A tökös Török: 20 érdekesség a 20 éves Blöffről


bloffBlöff (Snatch); rendező: Guy Ritchie; főszereplők: Jason Statham, Stephen Graham, Brad Pitt, Alan Ford, Dennis Farina, Robbie Gee, Lenny James, Ade, Rade Serbedzija, Vinnie Jones, Jason Flemyng, Mike Reid, Benicio Del Toro, Andy Beckwith, Sorcha Cusack, Adam Fogerty, Goldie, Ewen Bremner; brit-amerikai bűnügyi vígjáték; 102 perc; brit premier: 2000. szeptember 1., magyarországi bemutató: 2001. január 11. (16)

A tökös Török: 20 érdekesség a 20 éves Blöffről 

Nemrég emlékeztünk meg a Közönséges bűnözőkről a 25. évforduló kapcsán, most pedig ismét egy olyan szülinapos filmhez érkeztünk, aminek Benicio Del Toro az egyik mellékszereplője. Húsz évvel ezelőtt került bemutatásra a Blöff, aminek láttán akkor azt gondoltuk, hogy Guy Ritchie a legmenőbb rendező a világon. Aztán pár évvel később már máshogy vélekedtünk, de mindez a Blöff kikezdhetetlen státuszán mit sem változtatott. A kerek szülinaphoz illően összeszedtünk 20 érdekességet a filmről.

1.) 1998-ban került a mozikba Guy Ritchie első gengsztervígjátéka, mely magyar forgalmazásban A ravasz, az agy és két füstölgő puskacső címet kapta. A nézők és a kritikák egyaránt imádták, és amikor elkészült a Blöff, mindenki rengeteg párhuzamot vélt felfedezni. A sokszor totális balfékként viselkedő bűnözők, a több szálon mozgó sztori és a gyors vágások ugyanúgy visszatértek, akárcsak bizonyos színészek. Mindkét filmben szerepel Jason Statham, Alan Ford, Jason Flemyng és Vinnie Jones – utóbbi egy jelenetben ugyanúgy csapkodja kocsiajtóval valakinek a fejét, mint A ravasz, az agy…-ban

2.) A Blöffben két párhuzamos szál fut, melyek végül összeérnek: az egyik egy megbundázott illegális bokszmeccset követ, a másik pedig egy lopott gyémántot.

3.) Jason Statham A ravasz az agy… egyik főszereplője volt, a Blöffben pedig már konkrétan ráosztotta Ritchie a főszerepet. Egyik filmben sem bunyózik meg lövöldözik (oké, egyszer odacsap valakinek egy baseball ütővel, de kb. ennyi), éppen ezért kicsit furcsa, hogy pár évvel később akciósztárrá avanzsált, és a mai napig ebben a skatulyában maradt, noha egy-két filmben (A banki meló, Kém) megpróbált kilépni a saját árnyékából.statham guy brad

4.) A Török (Statham) jobbkezét, vagy inkább kétbalkezét, Tommyt alakító Stephen Graham lényegében a film egyik főszereplője, mégsem került fel a film poszterére – a producerek és a stúdióvezetők inkább biztosra mentek, és a nagyobb neveket rakatták a plakátra. Akárcsak Stathamnek, úgy Grahamnek is a Blöff hozta meg az igazi ismertséget: azóta olyan rendezőkkel dolgozott, mint Martin Scorsese (a New York bandái és Az ír című filmekben), vagy Michael Mann (Közellenségek), és blockbusterekben (pl. A Karib-tenger kalózai különböző epizódjaiban) is felbukkant.

5.) Vinnie Jones korábban profi labdarúgó volt és Ritchie filmjei előtt nem rendelkezett színészi tapasztalattal, na és a focipályán se volt az a színészkedős fajta. Sokkal inkább a favágó, hentes jellegű brit focista archetípusát testestesítette meg. Pályafutása során játszott többek között a Wimbledon, a Leeds és a Chelsea csapatában, 9 alkalommal pedig a wales-i válogatott mezét is magára ölthette. Számtalan piros lapot kapott – az egyiket három másodperccel egy becserélése után, ami világrekord. Számtalan pályán kívüli balhéja is akadt: egy alkalommal azért kapott eltiltást, mert közreműködött a brit foci mocskos oldalát bemutató, Soccer’s Hard Men című doksiban. Nem sokkal a Blöff előtt vonult vissza az aktív játéktól, és a forgatásra is állítólag közvetlenül a börtönből érkezett.

6.) Nem Jones volt az egyetlen futballista a szereplőgárdában: egy röpke jelenet erejéig ajtónálló/beengedőként láthatjuk a 73-szoros válogatott, akkor még aktív Sol Campbellt, aki karrierje nagy részét a Tottenhamben és az Arsenalban töltötte – utóbbi csapat színeiben gólt szerzett a 2006-os BL-döntőben.

7.) A ’pikey’ szót nem lehet lefordítani magyarra, egynyelvű szótárakban az ’Irish traveller’ kifejezés van megadva a szinonimájaként. A filmben többször is elhangzik az „I fuckin’ hate pikeys!” mondat, különböző karakterek szájából. 20 évvel ezelőtt még nem igazán volt botrány ebből, de manapság már okozna némi bonyodalmat, ha ennyire pejoratívan beszélnének egy embercsoportról.

8.) Brad Pittnek nagyon tetszett A ravasz, az agy…, és mindenképpen szeretett volna együtt dolgozni Ritchie-vel. Állítólag az eredeti elképzelés szerint Pitt játszotta volna Tommyt, de sehogy sem tudott megbirkózni a cockney akcentussal. Ezután kapta meg a pikey utcai harcos Mickey szerepét, aminek az volt a lényege, hogy senki ne értse meg a beszédét, még a többi szereplő sem. Vannak, akik szerint ez minden idők legrosszabb ír akcentusa, de Pitt kihangsúlyozta, hogy amit hallunk tőle, az valójában paródia.

és Rudolf Péter paródiája se semmi!

“Gyerek izgatja a Gugult!” – filmszinkron

9.) Miután Pitt a pikey szerepét kapta meg, egy kicsit elbizonytalanodott, ugyanis közvetlenül a Blöff előtt játszott egy bunyós filmben, a Harcosok klubjában. De aztán megtetszett neki Mickey karaktere, és annyira beleélte magát a szerepbe, hogy direkt nem tisztálkodott, amíg véget nem ért a forgatás. Mondjuk, ez látszik is rajta a filmben.guy ritchie brad pitt

10.) Bricktop szerepére szóba jött Sean Connery, aki első ismerkedési lépésként megnézte A ravasz, az agy…-at, és ugyan tetszett neki a film, visszalépett a felkéréstől, mondván, hogy a az ő gázsija nagyobb, mint az egész költségvetés. Kár, mert szívesen meghallgattuk volna Conneryt, ahogy a jellegzetes, kicsit selypítős, skót baritonjával elmeséli, hogy hogyan kell valakit szakszerűen feldarabolni és odadobni a disznóknak.bloff11.) Aki figyelmesen nézegeti a stáblistát, az a színészek között talál egy magyar nevet. A Charlie-t alakító Peter Szakacs (az a karakter, aki túl lassan süti Töröknek a kolbászt, és összesen két mondata van a filmben) Erdélyben született Szakács Jenő néven. 1956-ban elhagyta Magyarországot, és Nagy-Britanniába költözött, ahol komoly birkózó-, illetve később birkózóedzői karriert futott be, de ekkor már a Peter vezetéknevet használta.

12.) Akárcsak A ravasz az agy…-ban, úgy a Blöffben is alig van női szereplő. A legjelentősebb közülük Mickey édesanyja, ezenkívül ott van még Doug „The Head” (Mike Reid) két ikerlánya, illetve a fogadóirodában a pultos csaj, akit a két balfék gengszter megpróbál kirabolni. És ennyi.

13.) A ’snatch’ szó igeként azt jelenti, hogy ’kapkod’, ’hirtelen odakap’ – ilyen minőségében használja is az egyik karakter a filmben. Főnévként viszont a női nemi szerv meglehetősen vulgáris szinonimája, így nem is csoda, hogy az amerikaiak egy kicsit meg akarták változtatni a címet, de Snatch’d helyett végül ők is maradtak a Snatch-nél.

14.) Ahogy Ritchie első filmjében, úgy itt is fontos szerepet játszik a zene. A Blöff tele van jobbnál jobb dalokkal, melyek remekül egészítik ki a hozzájuk tartozó jeleneteket. A Stranglers-féle Golden Brownt, az Angel című Massive Attack számot és a Oasis-től a Fuckin’ In The Bushes-t ma már sokan azokkal a képsorokkal azonosítják, amiket a Blöffben aláfestenek.

15.) A filmben szintén elhangzik egy korai Madonna sláger, a Lucky Star. Jones karaktere, Tony meg is jegyzi, hogy mennyire imádja ezt a számot. Állítólag a Blöff költségvetésének jelentős részét elvitte a dal jogdíja, ráadásul kétszer is felcsendül a filmben. Madonna és a nála 10 évvel fiatalabb Ritchie közös gyermeke, Rocco három héttel a Blöff bemutatása előtt született meg (vagyis ő is nemrég töltötte be a második ikszet). Ritchie egy évvel később klipet rendezett Madonnának (What It Feels Like For A Girl), 2002-ben pedig már játékfilmet is (Hullámhegy), de erre majd egy kicsit később visszatérünk.

16.) A Blöff magyarországi bemutatójára 2001 januárjában került sor, de 2000 októberében már látható volt a Titanic Filmfesztiválon.

17.) Ahogy az lényegében minden filmmel előfordul, úgy a Blöffből is kimaradt jó pár jelenet, és ezekben az az érdekes, hogy olyan karakterek találkozását mutatják be, akik a végleges változatban nem futnak össze. Avi (Dennis Farina) ellátogat Bricktophoz (Alan Ford), éskiszúrja, hogy az egy kamu gyémántot akar eladni neki. Tony levizeli Errol (Andy Beckwith) nadrágját, Sol és Vinny (Lennie James & Robbie Gee) elmennek a romatáborba, és üzletelnek Mickeyvel, és Mulletnek (Ewan Bremner) is van még egy jelenete.

18.) Török mindig azzal szívatja Tommyt, hogy azért tart magánál pisztolyt, mert fél, hogy „jönnek a fritzek”. A német szinkronban az eredeti „zee Germans” helyett Statham azt mondja, hogy „der böse Mann”, ami kb. a mumus megfelelője.

19.) Akárcsak A ravasz az agy…-ból, úgy a Blöffből is készült brit tévésorozat-remake. A 2017-ben indult széria rossz kritikákat kapott, és két évad után elmeszelték.

20.) Ahogy arra már a leadben is utaltunk, Guy Ritchie volt az egyik legünnepeltebb rendező az új évezred elején, de aztán a karrierje villámgyorsan kisiklott. 2002-ben filmet rendezett feleségének, Madonnának, akinek a színészi képességei mindig is messze alulmúlták a zenei tehetségét. A Hullámtörés című remake csúfos kudarc lett, és utána Ritchie hiába próbált meg visszatérni a gengszterzsánerhez, az újfent Jason Stathamet főszerepeltető Revolver is bukásnak bizonyult. Valamivel jobban sikerült a 2008-as RockNRolla (magyarul: Spíler!), a két Sherlock Holmes film Robert Downeyval és Jude Law-val pedig meghozta a hollywoodi sikert. Az U.N.C.L.E. embere című kémsztori egyszerűen túl sterilre sikeredett, az Artúr király gazdasági és kritikai szempontból is bukott, az Aladdin után pedig már egy lyukas garast sem adtunk volna emberünk karrierjéért. Ritchie azonban ránk cáfolt, és sikeresen tért vissza idén az Úriemberek című filmmel a gengszterműfajhoz. Ahol most lehorgonyozni látszik: 2021 januárjában érkezik a mozikba a Cash Truck című rendezése, egy 2004-es francia film remake-je, ismét Stathammel a főszerepben.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Jövő héten lesz a 4. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál
Következő cikk 30 fénykép Keanu Reeves többnyire átlagos hétköznapjaiból