Minden idők 10 legjobb sportfilmje


raging bullAz egyik legnagyobb filmes oldalnak számító IMDb osztályzatai alapján összegyűjtöttük, mely sportfilmeket gondolták a legjobbnak a nézők. A tízes összeállítás bőven tartalmaz meglepetéseket, például olyan legendás filmek, mint az 1984-es Karate kölyök, a Minden héten háború, vagy a sokak jégszívét megolvasztó Én, Tonya a közelébe sem kerültek.

Mielőtt belecsapnánk a közepébe, talán érdemes kicsit tisztáznunk, az IMDb böngészése közben mit értettünk sportfilm alatt. Ugyanis ez a műfaj tágabb értelemben nem csak azokat az alkotásokat (listánkban csak játékfilmeket) foglalja magában, melyek közvetlenül valamilyen sportról szólnak, hanem azokat is, amelyek szorosan kötődnek egy olyan sportághoz, ami a cselekményt alapvetően befolyásolja, vagy adott esetben egy sporthoz közeli szubkultúrát jelenítenek meg. De elég a szövegből, jöjjön a lista!

A harcos (2010)
IMDB 7.8

A megtörtént eseményeken alapuló filmben a bokszoló „Irish” Micky Ward és féltestvére, Dicky Edmund jellemfejlődését követhetjük nyomon, és azt, hogyan emelkedik felül a család megerősítése kettejük rivalizálásán. Mark Whalberg mellett Christian Bale-t és Melissa Leót láthatjuk a két legfontosabb mellékszerepben – hát még nekik milyen fontos lett, hiszen mindketten Golden Globe-ot és Oscart kaptak alakításukért 2011-ben.

Emlékezz a titánokra! (2000)
IMDb 7.8

Egy nem mindennapi film a szegregációról, a testvériségről, és arról, hogy nem különbözünk igazán egymástól – amerikai focis köntösbe bújtatva. A Denzel Washington által megformált Boone edzőt nevezik ki két összevont, egy többségében feketéket tanító, illetve egy túlnyomó részben fehér diákokat oktató iskola csapatának vezetésére, és bár eleinte botrányosan zajlik az egyesítés, lassan mindenki felülemelkedik az előítéletein. A néhol Disney-ízű rendezés nálunk még a moziba sem kapott esélyt anno.

A pankrátor (2008)
IMDb 7.9

A bizonyos elemeiben Hulk Hogan karrierjére – na, nem a végére – hasonlító filmben Ray Robinson, a csúcsra már csak fel-felkacsintgató pankrátor drámájának lehetünk szemtanúi. A teste teljes kizsigerelése mellett főhősünknek az emberi kapcsolatai miatt a szívfájdalom is gondot okoz, és nagy kérdés számára, hogy vissza tudja-e szerezni lánya bizalmát, és rátalálhat-e még a szerelem. A 2008-as alkotás Mickey Rourke-nak BAFTA- és Golden Globe-díjat, valamint Oscar-jelölést hozott. Őt azóta sem nagyon láttuk ilyen nagyon alakítani, és valószínű már nem is fogjuk.

A remény bajnoka (2005)
IMDb 8

Vissza az igaz történetekhez! Ez a film James J. Braddock életének egy szakaszát meséli el nekünk. A korábban leírt bokszoló karrierje egy csapásra megváltozik, amikor legyőzi esélyesebb ellenfelét, és sokak számára példaképpé válik – az igazi akadályok azonban csak ezután jönnek. A szereposztásra nem igazán lehet panasz: a főszerepben Russel Crowe-t, mellette pedig Paul Giamattit és Renée Zellwegert is láthatjuk a 2 óra 24 perces játékidő alatt.

Az aszfalt királyai (2019)
IMDb 8.1

A mögöttünk hagyott esztendő egyik legjobban sikerült filmje, amit nem érdemtelenül jelöltek Oscarra a legjobb film-kategóriában – ám végül be kellett érnie a legjobb vágás díjával. Christian Bale és Matt Damon párosa remekül működik, a hangulat pedig végig lázban tart minket, és azon izgulunk, vajon sikerül-e Ken Milesnak és Carrol Shelbynek keresztülvinnie akaratát a Ford vezetőin, és megépíteniük azt az autót, amivel Ken megnyerheti a Le Mans-i 24 órás versenyt, megszakítva ezzel a Ferrari egyeduralmát.

Hajsza a győzelemért (2013)
IMDb 8.1

A minket a Forma-1 aranykorába, 1976-ba elrepítő históriában a világbajnoki címvédő, végtelenül precíz és alapos Niki Lauda, valamint az autóversenyzés rocksztárja, James Hunt rivalizálásán rághatjuk le a körmünket. A két, teljesen ellentétes karakter alapjaiban határozta meg a száguldó cirkusz ezen éveit, ezt mi, nézők ráadásul Hans Zimmer zenei közreműködésével izgulhatjuk végig. Aligha lehet azzal vitatkozni, hogy a technikai sportok tekintetében ez a mozi lett az egyik legjobban kivitelezve.

Millió dolláros bébi (2004)
IMDb 8.1

Az Akadémia által négy aranyszobrocskával (legjobb film, legjobb rendező – Clint Eastwood, legjobb férfi mellékszereplő – Morgan Freeman és legjobb női mellékszereplő- Hilary Swank) jutalmazott filmben Hilary Swank Maggie Fitzgerald bőrébe bújik, aki minden nap, akadályt nem ismerve edz, hogy bokszoló lehessen. Erre először csak az edzőterem mindenese figyel fel, de később a trénerlegenda Frankie Dunn (Clint Eastwood) is rábólint arra, hogy a szárnyai alá vegye. Mester és tanítványa között – a közös mentalitástól vezérelve – rég elveszett családi kötelék alakul ki.

Rocky (1976)
IMDb 8.1

Minden idők talán leghíresebb és legismertebb bokszfilmjéről újdonságot már nem igazán tudunk mondani, csupán azt, hogy a nézők pontozása alapján – talán némi meglepetésre – nem ez számít a legkedveltebbnek. Sportrészről több helyen is bele lehet kötni a megvalósításba, de tény, hogy a Rocky Balboaéhoz hasonló kultusz és franchise ezt megelőzően, és persze azóta sem épült a ringben forgatott mozgóképes produkciók esetében. Az első rész három Oscart hozott (legjobb film, legjobb rendező – John G. Avildsen, legjobb vágás), a folytatások azonban sem az Akadémia, sem a rajongók tetszését nem nyerték el ennyire, bár a Rocky Balboa (6. rész) azért dicséretesre sikeredett, és ez még igaz a külön csapást képviselő Creed: Apollo fiára is, a folytatás már itt sem annyira ütős.

Dühöngő bika (1980)
IMDb 8.2

Merthogy a Rocky nem csak a sportfilmek-kategóriáját, de a saját „súlycsoportját” sem tudta megnyerni: a Dühöngő bika is megelőzte. A Martin Scorsese által rendezett mesterműben a szerep kedvéért drasztikus fizikai átváltozást mutató Robert De Niro formálja meg Jake La Mottát, a „Bronxi Bika” névre hallgató ökölvívót. A közel sem zökkenőmentes pályafutásról szóló történetben Joe Pesci játssza Jake testvérét – ki gondolta volna akkor, hogy még annyi, egészen más témájú filmben láthatjuk majd őket együtt, ráadásul Scorsese keze alatt? De Niro egyébként La Motta megformálásáért megkapta máig egyetlen főszereplői, összességében második Oscarját, míg a Dühöngő bika húzta be a legjobb vágásnak járó elismerést is 1981-ben.

Warrior – A végső menet (2011)
IMDb 8.2
A Warrior egy történet két testvérről, akik különböző motivációval, különböző háttérrel szállnak harcba egy MMA-torna megnyeréséért, ám, ahogy haladunk előre az időben, úgy egyre elkerülhetetlenebbnek tűnik, hogy a fivérek a fináléban egymással lesznek kénytelenek farkasszemet nézni a végső sikerért – ráadásul dolgukat nem könnyíti meg alkoholista apjuk sem. A szereposztás miatt nem érheti szó a ház elejét, fő szerepekben Tom Hardy, Joel Edgerton és Nick Nolte látható.

+1: Huligánok (2005)
IMDb 7.5

Bár a Green Street-i vandálkodás csupán 7.5-öt kapott az IMDb-n, ez a legjobban értékelt, labdarúgásról szóló mozi, és bizony nem lenne helyénvaló, ha a világ legnépszerűbb sportágáról egyetlen egy film sem szerepelne a listán. A Huligánok hol valóságosan, hol attól elrugaszkodva kalauzol el minket az angol szurkolói szubkultúrában (hollywoodi drámaisággal fűszerezve), és az sem biztos, hogy Elijah Wood volt a megfelelő választás a főszerepre, de Lexi Alexander filmje így is emlékezetesre sikerült, Charlie Hunnam pedig egészen zseniális, szerethető karaktert kelt életre Pete személyében.

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk The House of the Dead: Remake – játékteszt
Következő cikk Spielberg is nevetett a mirelit csirkéken az olcsó Jurassic Parkban