A beskatulyázhatatlan Glenn Close, filmek, fotók, érdekességek


glenn close 1 1947. március 19-én született Glenn Close beskatulyázhatatlan, 12 generációra visszamenőleg igazoltan kékvérű ősökkel bír. A Veszedelmes viszonyokat szülés után két hónappal vállalta el, minden jelmezét megtartja forgatás után. 1987-ben a Time magazin címlapján szerepelt Michael Douglas-szel. Óriási Madonna rajongó, kedvenc színésznője: Katharine Hepburn, Mel Gibson anyját játszotta a Hamletben, noha csak 9 évvel idősebb nála…
Ha gonosz akarok lenni, azt mondanám, a Glenn Close filmek azok, amikben nem Meryl Streep szerepel, de legalábbis az egyszeri halandónak talán így a legkönnyebb megjegyeznie. Jó egészséget művésznőnek!

Fotók, videók és megannyi érdekesség a tartalmas karrierjéből.glenn closeGlenn Close Greenwicben (Connecticut) született orvos családba. Nagyapja természettudós volt, apja kórházat működtetett Afrikában, ahol Glenn is éveket töltött (13 és 16 éves kora között a mai Zaire és Svájc között ingázott). Szülőhelyén ugyanabba az elitiskolába járt, ahova Michael Douglas is valamint Paul Giamatti, Jamie Lee Curtis és John F. Kennedy (egészen pontosan ezek az iskolák később egy néven egyesültek.).   12 generációra visszamenőleg igazoltan kékvérű ősökkel bír, ami szerepeiben is gyakran visszaköszön.nagy borzongasPályáját a 70-es évek közepén kezdte televíziózással, később feltűnt a Broadway színpadán is. 1982-ben kapta első filmes szerepét a Garp a szerint világban, amiért Oscar-díjra jelölték. Ezt rögtön továbbiak követték az  1983-as A nagy borzongásért és az 1984-es Őstehetségért.

glenn closeAz 1987-es Végzetes vonzerő már nem csak Oscar-, hanem Golden Globe-jelölést is hozott számára. Debra Winger, Barbara Hershey és Miranda Richardson is elutasították a szerepet. Sharon Stone a meghallgatáson esett ki. Megőrizte azt a kést, amit a filmben használt, ott lóg a konyhájában.close

1994-ben belebújt Norma Desmond karakterébe az Alkony sugárút Broadway változatában, elsöprő sikert aratott. Akkorát, hogy aztán újra elővették a darabot és ismét hatalmas közönség előtt játsszák.

glenn close 1Az 1988-as Veszedelmes viszonyokért kapta meg ötödik Oscar-jelölését, aminek szerepét szülése után két hónappal vállalta el. Le a kalappal!glenn close 2

glenn closeglenn 1

Az 1991-es Feleség kerestetik (Sarah nem szép és magas címmel is) Golden Globe- és Primetime Emmy-jelölést jelentett számára. A nagy sikerre való tekintettel a tévéfilm két folytatást ért meg (A szél ellenében, A tél vége). Azt se felejtsük el, hogy 1991-ben játszott a Szabó István rendezte a Találkozás Vénusszal című moziban.close szabo istvanEzeket az alakításokat a könnyedebb műfaj követte, 1996-ban a 101 kiskutyában és a Támad a Mars!-ban láthattuk, 2000-ben pedig a 102 kiskutyában. Szörnyella de Frásszal ellentétben nagy kutyabarát, na nem a bundájuk miatt szereti őket, saját kutyás témájú blogja is van (Fetchdog.com).

glenn close 1További műfaji változatosságot jelentett az 1996-os A gonosz csábítása pszichothriller és az 1997-es Az elnök különgépe akciófilm.
A 2003-as Az oroszlán télen televíziós történelmi drámáért elnyerte a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-díjat (2005) és Primetime Emmyre is jelölték. A filmet nem mellesleg Magyarországon forgatták.

Glenn Close mesél szerepeiről, Oscart nem, de tehetséget kapott az élettől

A 2002-2008 között futó Kemény zsaruk akciósorozatban nyújtott alakításáért 2006-ban elnyerte a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-díjat.

A 2007 és 2012 között forgatott A hatalom hálójában krimisorozatban szinte minden évadában jelölték vagy díjazták.glenn close star
A hatodik Oscar-jelölését a 2011-es Albert Nobbsért érdemelte ki, melyet sokan élete legjobbjaként tartanak számon. Legutóbbi, 1988-as jelölése óta 23 év telt el.

A 2007-es Estében Koltai Lajos rendezte őt.glennSzámtalan mozi- és tévéfilmben láthattuk még, de animációs filmekhez is kölcsönözte hangját (Pinokkió, PiROSSZka – A jó, a rossz, a farkas, MEGAnagyi, Megint Pirosszka! – Ellenrossz a rossz ellen, de hallhattuk őt a Family Guyban és a Simpson családban is).

A képregények és videójátékok alapján készült filmek sem állnak távol tőle, A galaxis őrzői Nova Pime-ját (a második részben is feltűnik majd) és a Warcraft: A kezdetek Alodiját üdvözölhetjük benne (a stáblistán nem szerepel).glenn close 2Az 1984-es Tarzan, a majmok urában Andie MacDowellnek ő kölcsönözte a hangját, a színésznő erős déli akcentusa miatt. Ugyanebben az évben Oscarra, Tonyra és Emmyre is jelölték, ami nem túl gyakori.

Majdnem játszott a Sebhelyesarcúban, a szerepet végül Michelle Pfeiffer kapta meg.

Harmadik házasságának David Shaw-val 2015-ben lett vége, egyetlen gyermeke Annie Maude Starke két házasság között született John Starke-tól 1988-ban.glenn close 4

Tudtad, hogy:

3 Tony-díjat nyert a Broadway alakításaiért?

Minden jelmezét megtartja a forgatás után?

Glenn nagy Madonna rajongó, az 1993-as turné mindegyik helyszínére követte kedvencét?

1987-ben a Time magazin címlapján szerepelt Michael Douglas-szel?

2009-ban kapott csak csillagot a hollywoodi hírességek sétányán?

Mel Gibson anyját játszotta a Hamletben, de csak kilenc évvel idősebb a színésznél?

Minden filmjében ő maga énekel (már ahol kell)?

A kedvenc színésznője Katharine Hepburn?

Allergiás a dohányra, a 101 kiskutya forgatásán 200 szál herbál cigit szívott el?

Nagy baseball-rajongó, a New York Mets szurkolója.

glenn closeA színésznő maga mondta:

„Gyakran összekevernek Meryl Streeppel, leszámítva az Oscar-estet.”

„Valahányszor azt hallom, hogy valakivel nagyon nehéz, alig várom, hogy együtt dolgozhassunk.”

„A celebség maga a halál, a celebség a legrosszabb dolog, ami egy színésszel csak történhet.”

A 2016-os Kiéhezettek című horrorban is láthattuk Dr. Caroline Caldwell szerepében. 2019-ben hetedszer is jelölték Oscarra A férfi mögött című moziért, ám menetrend szerint nem kapta meg, viszont a 3. Golden Globe-ját igen.

glenn close 3Továbbra sem pihen, 25. éve ő a hangja Mona Simpsonnak, legutóbb Ron Howard rendezte a Hillbilly Elegy-ben, ami elvileg novemberben kerül a mozikba. Arról nem is beszélve, hogy a Sunset Boulevard musicalból készülő filmváltozatban természetesen is ő alakítja majd Norma Desmondot.close 12021-ben sikerülhet neki ugyanazért a filmért  Oscar (8.) és Arany Málna-jelölést kapnia, ilyen még nem volt a filmtörténelemben.

Vidéki ballada az amerikai álomról – kritika

glenn close 4
glenn closeTovábbi sikeres munkát és termékeny éveket kívánunk még a Művésznőnek!

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Project Warlock – játékteszt
Következő cikk Hans Zimmer az Oscar-jelölt Dűne filmzenéjének izgalmas születéséről mesél