52 dolog az 52 éves Ewan McGregorról


ewan1971. március 31-én született a skót, aki szereti az ausztrál focit, meglepődik, ha valaki fotózkodni akar vele, viszont, ha egy filmben énekelni kell, nem bízza másra. Nem lett Neo, mint ahogyan nem láttuk az Egy fiúrólban, a XXX-ben, az Amerikai pszichóban vagy az Alfie-ban sem. Bár Ewan McGregort eddig még soha nem jelölték Oscarra, ettől függetlenül bíznak benne rendezők, legyen az Woody Allen, Ridley Scott vagy éppen Polanski. A közönség meg ugyanúgy kíváncsi rá egy művészfilmben, mint egy képregénymoziban. Ha pedig nagyon elege van mindenből, motorra pattan és nekivág a nagyvilágnak. Sok szedett-vedett tény skót cimboránkról, fotókkal, videókkal megspékelve. Éljen sokáig!

1.) A nevét úgy kell ejteni, hogy „jú-en”.ewan young2.) Szülei mindketten tanárok, de a nagybácsi volt az egyik, aki miatt már gyerekként a színészet felé kacsintgatott.

3.) 16 évesen vette kezébe saját sorsának irányítását, otthagyta az iskolát. A Perth Repertory Theatre-nél díszletezőként kezdett el dolgozni, aztán előbb-utóbb kisebb szerepeket is kapott.

4.) A zene és drámaiskola befejezése előtt feltűnt a Rúzs a gallérján című minisorozatban, ahol egy egy Elvis rajongót alakított.

5.) Mikor Skóciából Londonba költözött, hogy színész legyen, olyanokkal tanult együtt, mint Lily James, Hayley Atwell, Peter Cushing, Jodie Whittaker vagy Daniel Craig.

6.) Mark Renton szerepére készülve a hitelesség kedvéért ki akarta próbálni a heroint, de miután találkozott néhány igazi függővel és elkezdett olvasni a témában, letett erről a tervéről. A Calton Athletic Recovery Group például futballcsapatként szerepel a filmben. A Trainspottingban egy műkaron lövi be magát, amit a szakemberek teljesen élethűvé varázsoltak.ewan

7.) A filmre készülve mediterrán diétát tartott, sör helyett boron és grillezett ételeken élt, valamint levágatta a haját, így tovább veszített testtömegéből.

“Válaszd az életet!” – 25 éves a Trainspotting

8.) Első televíziós szerepe során egy kürtön játszott, a hangszert később megvásárolta.

9.) Noha gyerekkori álma vált valóra, de kis híján majdnem visszautasította Obi-Wan Kenobi szerepét. Sokan kételkedtek abban, hogy Mark Renton megformálása után méltó utódja lesz Sir Alec Guinnessnek, de nagyon tévedtek, talán ő a legjobb az előzménytrilógiában. A szerepre készülve hosszasan tanulmányozta Guinness filmjeit, a mozgását, az akcentusát, a gesztusait. Sokszorosan megérte, mert még egy külön Obi-Wan Kenobi sorozat (noha nem túl jó) is készült a Disney+-ra.ewan mc10.) Az első fénykard ütközetére Noel Gallagher, az Oasis zenekar frontemberének otthonában került sor, a kimenetele nem ismert. A fénykard párbajokat mindig hanggal kísérte a forgatás során, de nem volt ezzel egyedül, sokan nem tudták megállni, hogy csendben maradjanak a jelenetek felvételekor. Lucas minden alkalommal elmondta, hogy erre valók az utómunkálatok, ott majd minden a helyére kerül, többek között a hang is.

11.) A part főszerepére először őt szemelték ki, de azt végül azt Leonardo DiCaprio kapja meg. McGregor és Danny Boyle évekig nem beszéltek ezután.boyle ewan12.) Első feltűnése a filmvásznon 1994-ben Robin Williams mellett az Ember a talpán című filmben volt.

13.) Kétszer utazta körbe a Földet motorkerékpáron. 2004-ben Charley Boormannal az oldalán (John Boorman rendező fia) Londonból indultak, majd Európán és Ázsián át érkeztek Alaszkába és onnan New Yorkba 20 ezer mérföldet megtéve. 2007-ben ugyanazzal a stábbal Skóciából motoroztak el a dél-afrikai Fokvárosig. 2020-ban elkészítették még a Hosszú motorozás felfelét, a harmadik útjuk során 13 ezer mérföldet tettek meg Közép- és Dél-Amerikán át.motor14.) Nagybátyja, Denis Lawson alakította Wedge Antillest, aki a klasszikus Star Wars-trilógia mellett a Skywalker korában is bevillant. A Hétköznapi pár című filmben együtt is szerepelhettek.

15.) Ő és Jude Law együtt laktak Londonban (Guildhall School of Music and Drama). Barátságuk őszinte és érdekmentes, hiszen még sztárrá válásuk előttre datálható.jude ewan16.) Filmgyártó vállalatot is alapítottak Natural Nylon néven Jude Law társaságában, még Jonny Lee Millert is bevették. Első filmjük a Nora volt. jude law ewan17.) A belfasti Ulster Egyetem díszdoktora 2001 óta.

18.) Az UNICEF nagyköveteként 2012-ben oltóanyagot szállított motorkerékpárjával Indiába, Nepálba és Kongóba.

19.) Testvére Colin a Brit Királyi Légierő vadászpilótája, Tornado harci gépen repül bemutatókon (a hívójele: Obi-Two). Ewan szintén rajong a repülőgépekért. Rengeteg légi bemutatón jártak és a gyerekszobájuk is tele volt Airfix makettrepülőkkel.

20.) A brit Channel 4 felmérése alapján minden idők 9. legjobb színészének tartják.

21.) Amikor Londonban élt, egy szellem terrorizálta őt (biztos így volt:).

kartyavar22.) A francia és a brit kormánytól is magas kitüntetést kapott, így már nem csak a Jedi rend lovagja.

23.) A Lazacfogás Jemenben kedvéért elsajátította a lazacfogás minden csínját-bínját.lazacfoga24.) A Fargóért kapott Golden Globe-díját feleségének és kolléganőjének, Mary Elizabeth Winsteadnek is megköszönte. Előbbitől elvált, utóbbival randizott, amit a színész lánya elég rosszul viselt, emiatt Winsteadet több kommentben is szemétnek nevezte az Instagram oldalán.

Fargo 3. évad – kritika

25.) Volt feleségével négy gyerekük van, egyiküket Mongóliából fogadták örökbe. Jamyan, Anouk, Esther Rose, Clara Mathilde. Kitalálod melyikük az?ewan and the family26.) A színész havonta 15 ezer dollár gyerektartást és 36 ezer dollár házastársi tartást fizet volt feleségének, Eve Mavrakisnak (25 évet évet húztak le együtt), aki részesül a filmes jogokból is. Ingatlanokat, ékszereket, bankszámlát és autókat is vitt az ex, de az ezek után befizetendő évi 1.2 millió dollár adóelőleget is McGregor állja. A válás után 30 autója maradt.feleseg27.) A már sokat emlegetett motorkerékpár egy BMW R1150GS Adventure.

28.)  Szeret gitározni, több dalt is írt.

29.) Majdnem ő lett Will Turner A Karib-tenger kalózaiban, de Neo szerepére is esélyes volt.

30.) Egyszer leült Troy Duffy rendezővel vacsorázni, de annyit ittak, hogy végül vita és bunyó lett belőle. Később mindketten máshogyan emlékeztek a történtekre.

31.) Kávépárti a teával szemben.

32.) Rövidlátó volt, később emiatt bevállalta a lézeres szemműtétet, hogy a motortúrákon ne zavarja.

33.) Legfurcsább szokásának azt tartja, hogy skót dudákat gyűjt.

Ewan McGregor interjút készített a Százholdas pagony lakóival

34.) A pepperonis, szardellás pizza a kedvence.

35.) Még soha nem játszott együtt De Niróval, de nagyon szeretne egyszer.

36.) Táncstílusát a nyolcvanas évek jellemzik.

37.) A legjobban a cápáktól fél.kakas38.) Majdnem ő lett Doctor Strange, de Hangyaként is felmerült.

39.) Ha nem színészkedne, akkor valószínűleg szobrász vagy képzőművész lenne.

40.) Szeretne repülőgépet vezetni, de félbehagyta a tanfolyamot, mert L.A.-ben túl nagy a forgalom a légtérben és bonyolult volt a rádiózás. A siklóernyőzés viszont érdekli.

41.) 2000 óta nem iszik alkoholt, a Moulin Rouge forgatásán érezte, hogy ez már nem állapot.

Ewan McGregor a Trainspotting óta nem volt ennyire nyakig benne

42.) Szeret sakkozni.

43.) Több alkalommal is megpróbált leszokni a dohányzásról, végül egy hipnoterapeuta segítségével sikerült neki.

44.) Volt egy anyajegy a homlokán, amit eltávolíttatott.

45.) Nem illetődik meg, ha egy filmben meztelenkedni kell (Trainspotting, Velvet Goldmine, Párnakönyv). Bosszús is volt, mikor a Young Adam moziját emiatt az amerikai cenzúra megcsonkította.ewan546.) 177 centiméter magas.

47.) 2000-ben ő volt Dougray Scott színész barátja esküvői tanúja, azóta mindketten elváltak.

48.) Amikor az Álom doktorban megkapta Danny Torrance szerepét, a döntésre még maga Stephen King is rábólintott.

49.) Ez idáig egyetlen filmet rendezett, még pedig Philip Roth Pulitzer-díjas könyvéből az Amerikai pasztorált.

Amerikai pasztorál – kritika

50.) Leggyakrabban Anger Zsolt a magyar szinkronhangja.
mcgregor51.) 2022. április 23-án végül hivatalosan is feleségül vette Mary Elizabeth Winsteadet, akitől egy évvel korábban már megszületett az 5. gyermeke, de az első fiú (Laurie).

52.) Tavaly a Raymond és Ray moziban egész hiteles testvérpárt alkottak Ethan Hawke-kal:

Raymond és Ray – kritika

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Direkt terápia 1. évad - kritika
Következő cikk Steel Defier – játékteszt