Emlékezetes ikerpárok a filmekben (Két test, egy lélek, Adaptáció, Dupla dinamit…)


ikrek 1A Három egyforma idegen doku apropóján előkerestünk emlékezetes ikerpárokat filmekben, tévésorozatokban, ahol az ikerpárokat többnyire ugyanaz a színész alakította. Persze sokunknak Schwarzenegger és Devito az egyik legismertebb ikerpár a vásznon.

Dupla dinamit (Double Impact, 1991)

Ha már újra dübörög a 90’-es évek ez Jean-Claude Van Damme legkiválóbb filmje a JCVD után és ez a mérhetetlenül buta, de igazán vérbeli tv filmes akciófilm szinte minden idegvégződésünket leköti, hiszen kizárólag lábbal tiporják az ellent és a közelharcok körül csak úgy szikrázik a levegő, na meg a mellizom. Alex és Chad kalandja csak 5,5-ös IMDB-n, de ez minket (és őket sem) érdekli hiszen mi sem lehet tökéletesebb, ha nem egy Jean-Claude Van Damme-unk van, hanem rögtön kettő.

Két test, egy lélek (Dead Ringers, 1988)

David Cronenberg zsenialitása abban rejlik, hogy a szürrealitást szinte bármilyen műfajba bele tudja szőni, így az óriásit játszó Jeremy Irons rögtön két szerepben tűnik fel a borzongatóan romantikus drámában, ahol a két testvér mindent megoszt egymással, a szerelmet, a bánatot és a nő iránti őrületet is. A rendezőhöz méltóan maga a testvérkapcsolat is kicsit betegesen szorosabb a megszokottnál, a vizuális abszurditás pedig még mindig hatásos.

tumblr m5q8lmYjKT1qlcru4o1 500

Rachel Weisz főszereplésével ezt sorozatban is újragondolták azóta:

Két test, egy lélek – kritika


Star Wars-filmek

Ehhez nem is kell több kiegészítés, mint hogy Luke és Leia elég sok (magyar is) ikerpár és/vagy kisgyerek neve lett a 80-as évek tájékán, majd mostanság is, hogy feltámasztották a szériát. Az apjuk legyőzésén át a meghökkentő vérfertőzős szájra pusziig sok mindenen keresztülmentek a tesók, de ugye a fordított sorrend miatt csak később derülhetett ki, hogy ők valójában ikertestvérek. Nem hiába: kicsi ez a galaxis. Mondjuk elég menő az egyik legklasszabb szupergonosz gyerekinek lenni.

Adaptáció (Adaptation, 2002)

A nagy igazság, miszerint akkor vannak Nicolas Cage-nek jó filmjei, mikor jó a haja is. Ez itt megcáfolódott, hiszen egy író ikerpárról szól, akik rivalizálnak egymással a művészi tehetségüket illetően – na és persze önmagukkal. Igazából ez egy csodás önvallomás Spike Jonze-tól, aki azt hivatott demonstrálni, hogy milyen aljas és kettős egy alkotói válság és hogyan jelenhet meg ez a fizikai valóságban, ahol a sziporkázó én olyan őrült, hogy képtelen betartani a szabályokat, az őrlődő én pedig bár zsenijébe pusztul bele, mégis maradandót képes alkotni.

rs 500x283 150106140253 258ee4e087a9069f8b887715e1180f0a

Tökéletes trükk (The Prestige, 2006) SPOILER!

A titok nyitja sohasem a bűvész varázserejében, hanem leleményességében lakozik. Varázslatos és izgalmas látványfilm Christopher Nolantől, amikor a fekete „batmani” világ előtt még csak pedzegette stílusjegyeit és némi ötletet próbált konstruálni abba a káoszba és mutatványoskodásba, amit összerakott. Nem csak Hugh Jackmant tréfálja meg nagy ellenfele, Christian Bale azzal, hogy minden trükköt ikertestvérével csinált, hanem minket is. Azóta rengeteg fejtegetés született, hogy a nagy alpinista világban talán az is előfordulhatott, hogy nem az ikertestvére, hanem a klónja volt. Akinek pedig ez spoiler volt, sürgősen pótolja ezt a nagyon szórakoztató esti popcorn filmet, nem fog csalódni.

Harry Potter-filmek

A Weasly-ikrek az elsők a listán, akik olyan egypetéjűek, akik a valóságban is léteznek (és nem önmaguk megduplázása). James és Oliver Phelps alakítását inkább korrektül megírt forgatókönyves mókás karakternek nevezném, amolyan comic relief karakterek, akik pusztán azért vannak benne ebben az univerzumban, hogy kompenzálják a sok darkos elemet, amit amúgy a súlyos történetek hordoznak. Nyilván a vége felé már ők sem tudnak a nézők és a szereplők humorérzékére hatni, el is érik saját sorstragédiájukat, de jelenlétünk mindenképp felüdülést hordoz ebben az univerzumban.

giphy

Az ikrek (De Tweeling, 2002)

Nagyon megkapó és sokkal több, mint egy ikres történet ez a szép holland dráma. A második világháborús téma eseményei ellenére nem magáról a harcokról szól, hanem a náci szellemiség abszurditásáról. Egy lány ikerpár kiskorában elszakad egymástól, egyikük Németországban marad, a másik Hollandiába megy. A Hollandiában élő lány egy zsidó fiúba szeret bele, akit követ Németországba, itt újra találkozik ikertestvérével, kitől elborzad, mikor meglátja az átszellemült náci ideológia. Érdekes, megkapó, európaian túlesztétizált jelenetekkel és mély drámával.

A vasálarcos (The Man in the Iron Mask, 1998)

Leonardo DiCaprio igazából már ekkor készült az Oscarra, hiszen egy nagyszabású kosztümös filmben, mely a közismert Koldus és királyfi történetet dolgozta fel, ő lett a főszereplő és rögtön dupla szerepben tündököl. A film maga a klasszikus vasárnap esti műsorújságok hevenyészett programja lett, mégis jó visszagondolni rá és esetleg újranézni, hogy milyen grandiózus történetben szerepeltek a ma is ikonikus sztárok DiCaprio mellet, mint például John Malkovich, Gérard Depardieu és Jeremy Irons.

tumblr n3y01zr5rI1se2y03o1 500

Legenda (Legend, 2015)

Ha valamiben mostanság Tom Hardy nincs benne, akkor az nem létezik. Ő egy olyan popkult vágyorgánummá nőtte ki magát, amitől minden nő (és talán férfi) sikítófrászt kap. Csodás test, duruzsoló morgás és „leszarom” effektus. Azokban a szerepekben brillírozik leginkább, amikor valamilyen bandavezért/bandatagot/maffia közeli egyént játszhat (Peaky Blinders, Tabu), de ez itt sincs másképp, hiszen egyszerre két Tom Hardyt láthatunk, ahogy a nyakukba veszik a londoni alvilágot és uralmuk alá söprik a pornépet és mondjuk meg őszintén: ki ne engedelmeskedne nekik?

giphy

Közösségi háló (The Social Network, 2010)

A Facebook-film anno nagyon tarolt, amiben a Zuckerberg főellenségét jelentő Winklevoss-ikerpárt Armie Hammer egyszemélyben testesítette meg. A film és maga a szerep sem mondható kiemelkedőnek, de mint életrajzi és „bizniszmovie” kicsit jobban teljesített, mint társai. Hammer feltűnésétől pedig bármelyik ikerpár szerepében rögtön viszketni kezdett a tenyerünk, így végülis elérte a célját: a szemtelenül jóképű srác karakteresebb lett, mint egy szimpla biodíszlet.

tumblr ljv6e5bSCm1qapfqco1 500

+1 örök kedvenc:

A Szólíts a neveden és az Ikrek keresztezése röhejesen jól működik


+ Pár ikres film, amit lehet jobb lenne elfelejteni:

Óvóbácsik, Olsen-ikres filmek, Twin Dragons, Apád-anyád idejöjjön (ez azért nem is olyan rossz), Big Business, Jack és Jill, Halálos árnyék

tenor

Ahol csak feltűnnek ikrek, de nem főszereplők:

A Nagy Hal, Ragyogás, Freaks (1932), Mátrix – Újratöltvenagy hal

giphy

matrix ujratoltve

Imádjuk a sorozatokat, így ezeket is meg kell említeni ikres témában:

Rólunk szól, American Horror Story – Freak Show, Jóbarátok, Az ítélet: család, Les Revenants, Bob burgerfalodája, Orphan Black (ahol inkább klónok vannak, de ikrek is szerepelnek benne, nem is kevesen)

giphy

Ha vannak még olyan ikres filmek, sorozatok, akár jók, akár rosszak, amikben feltűnnek ikerpárok, nyugodtan bombázzatok minket címekkel!

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (298.)
Következő cikk A kamaszodó gyereksztárok egy szóval leírták a Stranger Things 3. évadát