20 meglepő filmes tény, amit valószínűleg nem ismersz


borito 68írta: Beliczay Bori és Márton Bence

A filmek gyakran repítenek minket olyan világba, ami tele van fantasztikus karakterekkel, ahol pár órára képesek vagyunk kiszakadni a megszokásaink körforgásából. Gyakran elfeledkezünk róla, hogy minden amit a vásznon látunk elképesztően sok munka eredménye, és rengeteg érdekes színfalak mögötti történet is egyben, ezekből hoztunk most el nektek 20-at.

1. A galaxis őrzői

kep 36

Chris Pratt egyszer ellopta a Star-Lord kosztümjét a forgatásról azért, hogy a jelmezben ellátogathasson egy kórházba beteg gyerekekhez, hátha a gyerekek örülnének egy találkozásnak Űrlorddal.

2.Mielőtt meghaltam

kep2 14

A film költségei olyannyira alacsonyak voltak, hogy a teljes sminkre költött pénz összesen 250 dollár volt (62.000 Ft körül). De mindez mit sem számított, és a film 2014-ben, a legjobb smink és haj kategóriában Oscar díjat nyert.

3. A mindenség elmélete

kep3 12

Az Eddie Redmayne főszereplésével készült életrajzi film rendezője, James Marsh, kapott egy emailt magától Stephen Hawkingtól, aki megírta neki gratulációját, voltak olyan pillanatai a film nézése közben, amikor azt hitte, hogy saját magát látja a képernyőn.

A szerzői jog által védett hangon kívül, Hawking kölcsön adta a filmkészítőknek a saját, Companion of Honor érméjét is.

4. A Keresztapa

kep4 8

A macska, amelyet Marlon Brando a film nyitójelenetében tart a kezében, egy kóbor macska volt, amelyet Coppola talált, és hivatalosan benne se lett volna a jelenetben.

A cica, miközben Brando forgatta a jelenetet, annyiszor beledorombolt a mondandójába, hogy a végén le kellett rövidíteni a szövegét.

5. Armageddon

kep5 6

A filmet a Nasa a vezetőképző programjához is előszeretettel használja. A résztvevők feladata, hogy próbálják meg kiszűrni az összes hibát az Armageddonból. Eddig legalább 168 hibát fedeztek fel benne.

6. Mátrix

kep6 3

A Kung-fu koreográfus, Woo-Ping Yuen kezdetben visszautasította a lehetőséget, hogy a filmen dolgozzon, és abban reménykedett, hogyha túl magas árat kér, akkor a Wachowski testvérek lemondanak róla. De nem így történt. Woo-Ping ezt követően előállt egy számára lehetetlennek tűnő kéréssel: azt mondta, hogy csak akkor egyezik bele a munkába, ha teljes egészében ő felügyelheti a harci jeleneteket, és ha a forgatás előtt 4 hónapon át edzheti a színészeket. A rendezőpáros teljesítette a kérését.

7. Elizabeth: Az aranykor

kep7 1

A filmben annál a jelenetnél, amikor Elizabeth megérkezik a Szent Pál-székesegyházhoz, a forgatás zavartalanul folytatódott annak ellenére, hogy akkor éppen renoválták az épületet. A rendező, Shekhar Kapurnak, úgy döntött, hogy improvizálnak, ezért a munkásoknak jelmezt, és korabeli szerszámokat adott a kezükbe.

Egyszóval a filmben dolgozó munkások valódi kőfejtők, és szerkezet építők.

8. Django elszabadul

kep8 1

Amikor Calvin Candie (Leonardo DiCaprio) szétzúzza a kezét az asztalon, DiCaprio véletlen összetört egy kis üveget a tenyerével, aminek következtében valóban elkezdett vérezni a keze, ő azonban szerepben maradt, és tovább játszott, ignorálva a sérülést. Quentin Tarantino annyira le volt ettől nyűgözve, hogy amikor ezt a jelenetet vágták, és késznek nyilvánították, az egész szoba egy álló ovációban tört ki.

9. Forrest Gump

kep9 1

Tom Hanks nem kapott fizetést a Forrest Gumpért, helyette százalékot kért a bevételéből, ami jó ötletnek bizonyult és végül 40 millió dollárt hozott neki.

10. Titanic

kep10 1

Miután Kate Winslet megtudta, hogy meztelennek kell lennie Leonardo DiCaprio előtt, úgy döntött, hogy megtöri a jeget, és amikor először találkoztak, villantott a fiúnak egyet.

11. Schindler listája

kep11 1

A film forgatásához 20.000 ruhára volt szükség, aminek az összegyűjtését a stáb tervezője remek megoldással oldott a meg: hirdetést adott fel. Mivel Lengyelországban ekkoriban rossz volt a gazdasági helyzet, az emberek szívesen adták el nekik a még 30-as 40-es évekből megmaradt ruháikat.

12. A Gyűrűk Ura – A Gyűrű Szövetsége

kep12 1

A filmben sok magas helyen játszódó jelenet van, ahová a stáb gyakran ment helikopterrel. Mivel Sean Bean (Boromir) félt a repüléstől, így minden reggel 2 órát töltött azzal, hogy megmássza az ő és a forgatás útjában álló magaslatokat, mindezt a Boromir jelmezében, ami igazán mókás jelenet lehetett.

13. A sötét lovag

kep13 1

A Joker szerepére készülve Heath Ledger 6 hétre elzárkózott egy motelszobába. Elvonulása közben mélyen elmerült a karakter pszichológiájában, így tudta mesterien elsajátítani a karakter minden egyes fejrándulását és apró kis mimikáját.

14. John Wick: 2. felvonás

john 1

Keanu Reeves a film „harcjeleneteinek” kb. 95%-át maga alakította. A szerepre 3 hónapot edzett: Judo, Brazil Jiu-Jitsu, lövészet és vezetés.

15. Csillagok között

csillagok

A kukoricamezős jelenethez a rendező, Christopher Nolan 500 holdnyi területet keresett. (Egyébként már megvalósított hasonlót a 2013-as Acélembernél, aminek producere volt.) A kukoricát a forgatás után eladták, még profitot is termelt!

16. Micsoda nő!

Amikor Edward (Richard Gere) Viviant (Julia Roberts) megajándékozza egy nyaklánccal, majd az ujjaira csap, a színésznő kizökkenve a szerepből óriási nevetésbe kezdett. Ez annyira megtetszett a készítőknek, hogy végül benne hagyták a filmben.

17. Terminátor

schwarz

Forgatás közben, a délutáni szünetében Schwarzenegger elment egy Los Angeles-i belvárosi étterembe ebédelni. Ekkor vette csak észre, hogy a terminátor smink még mindig rajta van: hiányzó szem, kiálló állkapocscsont és égett hús. Az étteremben biztosan azt hihették, hogy eljött a gépek lázadása.

18. Star Trek

star

Az automata ajtók nyílásának hangja a U.S.S. Enterprise-on valójában orosz vécék öblítése.

19. Narnia Krónikái – Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

kep 14 1

Georgie Henley (Lucy) híres reakciója Mr. Tumnusra nem megjátszott. Henley nem látta azelőtt McAvoyt a jelmezében, így a félelme valós. Szintén eredeti a havas világra adott válasza: a forgatás helyszínére bekötött szemmel vitték, hogy hiteles első reakciót érjenek el a készítők.

20. Jurassic Park

jura

Az a hang, amit a Velociraptorok kiadnak kommunikáció közben, megegyezik a teknősök párzási hangjával. Lehet, hogy tulajdonképpen nem is akartak rosszat a filmekben, csak egy kis szeretetre vágytak?

forrás: boredpanda

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Ne lepődj meg, ha a Tortoro macskabusza egyszer csak szembejön veled
Következő cikk Pierce Brosnan elárulta kit szeretne James Bond bőrében látni