Kiváló színészek, akiket sosem jelöltek Oscarra: Donald Sutherland, John Turturro, Steve Buscemi…


oscar jeloles2016-ban sajnos véget ért az „Oscart Leónak” mozgalom és megszűntek a fergeteges mémek, amik abból születtek, hogy az Amerikai Filmakadémia nem ismerte el díjjal DiCaprio tehetségét. De rajta kívül is több olyan színész van, aki még jelölve sem volt a díjra, pedig számtalanszor bizonyította már a tehetségét. A listánkra főleg amerikai színészek kerültek, de kommentekben jöhetnek a további nevek is, az egyetlen feltétel, hogy ma is élő színész legyen, akit sosem jelöltek Oscarra.

Donald Sutherland és Martin Sheen

Kezdjük a két legendás névvel: se Donald Sutherland, se Martin Sheen nem láthatta a nevét még a jelöltek között. Sutherland olyan Oscar-díjas filmekben játszott, mint a MASH (5 jelölés, 1 Oscar), a Klute (2 jelölés, 1 Oscar), az Átlagemberek (6 jelölés, 4 Oscar), ő volt Fellini Casanovájának a címszereplője is (2 jelölés, 1 Oscar), de felvehették volna a jelöltlistára a Ne nézz vissza! című filmben nyújtott alakításáért is. Nem lehet tehát mondani, hogy ne kerülgetné a díj, de az ő neve mögé mégsem került oda sosem az „Oscarra-jelölt” kifejezés. Jó, aztán 2018-ban csak eljött a kompenzálás egy életnyi munkáért, de ez nem ugyanaz, mintha egy konkrét szerepért kapott volna akadémiai elismerést, vagy legalább jelölték volna.

Martin Sheen is kiváló filmekben játszott, amiket az Akadémia is nagyra tartott és díjazott. A legismertebb talán az Apokalipszis most!, ami 8 jelölést is begyűjtött, de az akkor 40 éves színész kimaradt az elismerésből. Nagyot alakított a Sivár vidékben, míg a The Subject Was Roses-ban két színésztársa is eljutott a jelölésig, de ő nem. Persze kárpótolhatta Az elnök emberei tévésorozat nagy sikere és az ott begyűjtött díjak, de biztosan senki nem háborogna, ha végre Oscarra is jelölnék a mindig megbízhatóan, magas színvonalon teljesítő színészt.

Steve Buscemi

Szintén nem kell bizonyítgatni Steve Buscemi tehetségét és Oscarra érdemes alakításait. A Kutyaszorítóban Mr. Pink fantasztikus szerepe simán megért volna egy jelölést, de az is, ahogy a Fargóban játszott, vagy ahogy sztoikus nyugalommal vette tudomásul A nagy Lebowskiban, hogy folyton le van ugatva. A Tétova tinédzserekben is jól hozta a fura figurát, és még egy “kényes” szerepben  is lehetett kedvelni a Fegyencjáratban. Azért azt Scorsese is megérezte, hogy egy sorozatot is simán elvinne a hátán, így a Gengszterkorzó nagyon kijárt neki (legutóbb a Csodatévévők szériában bohóckodott). Érthetetlen, miért nincs még Oscar-jelölése sem.

John Turturro és John Goodman

A Coen testvérek univerzumából nemcsak Busceminek nincs Oscar-jelölése, hanem John Turturro és John Goodman sem részesült még ebben az elismerésben. Turturro a Hollywoodi lidércnyomásért vagy a Kvíz Show-ért igazán begyűjthetett volna legalább egy jelölést, de igazából bármelyik alakítása annyira kiforrott és kifinomult, hogy senki nem vitatná, érdemes-e a díjra, ráadásul sorozatban is bizonyított nem egyszer.

John Goodman A nagy Lebowskiban és a már említett Hollywoodi lidércnyomásban is emlékezetesen alakította a szerepét, de a Cloverfield Lane 10-ért is sorra kapta tavaly a kisebb díjakat, az Oscar viszont elkerülte.

Ewan McGregor

Mióta a Trainspotting kezdő képsorában eszelősen belevigyorgott a kamerába, tudni lehetett, hogy Ewan McGregor sokáig el fog minket bűvölni a filmvászonról. A Moulin Rouge, a Szellemíró, a Kezdők és a Nagy Hal is profitált a tehetségéből, jelölésig mégsem jutott eddig. Persze az előző színészekkel ellentétben ő még fiatalabb (bár már ilyen nosztalgiatalálkozókat tart) , és nem lenne meglepetés, ha végre egyszer látnánk a jelöltek között.

Colin Farrell

Colin Farrell is fiatalabb még, begyűjtheti a jelöléseit, ráadásul neki voltak nagy mellényúlásai is, amit talán nehezen felejt az Akadémia. Viszont az utóbbi időkben sorra bizonyítja, hogy nemcsak egy szépfiú Írországból, hanem tehetséges is (Erőszakik, A hét pszichopata és a Si-cu, A homár, Egy szent szarvas meggyilkolása), de Oscar-jelöléshez kevés volt.

Jeff Goldblum

Jeff Goldblumot már csak azért is jelölni kellene, ahogya önmagát alakítja. Még a csapnivaló filmekben is zseniális jelenség, de A légyért mindenképpen ott lett volna a helye a jelöltek között. Érdekesség, hogy van Oscar-jelölése, de nem színész kategóriában, hanem egy rövidfilm rendezéséért kapta.

Guy Pearce

Guy Pearce olyan filmekben bizonyította tehetségét, mint a Priscilla, a sivatag királynőjének kalandjai, a Szigorúan bizalmas vagy a Memento. Csak ez a három film is bizonyítja, hányféle szerepben megállja a helyét, de az Akadémia valahogy még nem figyelt fel rá.

David Thewlis

David Thewlis-ról is régóta tudjuk, mennyire jó színész, már 30 évesen megkapta a Mezítelenül főszerepéért Cannes-ban a legjobb színész díját, a Teljes napfogyatkozásban is kiválóan játszott DiCaprio partnereként. Évről évre bizonyítja tehetségét, nem csodálkoznánk, ha egyszer „Lupin professzor” is beszerezne egy Oscar-jelölést végre.

Biztosan lehetne még folytatni a listát, kommentben várjuk, Ti kiknél hiányoljátok nagyon az Oscar-jelölést.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Barry Seal: A beszállító - kritika
Következő cikk You Were Never Really Here előzetes - Joaquin Phoenix ismét megőrül