Tíznél is több állatos animációs film az Állatok Világnapjára


Az állatok mindig hálás témái voltak az emberek meséinek. A humán tulajdonságokkal felruházott különböző emlősök, hüllők, madarak, rovarok történeteivel egyszerre el lehet szakadni a mindennapi élettől, miközben görbe tükröt állítunk. 1001 ilyen tanmese látott napvilágot: a tücsök és a hangya, a róka és a holló, a bölcs szamár és még sorolhatnám. Nem csoda, hogy sok filmet készítenek róluk: az állatok aranyosak meganimálva, rengeteg vicces jelenetet lehet rájuk írni tulajdonságaik alapján és általuk sokat tanulhatnak a világról kicsik és nagyok is.

A teljesség igénye nélkül szeretnénk most 10 remek állatos animációs filmet ajánlani mindenkinek az Állatok világnapja alkalmából. A számozás és a sorrend abszolút véletlenszerű.

10. Robin Hood (1973)robin hoodEgy Disney klasszikus, ahol a jól ismert sherwood-i bandita legendáját állatokkal mesélik el. Szerethető és kacagtató történet egy jószívű és ravasz rókáról, Robin Hoodról és társairól. Ráadásul talán ebben a filmben ábrázolják a legbájosabban Marian-t, Robin szerelmét. Könnyed darab a család minden tagjának.

9. A tenger dala (2014)tenger dala

Nem a nagy könyv szerinti állatmese, a fókák és baglyok jelenléte inkább a természet fontosságát hangsúlyozzák. Egy testvérpár próbál hazatérni a tengerhez, a szárazföld belsejéből, miközben mindenféle veszély leselkedik rájuk.
Egészen egyedi grafikájú világot láthatunk, ahol fülbemászó zenével kísérve tudhatunk meg többet önmagunk elfogadásáról, a helyünkről a világban, a haza, család és testvérek szeretetéről, vagy éppen a természet és az emberi világ viszonyáról.

A tenger dala – kritika

8. Micimackó kalandjai (1977)9ZoZXYy

A. Milne klasszikus meséjének Disney feldolgozása. Három történetben láthatjuk a Százholdas Pagony lakóit. Természetesen előkerül a mézevés, de emellett láthatunk árvizet, éhség miatti rossz álmokat („Apacuka fundaluka, fundakávé kamanduka”, hogy féltem én ettől gyerekként…) és megtudhatjuk, milyen nehéz megnevelni egy tigrist.
A magyar szinkron meg fantasztikus: Mikó István (Micimackó), Szacsvay László (Nyuszi), Bács Ferenc (Tigris), Földessy Margit (Malacka), Szabó Ottó (Füles), Verebes István (Bagoly).

7. Mackótestvér (2003)
mackotestverA történet szerint az inuitok a felnőttkorukba lépve totemet kapnak a szellemektől, amely iránymutatást ad az életükre. Kenai fiatal és lázadó, nem elégedett a szeretetet jelképező medve totemjével és ezért nagy hibákat követ el. Az ő útját követhetjük végig, ahogyan elkezdi másképp látni a világot.
Mese a családról, szeretetről, felelősségről, a tetteink következményeiről. Remek Phil Collins dalok, szép rajzok, szerethető karakterek, két rémesen buta szarvas, északi fény és a bennük lakó szellemek, a szeretet ereje és rengeteg medve. Sokadik megnézésre is nagyon élvezetes gyereknek is, felnőttnek is. A sztori amúgy kész érzelmi hullámvasút: van itt sírás, nevetés és említettem már, hogy mindenütt mackók vannak? Hát kell ennél több?

6. Egy bogár élete (1998)egybogareleteEgy hangyakolónia küzdelme a mindent elpusztító sáskák ellen, miközben az addig alábecsült kicsit bénácska, ám roppant okos Fürge felülemelkedik önmagán. De vannak itt cirkuszi bogarak, vérfröccsöt ivó szúnyogok, igazi fiú katica, töménytelen mennyiségű fűmag és rengeteg bátorság. A jó és csavaros forgatókönyvet teli tűzdelték szórakoztató párbeszédekkel, sok-sok áthallással és remek karakterekkel. Az Egy bogár élete egy vérbeli Pixar film hatalmas szívvel és lélekkel.

5. Tarzan (1999)tarzan

Bár a címszereplő ember, de állatok nevelték fel és a körülötte lévő dzsungellakók remekül megírt karakterek, így nehéz lett volna lehagyni a listáról. Tarzan egy hajótörött házaspár gyermekeként kerül egy szigetre, ahol szülei halála után egy gorilla neveli fel a legnagyobb szeretettel. A fiú felnő és bár kívülálló az állatok között, mégis fontos szerepet tölt be az életükben. Az idillt kutatók és gorillavadászok megjelenése zavarja meg. A természet és a civilizáció összeütközése, az állati és emberi lét előnyei és hátrányai. Ez a film is próbál rávilágítani az igazán fontos értékekre az életben. Közben pedig kiváló Phil Collins dalok szólnak.

4. Zootropolis (2016)zootropolis allati nagy balhe 1

Modernkori mese egy nyúlról, aki rendőr akar lenni. A Zootropolis olyan, mintha egy nyomozós karriertörténetet néznénk: van itt lelkes kezdő, érző szívű rosszfiú, korrupció, maffia, vegyi fegyver, pánik, terror. Csak mindez éppen állatokkal. És a legjobb az, hogy működik. Teljesen elhiszi nekik a néző az egész világot a jegesmedvéket irányító rágcsáló keresztapától kezdve a csaló jégkrémárus rókáig. Szépen ábrázolják, gyerekeknek is érthető módon a toleranciát, diszkriminációt, hatalomvágyat és hogy az álmainkért meg kell küzdeni. Közben pedig rengeteg rejtett poén van a felnőttek számára is, lásd például: a nyulak városánál a népességszámláló táblát.

3. Némó nyomában (2003)nemonyomaban

Egy özvegy apa kétségbeesett kutatása elveszett, egyetlen gyermeke után. Közben rengeteg veszély leselkedik rá, ráadásul a cél érdekében felül kell kerekednie önmagán, a saját magába és a fiába vetett bizalmát is erősítenie kell. Nyitottá kell válnia a világra és közben józan mértékben védekeznie kell ellene. Ja, hogy amúgy bohóchalakról beszélünk? Az szinte mellékes.

Remek mindkét szál: Pizsi és Szenilla cápáktól, teknősöktől, medúzáktól, sirályoktól hemzsegő útja Sidney felé és Némó élete is a fogorvos akváriumában is a bölcs és kedves tengeri lényekkel együtt. P. Sherman, 42 Wallaby Way, Sidney. P. Sherman, 42 Wallaby…

2. A vörös teknős (2016)vörös teknős

Ez egy egészen különleges film. Talán a legjobb hangulatú animációs, amit a Studio Ghiblinél készítettek. Nincsen benne egy sor párbeszéd se, csak képek, de azok mindennél többet mondanak. A Kecskeméten is rajzolt mese líraian mutatja be egy hajótörött férfi életét onnantól kezdve, hogy felébred egy lakatlannak tűnő szigeten, amiről idővel kiderül, hogy főhősünk nem képes elhagyni egy vörös teknős miatt.

Ez egy szomorú animációsfilm magáról az életről: küzdelmekről, családról. Mindezt olyan gyönyörűen teszi meg, hogy senki se lepődött meg az Oscar-bizottság döntésén 2017-ben, amikor A vörös teknősnek ítélte meg a legjobb animációs filmnek járó díjat. Nem igazán gyerekmese, inkább felnőtteknek ajánlott, mert nekik rengeteget adhat.

A vörös teknős – kritika

1. Az oroszlánkirály (1994)oroszlankiralyTeljes elfogultsággal állítom, hogy ez az egyik legjobb animációsfilm, amit valaha is készítettek. Már az első másodpercekben lúdbőrös lesz a hátam, annyira epikus a nyitójelenet. A zene fantasztikus, köszönhetően Hans Zimmernek, Elton Johnnak és Tim Rice-nak. A karakterek szerethetőek, a köztük lévő dialógusokon felnőttfejjel is remekül szórakozok. Sőt, itt jön a lényeg, néha jobban is, mint gyerekként, hiszen immáron értem az összes rejtett utalást, amit a felnőttek szórakoztatására helyeztek el a történetben. A mai napig elszomorodok Mufasa halálán és azt hiszem, ebből a filmből tanultam gyerekként a legtöbbet, a lehető legfinomabban egy családtag elvesztéséről. (Az azóta megjelent animációsok közül a Fel!, a Coco és a már korábban említett Mackótestvér is kiválóan feldolgozta a témát. Kötelező darabok.) Aztán persze nem lehet elmenni a kiváló magyar fordítás és szinkron mellett, abszolút méltó az angol verzióhoz, néhol szinte jobb is.

Őszintén szólva tudnék még róla áradozni pár bekezdésen át, de inkább mindenki nézze meg. És ha egyet kérhetek: ha valaha lesz gyereked, az eredetit mutasd meg neki először!

+1 Medvevilág Szicíliában (2019)medvevilag sziciliaban 3

A Medvevilág Szicíliában A vörös teknőshöz hasonlóan részben a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban készült. A hegyekben élő medvék az emberek világába érve egyre több emberszokást vesznek át és kezdik elfelejteni eredeti viselkedésüket. Újabb megközelítés a természet és a civilizáció összecsapására.

Még imádjuk őket és tele vannak állattal:

A kis kedvencek titkos élete – kritika

Énekelj! – kritika

 

Gólyák – kritika

Kapcsolódik:

Ó, azok a csodálatos madarak a filmvásznon!

Disney állatok emberként és az emberek állatként megrajzolva

Robert Downey Jr. filmidézeteket mondó állatokat castingol

A filmtörténelem híres macskái

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Kena: Bridge of Spirits - játékteszt
Következő cikk Hot Wheels Unleashed - játékteszt