77 éves Danny DeVito, a másfél méter magas színészóriás


devitoSzinte mindenki szereti, mert csak azt lehet, ma 76 éves Danny DeVito, a másfél méter magas színészóriás. Fotók, videók, érdekességek egy izgalmas karrierből.danny devito 3Nem árulok el nagy titkot, a színész olasz családba született 1944. november 17-én a New Jersey állambeli Neptune-ban.  Anyja (született Julia Mocello) háziasszony, míg apjának, idősebb Daniel DeVitónak különböző érdekeltségekben (vegyesbolt, ruhatisztító, étterem stb.) volt üzletrésze.

danny devito family mother julia devito
Amikor anyukája, Julia De Vito is cameózott a Taxi sorozatban.

Sok más komédiáshoz hasonlóan Daniel Michael DeVito is a külseje miatt vált az osztály bohócává. 150 centijével a gúnyolódások állandó céltáblája volt a katolikus iskolában, ezért – felismerve magában a tehetséget – úgy döntött, a humorral vet véget a dolognak.

Színészi kvalitásai ellenére kozmetikusnak tanult húga szépségszalonjában, ami, ha így marad, hatalmas veszteség lett volna a filmszerető közönségnek, nem úgy a környékbeli háziasszonyoknak. Ezt felismerve az Amerikai Drámai Művészetek Akadémiáján folytatta tanulmányait, ahol megismerkedett Rhea Perlmannel és ha már így alakult, később össze is házasodtak (1982-), három gyermekük született (Lucy 36, Grace 34, Jacob 31). 2012-ben 40 év után különváltak, de a mai napig baráti kapcsolatban vannak.danny devito 1Első filmszerepét 1968-ban kapta, azonban az 1970-ben bemutatott Dreams of Glass vegyes fogadtatása miatt a színház felé kezdett kacsingatni. New Yorkban színpadra állította A férfi, akinek virág van a szájában című egyszemélyes show-ját, ami igen szép sikert sikert aratott.danny devitoAz áttörést a Száll a kakukk fészkére (1975) hozta meg, amiben Jack Nicholson mellett játszhatott. A film egyik producere az a Michael Douglas, akivel szobatársak voltak a színiakadémián. A kollégiumi kapcsolatok fontossága mára bizonyított tény.

Bár Miloš Forman filmjét több Oscarral is jutalmazták, Amerika szerte ismertté a Taxi című sorozatban nyújtott alakításával vált. Az ellenszenves diszpécser szerepét állítólag azzal nyerte el, hogy a forgatókönyvvel a kezében besétált a meghallgatásra és csak annyit kérdezett: „Ki írta ezt a szart?”.

A Becéző szavak, A smaragd románca, A Nílus gyöngye és A rózsák háborúja (melynek egyben rendezője is) mellett számtalan filmben láthatta még őt a közönség, ám ezekben általában a másodhegedűs szerep jutott neki. douglas devito

A Nagyokosok, a Dobjuk ki anyut a vonatból!, az Idegenek a vonaton, a Bádogemberek vagy az Ikrek már egyértelműen az ő filmjei és elsősorban a komédiás vénájára alapoznak. A legnagyobb sikerét talán az Ikrek (1988) című vígjátéknak köszönheti, amelyben Arnold Schwarzenegger ikertestvéreként látható. Néhány évvel később megismételték a diadalt a Junior (1994) című vígjátékkal.

Bár korábban is volt rá példa, drámai arcát igazán a 90-es években mutatta meg. A furfangos részvényest a Hoffa (ezt szintén ő rendezte) és a Batman visszatér követte (rendkívül meggyőző alakítását állítólag pszichiáter kísérte figyelemmel), hogy aztán ismét könnyedebbre vegye a figurát a Nicsak, ki beszél most!, a Reneszánsz ember (drámai felhanggal) és a Junior, Szóljatok a köpcösnek vagy a Támad a Mars! (nyúlfarknyi szerep) című filmekben.

A kilencvenes években megalapította a Jersey Films nevű cégét, amivel tovább növelte hírnevét és függetlenségét. A bátor, kísérletező kedvű produkciós vállalatnak olyan filmeket köszönhetnek a moziközönség, mint a Ponyvaregény vagy a Nyakunkon az élet (Winona Ryderrel, Ethan Hawke-kal és Ben Stillerrel a főszerepben).

Az évtized vége felé láthattuk őt minden idők egyik legjobbjának tartott krimijében, a Szigorúan bizalmasban, Az esőcsinálóban és az Ember a Holdonban (Andy Kaufmannal egyéb iránt együtt játszott a Taxi sorozatban), illetve hallhattuk a Herkulesben. devito 2A 2000-es évek vegyesen teltek, a Négybalkéz és a Dögölj meg Smaci! nem sokat lendítettek a karrierjén, a Nagy hal, a Csak lazán, a Karácsony mindenáron vagy a Felhőtlen Philadelphia sorozatot már inkább. Az utóbbi időben számos animációban (Lorax, Állati jó kekszek, Apróláb) volt hangadó, aztán újra együtt dolgozott Tim Burtonnel a Dumbóban, és hamarosan feltűnik a Jumanji folytatásában.
Utolsó mozis rendezése a Jószomszédi iszony volt, de épp most fejezett be egy thrillert (St. Sebastian).

danny devito 2Sokan szinkronizálták, köztük Harkányi Endre, Balázs Péter, Beregi Péter, Szombathy Gyula, Kerekes József, Forgács Gábor és Háda János.

Több alkalommal szerepelt együtt Arnold Schwarzeneggerrel, de azt kevesen gondolnánk, hogy eredetileg az Ovizsaru főszerepére DeVitót szánták. Az Indiana Jones-filmek Sallahjaként is szóba került a neve.danny devito 5

Bár több alkalommal is jelölték Arany Málnára, egyszer sem nyert.

Austin Hargrave Danny DeVito 004Köztük volt:

13 világhírű színész, aki megviccelte a rajongóját

danny glover

2011-ben kapott csillagot a Hollywoodi Hírességek Sétányán.danny devitoEgy Nissan Leafet vezet Los Angelesben.

Amikor Hugh Jackman lekököszönt a Logan után a rajongók petíciót indítottak (nem vicc), hogy ő legyen a következő…wolverineBenny Hill és a Monty Python nagy rajongója és soha ki nem hagyná a Homeland: A belső ellenséget.

Mindössze egyetlen alkalommal jelölték Oscarra (Erin Brockovich) és akkor sem színészként.danny devito 4Szülőhelyén, New Jerseyben, születésnapját Danny DeVito-nappá nyilvánították. A nagy múltú tengerparti városban ő az első, akinek saját napot szenteltek.


“Elmentem megnézni a pisai ferde tornyot. Ez egy torony, ami ferde. Csak nézed és nem történik semmi, aztán keresel egy helyet, ahol adnak valami harapnivalót.”danny

dwayne

danny devito ki

devito 1

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A Pókember: Nincs hazaút új trailere sok mindent ellő
Következő cikk Aki szerette a Dűnét, az is nevet az őszinte előzetesén