Ó, azok a csodálatos madarak a filmvásznon!


BIG jumboReszket a vászon, mert madárka szállott rá

Hűséges társ, hírnök, végső menedék, a szabadság bátorító jelképe, a vidámság forrása? Kedvenc filmjeink szárnyas szereplői ezerféleképp gazdagíthatják a történetet, és alkalmanként nemcsak a film emberi karakterei, de gondolataink is szárnyra kapnak tőlük. Nézzük, milyen tollakkal ékeskedhetnek a mozik!

A 2011-es Vad évadban Owen Wilson, Jack Black és Steve Martin karakterei az Év legjobb madármegfigyelője címért folytatnak ádáz, ugyanakkor humoros küzdelmet – mi azonban most nem törünk ornitológiai babérokra, tehát nem(csak) a filmben feltűnő madarak fajtájára, hanem a sztoriban és az emberi karakterfejlődésben betöltött szerepére is kíváncsiak voltunk.

drawn raven snow 11

A hírnök: A madarak egyik klasszikus szerepe a „légiposta-szolgálat”: a Trónok harcában hollók, a Gólyákban a – spoiler! – gólyák, a Harry Potter-szériában baglyok hozzák-viszik a híreket – így mi mindig tudjuk, mit csiripelnek a madarak.

storks

A barát: A hűséges hírnökök azonban nemcsak „beosztottai” az embernek, egyes esetekben mély kötődés is kialakul ember s madár között. Ken Loach 1969-es Kes című filmjében Billy egyetlen szeretetteljes és bensőséges kapcsolata az általa felnevelt sólyommal szövődik, Paulie-t is sokan ismerhetik, és a Disney-rajzfilmek sem maradnak el abban, hogy a madarat mint megbízható szövetségest, barátot vagy tanácsadót ábrázolják (Flit, a kolibriPocahontas, a szarvcsőrű madár, Zazu – Oroszlánkirály, Jágó, a papagájAladdin stb.) Hogy mi mindent nyerhet az ember, ha egy ideig madártávlatból szemléli a saját életét, kiderül a Vili, a veréb című magyar rajzfilmből, melyben a mindenkori rosszcsont Paraj Vilmos verébbé változva tanul új dolgokat a világról, magáról, a madarakról és más emberekről.

Aladdin disneyscreencaps.com 4893

A szabadító: A madarak nagyszerű szimbólumai lehetnek valamiféle isteni erőnek, szabadító és oltalmazó hatalomnak (ez a hatalom rossz „szárnyakba” is kerülhet, gondoljunk Hitchcock filmjének nem túl jóindulatú madárkáira). A Gyűrűk Ura-trilógiában a sasok az egyetlen teremtmények, amelyek képesek felvenni a küzdelmet a nazgulokkal, a Harry Potter és a titkok kamrája-részben pedig Fawkes, a főnix segít legyőzni a baziliszkuszt, majd visszahozza Harryt a halálból gyógyító könnyei erejével.harry potter

 

A remény jelképe: „Édes Istenem, változtass madárrá, hogy messze repülhessek, minél messzebbre innét” – Jenny és Forrest imádkoznak ezekkel a szavakkal, amikor a kukoricaföldön próbálnak elrejtőzni Jenny bántalmazó apja elől (Forrest Gump). A madár a szabadság és a boldogság jelképe, ezért számos filmbéli karakter számára a remény utolsó sugarát jelenti. Baglya jelenléte jó néhányszor fordítja vissza Harryt a végső elkeseredés zsákutcájából, az Éhezők viadala fecsegőposzátája pedig egy kétségbeesett társadalom reményét élteti – de Jázmin hercegnő (Aladdin) szabadon engedett galambjai, sőt, még a Csibefutam kotlósai is az elérhető teljességgel kecsegtetnek filmbéli karaktert és mozinézőt egyaránt.

Öröm: A madarak esetlenségük, hangjuk, kedves ártatlanságuk okán a vidámságot is halk szárnyakon csempészik az életünkbe, a moziban így könnyen a humor forrásává is válhatnak. Ez nemcsak azokra a mesékre igaz, melyeknek némi „beütéssel” rendelkező szárnyas főszereplője van (Pulykaland, Rio, Az őrzők legendája stb.): egy-egy jelenet a csapatosan élő madarak „csordaszellemét” figurázza ki (gondoljunk a nem túl éleseszű és a „táp! táp!” rikoltást agyatlanul ismételgető sirályokra a Némo nyomában c. filmben, vagy a madarak kergetésén alapuló frappáns menekülési módszerre, melyet Sean Connerytől tanulunk az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban).

giphy

A pingvin: Elnézést, de muszáj külön kategóriába sorolni őket. Táncoló talpak. Pingvinek vándorlása. Madagaszkár. A pingvineket egyszerűen csak imádjuk.

Mumble Penguin

A szupersztárok: És vannak madarak, akik kultikussá váltak a vásznon. A Gamesradar 30 ilyet gyűjtött egy csokorba, mi a top 5 válogatást mutatjuk nektek:

1. A holló

A madár: fura, de ez egy fekete varjú, amely osztozik a nevén egy Eric-nek nevezett, holtából visszatérő gitárossal A holló c. filmben (1994).

A királyság: A legenda szerint a holló azzal a képességgel rendelkezik, hogy valakinek visszahozza a lelkét a testébe, még a személy halála után is. Pontosan ezt teszi ez a holló is Eric számára, akinek a menyasszonyát drogosok gyilkolták meg. Lassított felvételben még soha nem nézett ki ilyen szépen egyetlen holló sem.

tumblr mkzu8wur4n1s59ijeo1 500

Ha meg kellene sütnünk: Sosem merészelnénk.

2. Kevin, a túzok (Fel!)

A madár: Kevin egy nagytestű szárnyas, amely a himalájai fácán karakterén alapul.

A királyság: Ő egy naaagy, barátságos csipogó, aki örömét leli a szemtelenkedésben (lásd a csokilopó akcióját). Tollai száz színben pompáznak, mintha József színes álomköpenyének fonákja lenne. A neve Kevin, ami, őszintén szólva, a legjobb név, amit szerintünk egy madár valaha kaphat.

9e54aa3630e8665d7794c2382d079e66 650 80

Ha meg kellene sütnünk: Egy hétig etetnénk egy öttagú családot.

3. Sólyomasszony

A madár: Egy elvarázsolt sólyom.

A királyság: Ez a varázslatos sólyom nem csak sólyom, hanem Michelle Pfeiffer madáralakja is. Röviden: Pfeiffer Isabeau-t, egy fiatal nőt játszik, aki beleszeret egy Navarre nevű kapitányba (Rutger Hauer). De a szerelmeseket egy féltékeny püspök elátkozza, hogy Isabeau nappalra sólyommá, és Navarre éjszaka farkassá változik.

fullwidth.e448930d

Ha meg kellene sütnünk: Addig kell megsütni, amíg madár, különben kannibalizmus lenne.

4. A Beatles-keselyűk (A dzsungel könyve)

A madarak: Opportunista, húsevő dögkeselyűk kvartettje.

A királyság: Igen, tényleg a Beatles-ről mintázták őket. Vicces északi akcentus, egy morgós, egy szórakozott, egy társaságkedvelő és egy nagyon vagány frizurás… Ráadásul szeretnek énekelni is egy kicsit.

tumblr lu7n92ajda1qm6oc3o1 500

Ha meg kellene sütnünk: Kétségtelenül nagyon szálkásak és ízetlenek lennének.

5. A fekete hattyú

A madár: A címszereplő fekete hattyú.

A királyság: Nem csak egy egyszerű hattyú: ez a sötét szépség egy balett-táncos és egy madár antropomorf kereszteződése. Emellett nyilvánvalóan a táncos megtört pszichéjének megtestesülése is: azt fejezi ki, hogy a táncos azzá válik, amit el szeretne játszani a színpadon. Lenyűgöző átalakulás.

Ha meg kellene sütnünk: Borzasztó keserű lenne. Legjobb, ha sok fahéjjal és almamártással tálaljuk, ezek valamelyest elfedik az őrület ízét.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A nagy mozis karantén - 100 film egyben
Következő cikk A film rövid története 9. rész