80 éves Christopher Walken, 20 érdekesség, klassz fotók és videók az emlékkönyvéből


walkenÉljen sokáig a 80 éves Christopher Walken! A zseniális karakterszínész, kit nyugtalanító sármja egyfajta titokzatos sötétséggel ruházza fel, tökéletessé téve különcök, pszichopaták és gazemberek megformálására. A hipnotikus tekintetű legenda mégis szabadulna skatulyájától, egyik nagy álma, hogy egyszer egy hétköznapi fickót játszhasson, nagy házzal, kutyával, akitől a gyerekei csak annyit kérdeznek: “Hogy vagy apa?”.walken yVitathatatlan, hogy Walken üde színfoltja Hollywoodnak. Queensből érkezett, még táncoló kisfiúként biztosan nem gondolta, hogy egyszer Oscar-díjat is nyer (A szarvasvadász). Hosszú út vezetett számára idáig, előtte kipróbálta magát oroszlánszelídítőként, hivatásos táncosként egy klubban, visszautasította Han Solo szerepét, leköpte Robert De Nirót… 20 érdekesség és remek fotó a felejthetetlen tekintetű színészről.walken1.) Christopher Walken 1943-ban született Queens-ben, három testvére közül középsőként. Apja pékséget üzemeltetett, aki szerette volna, ha fiai is ezt a szakmát viszik tovább. Szerencsére anyjuk felismerte a tehetségüket és inkább a showbiznisz felé terelgette őket.

3361971 jpg2.) Walken eredeti keresztneve Ronald (barátai és a család csak Ronnie-ként becézte). A Christopher nevet 25 éves korában régi főnöke, Monique Van Vooren színésznőtől kapta, akinek a klubjában táncosként dolgozott. Van Vooren ragaszkodott az álnevek használatához, és a Christopher romantikusabban hangzott, mint a Ronald, így rajta ragadt.walken kid

3.) A későbbiekben Walken többször is fontolóra vette a névváltoztatást. Szóba jött a Jack, a Nick és a Max is. A Max azért is érdekes, ugyanis az Oscar-díjas színész háromszor is belebújhatott azonos nevű karakterek bőrébe: egyszer a James Bond – Halálvágta rosszfiújaként, egyszer a Batman visszatérben, egyszer pedig a Viszlát, gengszter!-ben. A változtatás okát anno a Hollywood Reporternek árulta el: “Utólag jobb lett volna egy rövidebb név, mert amikor látom leírva, pont olyan hosszú, mint egy tehervonat.”.walken lyod

4.) 1953-ban, 10 éves korában Jerry Lewis komikus inspirálta (akinek szerepelt a műsorában), hogy színész legyen belőle. Míg a fiatalkori hajviseletét Elvis Presley-ről mintázta.

christopher walken to play captain hook in peter pan tv series social5.) Walken hatalmas Elvis-rajongó hírében áll, olyannyira, hogy írt egy darabot is, amiben a Királyt játszotta. Sokáig kutatta az életét és halálának körülményeit, több saját elméletet is gyártott példaképének távozását illetően, amiből 1995-ben korlátozott ideig látható – többnyire negatív kritikákkal illetett – előadás született.walken k

6.) Bár már fiatalon táncolni tanult és felbukkant televíziós műsorokban, más szakmákat is kipróbált. 16 évesen a helyi cirkuszban dolgozott egy nyáron keresztül, mint oroszlánszelídítő tanonc. Sheba nevű nagymacskáját úgy említette meg egy interjúban, mint egy nagyon édes kutyát.

a33gxy5 g6QQCA7.) Christopher Walken imádja Tapsi Hapsit, szerinte “annyira okos, annyira vicces, és olyan nagyszerű hozzáállása van, ami New York szellemiségét remekül tükrözi”.

8.) A színész utálja az éttermeket, mivel ott mások is hozzányúlnak az ételéhez. Éppen ezért kiváló szakács hírében áll, 1999-ben még saját főzőműsora is volt a tévében, Cooking with Chris címmel. Kedvenc étele a spagetti és a fagylalt. Állítása szerint volt idő, amikor csak ezt a kettőt ette minden nap.

9.) Walken interneten is szereti megosztani receptjeit, vagyis inkább a barátai publikálják, mivel nem rendelkezik saját számítógéppel és bevallása szerint egyáltalán nem ért a modern technika csodáihoz.

10.) George Lucas második jelöltje volt Han Solo szerepére a Star Warsban, de emellett majdnem megkapta Deckard szerepét a Szárnyas fejvadászban, Jézus szerepét a Krisztus utolsó megkísértésében, Dave Kujan karakterét a Közönséges bűnözőkben, Jack Byrnest az Apádra ütökben és Jack Sparrow bohókás kalózát A Karib-tenger kalózaiban.

walken as solo by rabittooth d45s64411.) Annak ellenére, hogy Walken sokszor alakít erőszakos rosszfiúkat a nagyvásznon, akik előszeretettel  lőnek mindenre, ami csak mozog, a való életben kirázza a hideg a fegyverektől. Ráadásul a nyakkendőt, mint elegáns viseletet is gyűlöli.walken 00212.) Liza Minelli 16. születésnapján Walken Judy Garlanddal táncolt.walken g13.) Walkennek olyan fontos a tánc, hogy minden filmjében igyekszik a karaktereit egyedi tánccal felruházni.

14.) Ezért nem meglepő, hogy több videoklipben is szerepet vállalt. A Fatboy Slim “Weapon Of Choice” című számában saját magát koreografálta, amit teljesen egyedül dolgozott ki. Walken megérte a pénzét, ugyanis a klip 2001-ben 6 MTV-díjat is hazavihetett. Emellett szerepelt 92-ben Madonna “Bad Girl” című számának klipjében is. Erről a művészeti formáról mondta azt, hogy a “táncos nem táncol”.

15.) Karrierjében az áttörést az 1977-es Woody Allen film, az Annie Hall hozta meg, első és egyetlen Oscar-díját a 78-as A szarvasvadászban nyújtott alakításáért kapta – a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában -, ahol Robert De Niro és Meryl Streep voltak a partnerei. Michael Cimino rendező győzte meg a színészt, hogy az egyik jelenetben köpje arcon De Nirót, Walken ezt megtette De Niro pedig, (ahogy az a jelenetben is látszik) teljesen ledöbbent. Ez a legjobbkor jött számára, mivel ekkora már belenyugodott abba, hogy sohasem válhat világhírű sztárrá, szerencsére nem így lett.oscar

16.) Imádja a zombifilmeket, kedvence az 1968-as Az élőhalottak éjszakája. De nem csak nézni szereti őket, nagy vágya, hogy csinálhasson is egyet, amiben ő maga zombiként szerepelne.

tumblr mgy3uiRwoM1s216f7o1 50017.) Christopher Walken 1984 óta minden évben szerepelt legalább egy filmben. Az ImDb adatbázisa szerint jelenleg 139 kreditje van bő 50 évnyi pályafutást követően.

18.) Christopher Walken előszeretettel alkalmazza a Deadpan-t. A komikus megnyilvánulás olyan formája, amelyben a humor az érzelem vagy testbeszéd megváltozása nélkül van jelen, általában monoton vagy csengő hangon előadva, az érzelmek megváltozása nélkül. A szándék és a kiállás, nem pedig az előadásmód a humoros, a fő célja a száraz, ironikus humor megteremtése a helyzetből fakadóan.

19.) Utálja az állatkerteket, egyszerűen szörnyű helynek tartja őket. Persze az állatokat imádja, főleg a macskákat, amikért rajong. A 2001-ben megjelent macskák tartásáról szóló tippeket tartalmazó könyv, a KISS Guide to Cat Care-nek például ő írta az előszavát.

20.) 1969 óta él boldog házasságban Georgianne Walkennel, aki castingigazgatóként többek között dolgozott a Maffiózók (1999) sorozaton is. Gyermekük nincs.

75440241 10
Christopher és felesége, Georgianne Walken

Legutóbb a Különválás sorozatban is remekelt:

walken
És még egy jó tanács a színészlegendától:

A reggelnél nincs is jobb alkalom a filmek megtekintéséhez.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Steel Defier – játékteszt
Következő cikk Fekete madár - kritika