helyezés. Július elején 1 milliárd 238 milliónál jár (ugyan dollár, de forintban is szép lenne); 98 millióval rajtolt, és 250 millióból készült (abból 100 millióba tutira csak a verdák kerültek).

1010. A Szépség És A Szörnyeteg (Beauty and the Beast, 2017, r.: Bill Condon)

Nagy buli Disney-éknél a korábbi rajzfilmjeiket élőszereplős változatba önteni, a Dzsungel könyve sikere után (és a 2019-re dátumozott Oroszlánkirály előtt) nem volt kérdés, hogy Belle történetét is vászonra álmodják majd. A valaha volt egyik legszebb rajzfilm reload-ja – Emma Watson és Luke Evans főszereplésével – ahogy várható volt, tarolt a filmszínházakban. Csupán egy hónappal előzte meg a premier a Fast 8-ét, de már rájuk vert egy kört/helyet, elképesztő 174 milliós nyitóbevételt érve el, amivel már akkor vissza is termelte a 160 milliós rááldozott büdzsét, majd innen meg sem állt 1 milliárd 260 millió dollárral a tizedik helyig. És még itt lesz a DVD-megjelenés is.

99. Jégvarázs (Frozen, 2013, r.: Chris Buck, Jennifer Lee)

Érthetetlen, miért kell ennyit várni a folytatásra? 2013 szenzációja 67 millióval nyitott a pénztáraknál, elvarázsolta a kritikusukat és a közönséget, főleg a gyerkőcöket, két Oscar-díjat bezsebelt, és most itt trónol a TOP 10-ben. Anna és Elza bűbájjal átitatott meséje 1,276 milliárd zöldhasút zsebelt be, és azóta két kisfilmen kívül (az egyiket már bemutatták Partyláz címmel, a másik idén érkezik Olaf-fal, a hóemberrel a főszerepben) nem is hallottunk róla. Ráadásul Jennifer Lee az első női rendező, aki Disney-rajzfilmet készíthetett, és amivel egyből Oscart is kapott, így csoda, hogy másfél évet kellett várni a második rész bejelentésére (Fun fact 2: azt tudtátok, hogy Sven neve eredetileg Thor lett volna?).

88. Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész (Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2, 2011, r.: David Yates)

Daniel Radcliffe nagyon igyekszik, hogy kibújjon a varázslótanonc skatulyájából, a Szarvak, a tavalyi Az ember, aki mindent tudott és az idei Jungle után talán végre sikerül neki. Emma Watson is egyre jobb szerepeket kap (lásd a fenti Szépséget), ám a világszerte hatalmas sikert és elsöprő bevételt hozó franchise még nagyon sokáig meghatározó tényező lesz az életükben. A hat részt (és eleddig egy spin-offot) megélt Harry Potter záró darabja 169 millió dollárral kezdett, 1,341-en áll mostanáig, a 125 millióból forgatott film így már bőven tízszeresét hozta be a stúdiónak.

77. Bosszúállók: Ultron kora (Avengers: Age of Ultron, 2015, r.: Joss Whedon)

Egyénileg két szuperhős már bemutatkozott a listánkon, így várható volt, hogy csapatban is megjelennek. A Marvel talán legnagyobb rajongója/rendezője, Joss Whedon már az előző moziban is bebizonyította, hogy több karakterrel is tud úgy bánni, hogy az nem megy a minőség rovására, amelyet az Ultron korával meg is erősített. A 250 millióból készült Bosszúállók-folytatás 191 millióval kezdte az iramot, majd 23 hét kellett ahhoz, hogy most a hetedik helyen álljon 1,4 milliárd dollárral. Az MCU további filmjei is szépen muzsikálnak, és a jövőre bemutatandó harmadik kaland is várhatóan kasszát fog robbantani. Várjuk!

6

6. Halálos iramban 7 (Furious 7, 2015, r.: James Wan)

A széria főnixszerű feltámadása után mindenkit sokkolt Paul Walker korai halála, és James Wan, a Fűrész és a Démonok között rendezője kapta a feladatot, hogy méltó módon emlékezzen meg Brian karakteréről a hetedik részben. Szinte biztos, hogy ez is közrejátszott abban, hogy a sorozat legnagyobb sikerét érte el a szerény 147 millió dolláros nyitóhétvégével, és két év alatt 1.516 milliárdnál tartson a pénzbevétel. Wan-t sem kellett félteni, rutinos zsenijével hozta az elvárt szintet, és azóta az Aquaman mozit dirigálja.


55. Bosszúállók (Marvel’s The Avengers, 2012, r.: Joss Whedon)

Ez a negyedik szuperhősös alkotás, mely felküzdötte magát a legjobb 15 közé, és végzett közülük a legmagasabban. Öt film után a Bosszúállók zárta le a Marvel 1. fázisát, amely szédítő látvánnyal, szerethető karakterekkel és eszméletlen humorral ajándékozott meg minket. Whedon-t már dicsőítöttük, egy zseni a fickó, de a nagyszerű színészek nélkül sem az lenne a film, amit megismertünk. Megérdemli a helyezést. Az adatok jönnek: 220 milliós büdzséből készült, 207 milliós első hétvége, és eddig 1,518 milliárdot termelt. Szép!


44. Jurassic World (Jurassic World, 2015, r.: Colin Trevorrow)

22 évvel az első, és 14 évvel az utolsó rész után világszerte megdöbbenést keltett egy viszonylag ismeretlen rendező, aki egy méltó folytatást készített John Hammond őslénykalandparkjához. A rengeteg dollárt bezsebelő, és nem kevesebb internetes mémet megihlető dínómozi váratlan sikere és bevétele nemcsak a filmipart, hanem a rajongókat is lenyűgözte. Chris Pratt-nek a bőrmellény legalább annyira jól áll, ahogy Bryce Dallas Howard-nak a magassarkú cipő. A helyezés feltétele: 150 milliós költségvetésből 1,671 milliárd dolcsi, 207 milliós nyitással. Már csak két év, és jön a folytatás, reméljük, nem tolják el. Egyiket sem.

33. Csillagok háborúja VII: Az ébredő Erő (Star Wars VII: The Force Awakens, 2015, r.: George Lucas J.J. Abrams)

Bocsánat a fenti tréfáért. Elérkeztünk a dobogóhoz, ahol már a bűvös 2 milliárd dolláros (545 milliárd forint!!!) álomhatárt átlépő alkotások szerepelnek. A harmadik pozíciót a vér- és rendezőfrissítésen átesett új trilógia nyitódarabja uralja. Abrams a Star Trek-kel már bizonyította, hogy ért az űrfilmekhez, és az Ébredő erővel sem okozott csalódást. Az új szereplőknek világhírt, a filmnek világsikert hozott a direktor úr, amely idén megkapja a folytatást, és reméljük, Luke többet fog szerepelni az ebben látottaknál. Bár 245 millióból készült, ezt már a nyitóhétvégén visszahozta, az elmúlt másfél évben 2,68 millárd dollárt gyűjtött össze. Kárász Robinak pedig köszönjük a spoilert.

22. Titanic (Titanic, 1997, r.: James Cameron)

Minden idők legismertebb szerelmi története több szempontból is tragédiával végződött a vásznon, nem úgy a bevételek szempontjából. James Cameron-t lehet utálni, lehet dícsérni, de a zsenialitásához kétség sem férhet. A Terminátor és A mélység titka megalkotója Leonardo DiCapriót és Kate Winsletet Oscar-díj jelöléséig jutatta, a Titanic-kal pedig letarolta a ’98-as díjátadót 14 jelöléssel és a 11 elnyert szobrocskával; Celine Dion és James Horner szívszaggató dallamaival karöltve örökre bevéste magát a rendezők Pantheonjába. Az 1997-ben rekordösszegű, 200 millióból készült katasztrófafilm csupán csak 28 millióval kezdett a nyitóhétvégén, ám a kritikusi és nézői pozitív fogadtatásnak, na meg az elképesztő, monumentalista látványvilágnak hamar híre ment, így a következő év áprilisáig döbbenetes összegű bevételt termelt, amely azóta is szépen gyarapodik, jelenleg 2 milliárd 187 millió dollárnál (kicsit kevesebb, mint 600 milliárd forint) jár. Köszönjük, Cameron, te vagy a világ ura!

11. Avatar (Avatar, 2009, r.: James Cameron)

Ugyan, ugyan, kis balgák, mit hittetek? Mi is lehetne más egyéb a trónon, mint a 3D műfaj megreformálója, ugyancsak Cameron bácsi tolmácsolásában? Egyöntetű vélemény, hogy a nem túl acélosra sikeredett történetet kompenzálja a brutális látványvilág, aki egyszer is látta 3D-ben az Avatar-t, soha sem fogja elfelejteni: hasonlóan nagyszabású film még nem készült azóta sem, egyedül az Így neveld a sárkányodat című animáció volt közel azonosan élvezhető a 3D szintjén. Sam Worthington, Zoe Saldana és Stephen Lang óriásit alakít a filmben, Cameron kedvenc színésznője, Sigourney „Ripley” Weaver pedig ismét brillírozott. Az indulás, csak úgy, mint a Titanicnál, nem volt valami hatalmas összeg, „mindössze” 77 millióval startolt, ám azóta minden rekordot megdöntve 2 milliárd 788 millió dollárnál jár (bődületes összeg: 758 milliárd forint). Folytatás 2020-ban, és reméljük, a langaléta zseni azért a nemrég bejelentett Terminátor folytatásból is kiveszi (végre) a részét.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Pókember - Hazatérés
Következő cikk Hihetelen, de ez alapján választották Tom Hollandot az új Pókembernek