25 érdekesség a 30 éves Tiszta románcról


true romanceVannak filmek, amiken nem fog az idő, és rácsodálkozunk, hogy miközben az adott alkotás megőrizte a frissességét, mi lassan három évtizeddel öregebbek lettünk. Ilyen film a Tiszta románc (1993) is, melyet nem Quentin Tarantino rendezett (csak írt), hanem Tony Scott, mégis hajlamosak vagyunk szimplán Tarantino-filmként gondolni rá. Összeszedtünk 25 fontos infót a legendás alkotással kapcsolatban.

1.) A Tiszta románc részben a My Best Friend’s Birthday című, nyolcvanas évek végi Tarantino amatőrfilm cselekményén alapszik, hiszen a Christian Slater alakította Clarence Worley születésnapján indul a történet.true romance lg2.) A forgatókönyvet Roger Avary ötlete alapján írta Tarantino – később vele együtt jegyezte a Ponyvaregény szkriptjét is. Eredetileg azt szerették volna, hogy Dennis Hopper legyen a film rendezője, akinek még ki is derítették a Venice Beach-i lakcímét, és komolyan fontolgatták, hogy bedobják a könyvet a kertjébe. Érdekes módon aztán Hopper mellékszerepet kapott a produkcióban.

3.) Noha Tarantino a Tiszta románcot tartja pályafutása legszemélyesebb forgatókönyvének, mégis lemondott róla, amikor beindulni látszott a karrierje. Több okból döntött így – ezek egyike az volt, hogy a Kutyaszorítóban című szkriptjét könnyebben megfilmesíthetőnek ítélte kezdő rendezőként. A Tiszta románcot végül 50000 dollárért adta el a Warnernek.

4.) Több hasonlóság is felfedezhető a Tiszta románc és Tarantino másik, akkoriban eladott forgatókönyve, a Született gyilkosok sztorija között. A legfontosabb, hogy mindkettőben egy fiatal, törvénykívüli pár megy végig Amerikán, bár az tény, hogy Clarence és Alabama kismiska Mickey és Mallory Knoxhoz képest, már ami a bűnözést illeti. Érdekesség, hogy Tom Sizemore mindkét filmben szerepel. Tarantino amúgy, a Tiszta románccal ellentétben, gyűlöli az Oliver Stone rendezte Született gyilkosokat.

5.) A Tiszta románc rendezője az a Tony Scott lett, aki a 80-as években olyan kasszasikereket jegyzett, mint a Top Gun és A Beverly Hills-i zsaru 2. Ridley Scott 2012-ben elhunyt öccsének szerintünk a Tiszta románc a legjobb filmje.true romance 16.) A forgatókönyv mellett a film másik nagy erőssége a szereplőgárda, ami tele van óriási nevekkel (az ilyesmit szokás ensemble castnek nevezni); nem egy olyan színésszel, aki ekkortájt épp a befutás küszöbén állt. Közülük nem egy sztár csak egészen minimális szerepben látható. A teljesség igénye nélkül ők játszanak a Tiszta románcban: Christian Slater, Patricia Arquette, Michael Rapaport, Dennis Hopper, Christopher Walken, Brad Pitt, Gary Oldman, Tom Sizemore, Chris Penn, Bronson Pinchot, James Gandolfini, Samuel L. Jackson, Val Kilmer (plusz a még egészen fiatal Jack Black, de az ő jelenetét végül kivágták).

7.)  Alabama szerepére olyan színésznők is esélyesek voltak, mint Julia Roberts (nem tudtuk volna őt ebben a filmben elképzelni) és Bridget Fonda (őt már inkább, Tarantinónál aztán a Jackie Brownban szerepelt pár évvel később). Szóba jött még Juliette Lewis (ő végül a Született gyilkosokba igazolt), Uma Thurman és Jennifer Jason Leigh – mindhárman dolgoztak később Tarantinóval.

8.) Don Vincenzo szerepéért komolyan lobbizott Michael Madsen, aki akkortájt a Kutyaszorítóban egyik szereplője volt, illetve később a Kill Billben is játszott. A Tiszta románc maffiózójának szerepére túl fiatalnak találtatott, és részben ezért nem kapta meg a szerepet Liam Neeson sem, de az ír színészt amúgy is nehezen tudnánk elképzelni olasz gengsztervezérként. Érdekes amúgy, hogy a szerepet végül zseniálisan eljátszó Christopher Walkennek sincsenek olasz gyökerei – skót és német felmenőkkel rendelkezik.

Elvistrueromance9.) A történet fontos elemének számít Clarence rajongása Elvis Presley iránt – több alkalommal párbeszédet is folytat a Királlyal, akit itt Val Kilmer alakít (Kilmer akkoriban rocksztár üzemmódban volt, hiszen nem sokkal korábban eljátszotta Jim Morrisont is). A filmkészítők szerették volna, ha pár Elvis sláger is felcsendül a Tiszta románcban, de a Presley estate sajnos nem adott engedélyt.

10.) A filmzene Hans Zimmer munkája, aki ezt megelőzően már a Mint a villámban is együtt dolgozott Scott-tal. A Tiszta románcban hallható xilofonos főtéma a film egyik jellegzetes védjegyévé vált.

11.) A Tiszta románc elején Clarence beül a moziba egy triple feature-re, melynek során három Sonny Chiba filmet is megnéz (és itt ismerkedik meg Alabamával). A japán színész/harcművész később szerepelt a Kill Billben – ő volt a kardgyártó Hattori Hanzo.

12.) Amikor Gary Oldmant 2011-ben egy interjú során megkérdezték, hogy melyik a kedvenc szerepe, akkor ő a JFK-ben eljátszott Lee Harvey Oswaldot, illetve a Tiszta románc kamu fekáját, Drexlt mondta (utóbbit ráadásul mindössze két jelenet erejéig alakította).

13.) Amikor Clarence elmegy Drexlhez, hogy leszámoljon vele, a gengszter folyamatosan elkezdi szívatni úgy, hogy egy lámpát lóbál felé. A Volt egyszer egy Vadnyugatban látható egy hasonló jelenet, pluszban Drexl még meg is jegyzi, hogy „Marty, tudod, ki van itt? Egy kib…ott Charlie Bronson!”

14.) Tarantino híres a nagy blaxpoitation rajongásáról, és ebből a Tiszta románcba is jutott. Drexl, mielőtt Clarence leszámol vele, a Mack című filmet nézi a tévében – ez egy 1973-as film, Richard Pryor főszereplésével.

15.) Tony Scott legendásan rossz viszonyt ápolt Az utolsó cserkész forgatásán Joel Silver producerrel (na és a főszerepet alakító Bruce Willisszel), és a Tiszta románcban látható filmmogult, Lee Donowitzot úgy játszatta a mit sem sejtő Saul Rubinekkel, hogy az végig egy Joel Silver paródia volt.

16.) A vidámparkos jelenet a forgatókönyv szerint eredetileg egy állatkertben játszódott volna, de Tony Scott több dinamikát szeretett volna ezekben a képsorokban látni. Ezért egy vidámparkba helyezte a karaktereket, és mint kiderült, egyáltalán nem az Elliotot játszó Bronson Pinchot, hanem a Clarence barátját, Dicket alakító Michael Rapaport viselte nehezen a hullámvasutazást.

17.) SPOLIER #1! Az úgynevezett „Mexican standoff” (melynek lényege, hogy kettőnél több szereplő párbajozik) az egyik legfontosabb visszatérő elem a Tarantino forgatókönyvekben. A Tiszta románc végén a maffiózók, a rendőrök és a filmproducer testőrei csapnak össze.true romance mexican stand off18.) SPOILER #2! Tony Scott többnyire igencsak hűen követte az eredeti forgatókönyvet, egyvalamit leszámítva: a befejezést. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy egyáltalán nem a stúdió nyomására döntött a happy end mellett, hanem mert ő maga beleszeretett ezekbe a karakterekbe. Azért leforgatta a drámai véget is, de az nem került felhasználásra.

19.) SPOILER #3! Tarantino egyetértett Scott-tal, hogy a rendező verziójához, történetmeséléséhez jobban passzolt a vidám lezárás, viszont hozzátette, hogy ha ő maga filmesítette volna meg a forgatókönyvet, akkor maradt volna az eredeti befejezésnél. Ebben Clarence meghal, és Alabama meglehetősen szenvtelenül lelép a pénzzel. Tarantino amúgy annyira szereti Scott filmjét, hogy még egy saját audiokommentárt is csinált az egyik DVD kiadáshoz.

20.) A hírhedt szicíliai sztorit Tarantino az egyik, történetesen fekete bőrű szomszédjától hallotta, és úgy döntött, hogy mindenképp beépíti az egyik forgatókönyvébe.

21.) A film egyértelmű kulcsjelenete az, melynek során Don Vincenzo (Walken) kikérdezi Clarence apját, Cliff Worleyt (Hopper). A jellegzetesen scottos megvilágítás, a felcsendülő opera, a szédületes dialógus és a fantasztikus színészi játék végül azt eredményezte, hogy ezek a képsorok elérjék a klasszikus státuszt. Sokan szerint ez minden idők egyik legjobb filmjelenete.

22.) A fent említett, amúgy kb. 10 perces jelenet valamivel rövidebb az eredeti forgatókönyvben, ugyanis ott nem szerepel a végén a nagy röhögés. A padlizsán/sárgadinnye beszólást állítólag improvizálta a két színész.

23.) Vágvölgyi B. András rendezőre is nagy hatással voltak ezek a képsorok: a Tarantinóról írott könyvében kielemzi a teljes jelenetet, és a vonatkozó dialógus eredeti változata is olvasható a Tiszta románcról írott fejezetében.true romance premier24.) Furcsa módon a Tiszta románcot közel három év késéssel, 1996 június 6-án mutatták be Magyarországon, ami már akkortájt sem volt gyakori (ilyesmire inkább a múlt rendszerben volt példa). Mindennek valószínűleg az volt az oka, hogy a film az amerikai pénztárakban megbukott, viszont közben Tarantino befutott a Ponyvaregénnyel, így a Tiszta románcra is több utólagos figyelem hárult.

25.) A Tiszta románc mindössze 13 milló dollárt termelt a mozikasszákban, és így egyértelmű bukásnak bizonyult. Később aztán jött a kárpótlás: a film a VHS és DVD forgalmazás során kivívta a kultstátuszt, és ma már nem szokott hiányozni a különböző, minden-idők típusú összeállításokból.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk 63 éves Colin Firth 63 kép fényképalbumából
Következő cikk A hét röhögései (489.)